България сгази Аржентина за втори път в "Арена Армеец"

"Лъвовете" обърнаха от 0:1 до 3:1

по статията работи: Даниел Любомиров | 23.06.2013 | 22:23

България осъществи страхотен обрат и подчини Аржентина за втори път пред препълнените трибуни на "Арена Армеец", за да надделее в напрегнат и вълнуващ трилър с 3:1 (17:25, 25:19, 25:21, 31:29).

"Лъвовете" бяха надъхвани постоянно от 12 500 зрители, които им помогнаха да спечелят 4-тата си поредна победа в Световната лига.

Така България вече се изравни с Бразилия на върха на най-трудната Група А, като и двете суперсили във волейбола имат по 11 точки, а само точковото съотношение на "селесао" му позволява да се намира формално пред "лъвовете".

Пълното класиране след този уикенд от Световната лига можете да видите в Sporta.bg

Цветан Соколов изигра сравнително слаб за високите си стандарти мач, но въпреки това финишира като топреализатор за трикольорите с цели 23 точки. Цецо беше пасивен в първите два гейма, но след това се разигра и не позволи на Аржентина дори да си помисли за победа.

Капитанът Тодор Алексиев отново беше много полезен и през повечето време - стабилен - като приключи мача с 21 точки (16 атаки, 3 блока и 2 аса).

Виктор Йосифов наниза 11 пункта, а Светослав Гоцев - 5, колкото отбеляза и разпределителят Георги Братоев.

В първия гейм разпределителят на гостите Лучано де Чеко демонстрира въображение и използваше всички играчи за завършване на атаките.

Силна серия от сервис на Себастиан Соле след втория интервал пък позволи на аржентинците да натрупат солиден аванс, който им беше предостатъчен, за да затворят гейма при 25:17 и да поведат с 1:0.

Във втория обаче Тодор Алексиев изнесе най-голямата тежест на представянето ни и главно с неговите точки успяхме още на втория интервал да изградим солиден аванс, който до края на гейма просто поддържахме. Въпреки отпускането в края спечелихме убедително с 25:19 - 1:1.

Отново Алексиев беше най-резултатен за нашия отбор, но и Соколов се събуди, за да могат "лъвовете" да демонстрират нагледно по-високата си класа над "гаучосите" в третия гейм - 25:21 и обратът е факт - 2:1.

Четвъртият сет се оказа най-равностоен и се реши чак на 31-вата точка, като аржентинците имаха много (и на моменти основателни) претенции към съдийските отсъждания. В крайна сметка те сами са си виновни, че не се възползваха от 4-те си гейм бола, а "лъвовете" от третата си възможност затвориха частта и мача след отлично включване на резервата Стоян Самунев.

Гейм номер 1

Този път направи впечатление, че Аржентина очакваше исполинската блокада на нашите национали и нападателите на "гаучосите" използваха повече техника в атаките си, отколкото сила.

Поради тази причина гостите получиха шанс да поведат с 4:1, а след това и с 8:5, като именно блок-аутите им помагаха да вземат предимство. "Лъвовете" изглеждаха леко стъписани от ранното развитие на мача, защото не бяха свикнали да започват гейм с изоставане.

Аржентинците ни изненадваха и от сервис, като след интервала Перейра и Де Чеко записаха асове. Соколов също се отчете с точка директно от сервис, но резултатът продължаваше да се движи с 2-3 точки в полза на гостите, чиито атаки оставаха загатка за националите ни.

При 16:14 дойде второто техническо прекъсване, като правеше впечатление, че всички играчи без либерото на Аржентина имаха поне по 1 точка в актива си, докато за нас само Соколов (4) и Алексиев (3) бяха открили сметката си.

Флат сервисът на Себастиан Соле затрудняваше до такава степен Скримов, че аржентинците спечелиха 5 поредни точки след интервала, преди Гоцев да забие през центъра за 15:21. В крайна сметка две поредни грешки от атака на Алексиев доведоха до логичен завършек на гейма - 17:25 и 0:1.

Гейм номер 2

Първият "пробив" беше направен след грешка от атака на Соле, но след това пък аржентинците отново използваха блокадата ни, за да осъществят обрат до 3:4. Този път "лъвовете" се пазиха от блок-аути и гостите трябваше да завършват чисто атаките си, което доведе до грешки - така на първия интервал имахме аванс от 8:6.

Блокадата ни изведнъж заработи, а Георги Братоев вкара в употреба и центровете, което се отрази положително на преднината ни в резултата. На второто техническо прекъсване вече имахме предимство от 6 точки, което щеше да се окаже решаващо за изхода от гейма.

Към този момент топ реализатор в срещата бе Алексиев с 9 точки, а Соколов оставаше малко изолиран, поради което активът му оставаше 5 пункта.

Геймът беше изцяло лишен от интрига в оставащите минути, тъй като и грешките на гостите се увеличиха. Алексиев тотално се реваншира за пропуските през първата част, като добрата му игра бе в основата на спечелването на сета, въпреки отпускането в края - 25:19 и 1:1.

Гейм номер 3

Тройната блокада срещу Кирога за 4:2 даде импулс на публиката и осигури ценното предимство в резултата, от което се нуждаехме в този ранен момент. Всеки път, когато Братоев използваше центровете, последваше безапелационна точка в полза на България, така че не бе изненада фактът, че Соколов не завършваше често атаките.

Ас на Йосифов, единична блокада, и то с една ръка на Братоев и след това блок на Гоцев ни позволиха да поведем с 9:4. Соколов се включи най-накрая в срещата със 7-ата си точка за 10:5.

В тези ранни минути на тотална доминация на България се видя, че не само блокадата ни започва отново да създава проблеми на противника, но и че флот сервисът е наше не по-малко опасно оръжие.

Вместо да водим с 5-6 точки на втория интервал, грешки на Соколов в атака и неточност в посрещането съкратиха аванса ни до "само" 2 пункта. Неудобният сервис на Братоев, както и безпощадните атаки на Алексиев и Соколов обаче доведоха набързо резултата до 20:16 в наша полза - в този момент никой в "Арена Армеец" не се съмняваше в успеха ни.

Соколов най-накрая стана познатата машина за точки и мина границата от 10 пункта, а с аут на Перейра геймът бе затворен в наша полза - 25:21 и 2:1.

Гейм номер 4

Соколов се разигра и често биваше използван от Братоев за адресат на подаванията, а центърът още бе най-силната зона на българите. Този път обаче аржентинците не позволяваха да се откъснем в резултата и на първия интервал авансът ни беше само точка, като геймът се развиваше дълго време с размяна на спечелени разигравания.

Гостите изглеждаха по-изнервени, отколкото в предишните части, защото често репликираха реферите, а и продължаваха да бъркат при атаките си. За съжаление това се отнасяше и за нас, защото Соколов редуваше успешни с неуспешни акции. Резултатът вървеше точка за точка, като на втория интервал дори гостите имаха аванс от 1 пункт.

Интригата този път остана до самия финал - залогът бе изключително голям, защото Аржентина имаха шанс да вкарат мача в тайбрек и поддържаха минималния си аванс до 20:21. Единствено Соколов имаше способността да завършва успешно атаките ни в този напрегнат момент, а селекционерът Плачи вкара последователно в игра Самунев и Димитров.

При 22:23 Соколов изпревари Алексиев с 20-ата си точка, като това наклони везните в наша полза - при 22:24 аржентинците се провалиха на два пъти да реализират гейм-боловете си, а веднъж и съдията на мрежата помогна на "лъвовете", не отсъждайки блок-аут.

При 26:26 търпението в нашето поле изигра решаваща роля, след което от втория опит Алексиев заби топката в зоната на гостите - 27:26, но и ние не се възползвахме от гейм бола си. При 28:29 аржентинците си помислиха, че са спечелили, но съдиите отново отсъдиха в наша полза, за да изравним. Контра на Самунев доведе до третия мач бол в наша полза, а след това блокада отново на Самунев ни осигури победата - 30:28 и 3:1.

Аржентинците побесняха и търсеха физическа саморазправа със съдиите, но резултатът и изходът бяха ясни - 4-та поредна победа за България в Световната лига.

Състав на България:

Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро

Резерви: Добромир Димитров, Николай Учиков, Валентин Братоев, Мирослав Градинаров, Стоян Самунев

Състав на Аржентина: Лучано де Чеко, Иван Кастелани, Федерико Перейра, Родриго Кирога, Пабло Крер, Себастиан Соле - Алексис Гонзалес - либеро

Резерви: Николас Уриарте, Бруно Романути, Пабло Бенголеа, Николас Бруно, Мартин Рамос


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Анита Кралева 24.06.2013 | 10:53
Браво на нашите момчета!!!
3 чичо съби 24.06.2013 | 09:34
"Лъвовете" обърнаха от 0:1 до 3:1 - трябва да признаем, че имаше едно неприятно отпускане в пъривя гейм и допуснахме много лесно да ни го вземат. Добре, че после успяхме да се съвземем.
2 нелепо съвпадение 24.06.2013 | 09:26
Невероятно представяне на нашите лъвеве и в двата мача, но трябва да отбележим за протокола, че Аржентина в снощния мач играха на много по-високо ниво, даже успяха и гейм да ни вземат.
1 гражданската квота 24.06.2013 | 09:10
Голям Алексиев на блокадата! Беше като стена за аржентинците. Но с такава публика могат да ти израснат още 2 ръце на блокада.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.