Байерн Мюнхен добави Суперкупата на Европа в своята витрина

Изключителна драма беляза финала с Челси в Прага

по статията работи: Божидар Азманов | 31.08.2013 | 00:44
Байерн Мюнхен добави Суперкупата на Европа в своята витрина
БТА/AP

Победителят в Шампионската лига Байерн Мюнхен триумфира със Суперкупата на Европа в изключително интересен и драматичен мач срещу носителя на трофея от Лига Европа Челси.

 

Баварците спечелиха първото си отличие за сезона след изпълнение на дузпи, а двубоят се превърна в нещо като повторение на финала в Шампионската лига през 2012 година, когато след рулетката на 11-метровите удари ликуваха "сините" от Лондон.

 

Тази вечер те на два пъти излизаха в резултата - в 8-та минута чрез Фернандо Торес и в 92-та чрез Еден Азар, но Байерн изравни в 47-та с гол на Франк Рибери и в заключителните секунди на продълженията с попадение на Хави Мартинес.

 

Този път обаче съдбата бе решила да върне на Байерн това, което им отне преди повече от година и след пет безпогрешни изпълнения и пропуск на Ромелу Лукаку за Челси трофеят отиде в Мюнхен.

 

Баварците допуснаха ранен гол през първото полувреме и въпреки че контролираха играта, не успяха да го върнат до почивката. Това обаче сториха само две минути след подновяването на играта. Двата тима създадоха много положения през втората част, но нов гол не падна, а футболистите на Челси удариха и греда чрез Бранислав Иванович.

 

Така се стигна до продължения и нов ранен гол за Челси. До техния край футболистите на Байерн опитваха да върнат попадението и успя да го направят буквално в последната си атака, за да докарат нещата до дузпи, които им донесоха успех.

 

Видео и снимки от срещата вижте в Sporta.bg


Наставникът на Барселона Хосеп Гуардиола реши да заложи на Марио Манджукич на върха на атаката. Хърватинът бе подкрепян от Ариен Робен, Томас Мюлер и Тони Кроос, който пропусна финала на минлата кампания заради контузия. На резервната скамейка остана Хави Мартинес, а Бастиан Швайнщайгер и Тиаго Алкантара остана извън групата на баварците.

 

Атаката на Челси пък бе водена от Фернандо Торес, а Еден Азар и Андре Шюрле действайа по крилата. В центъра на отбраната си партнираха Давид Луис и Гари Кейхил, а Джон Тери и Хуан Мата пък останаха на резервната скамейка.

 

 

Двубоят започна много добре за тимът на Жозе Моуриньо, който излезе напред в резултата при първата си сериозна възможност. В 8-та минута лондончани организираха много добра атака Еден Азар пое топката в центъра, залъга няколко защитника и подаде вдясно на Андре Шурле, който моментално центрира по земя за Фернандо Торес в наказателното поле и той се разписа за 1:0.

 

Оттук насетне до края на полувремето инициативата бе на страната на Байерн. Баварците повишиха темпото и атаките към вратата на Петър Чех следваха една след друга. Бранителите в синьо обаче действаха безпогрешно, а чешкият страж на лондончани разочарова Манджукич и компания.

 

В 21-та минута Франк Рибери отправи чудесен шут, но Чех спаси, а седем минути по-късно отново французинът стреля встрани от вратата.

 

 

В следващата си атака Челси без малко не вкара второ попадение. Добра комбинация между Шурле и Торес остави нападателя на добра позиция. Той се справи с Данте и стреля, но топката премина над вратата.

 

В 38-та минута Ариен Робен демонстрира много добър поглед върху и с диагонален пас намери Рибери в наказателното поле, но предният шут на играч номер 1 на УЕФА за изминалия сезон бе отразен с крак от Чех.

 

Така, въпреки че Байерн владееше топката в пъти повече от Челси, на полувремето двата тима се оттеглиха при 1:0 в полза на "сините".

 

 

Само две минути след подновяването на играта обаче това бе променено. Тони Кроос увлече няколко защитника на Челси и отвори пространство за Рибери, след което подаде на своя съотборник. Французинът овладя и с прецизен шут от 22-23 метра не остави шансове на Чех.

 

След гола двата тима заиграха още по-добър футбол и въпреки че до нови попадения не падаха, положенията пред двете врати не липсваха.

 

В 54-та минута много активния Рибери изпълни фаул. Топката бе пратена в наказателното поле, където Робен пробва удар, но неточно. В 64-та минута пък груба грешка на Данте в отбрана позволи на Оскар да излезе в отлична позиция, но Мануел Нойер се прояви забележително и опази вратата си.

 

 

В 77-та минута лондончани удариха и греда. Франк Лампард центрира от ъглов удар, Давид Луис насочи топката към вратата, Бранислав Иванович направи добавка и без малко да повтори гола, който донесе на Челси трофея в Лига Европа. За щастие на Пеп Гуардиола и неговите момчета напречната греда запази равенството.

 

В 85-та минута Нойер спаси още един опасен удар на Давид Луис, а секунди по-късно Челси остана с човек по-малко на терена. Рамиреш направи груб фаул срещу Марио Гьотце и справедливо получи втори жълт, респективно червен картон.

 

До края попадение не падна и се стигна до продължения. Задачата изглеждаше сложна пред Челси, тъй като на тимът на Моуриньо предстояха 30 минути с 10 души срещу баварската машина.

 

 

Ситуацията обаче се разви в съвсем друга посока. Още в третата минута на първото продължение Еден Азар вкара страхотно попадение. Той овладя топката вляво по атаката и след като се подигра с няколко бранители на баварците наказа Нойер и направи резултата 2:1.

 

Байерн нямаше избор и тръгна напред с всички сили. Обръчът около вратата на Челси стана особено плътен през второто продължение, но Петър Чех спаси всичко, което можеше да се спаси. Играчите на Гуардиола пробваха всичко на, което са способни, но Мандужикич, Хави Мартинес, Кроос и Рибери последователно капитулираха пред чешкия страж.

 

 

И точно когато играчите на Челси се виждаха победители Байерн успя да изравни буквално в последната минута. Филип Лам центрира в наказателното поле, последва разбъркване в наказателното поле, а топката в крайна сметка достигна до Хави Мартинес и този път Чех нямаше какво да стори - 2:2 и дузпи.

 

При първите изпълнения Давид Алаба и Давид Луис бяха безкомпромисни. Тони Кроос и Оскар също бяха точни, въпреки че Нойер бе близо до това да спаси шута на бразилеца. Филип Лам и Джон Тери докараха резултата до 3:3 при дузпите. Франк Рибери не трепна при четвъртата дузпа за Байерн, а Ашли Коул отново изравни с голяма доза късмет, след като нацели дясната греда, но топката все пак влезе в мрежата.

 

 

Петър Чех бе изключително близо до това да спаси дузпата на Джердан Шакири, след като докосна топката, но тя влезе във вратата. Така Ромелу Лукаку трябваше да изравнява в момент на изключително напрежение. Белгиецът се поколеба за момент при своето изпълнение и това му струваше пропуск - 5:4 за баварците при дузпите и първи трофей за Пеп Гуардиола и компания за новия сезон.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.