Валери Божинов донесе равенство на България срещу Унгария

Любослав Пенев дебютира с 1:1 в контролата на "ЕТО Парк" в Гьор

по статията работи: Даниел Любомиров | 29.02.2012 | 20:58

България направи силен мач при визитата си на Унгария в Гьор и постигна равенство 1:1, въпреки че доминираше на терена през второто полувреме на "ЕТО Парк".

Четата на Любослав Пенев се оказа догонваща в резултата след малко случаен гол на Адам Салай в 42-ата минута, но влезлият като резерва след почивката Валери Божинов се разписа майсторски в 86-ата, за да възстанови равенството.

През първото полувреме "лъвовете" стояха прилично на игрището, но създадоха само 1 чисто положение пред вратата на Адам Богдан, което бе пропиляно от Иван Иванов след центиране от корнер.

За сметка на това унгарците по-често застрашаваха Николай Михайлов и в 5-ата минута удариха греда, а в 42-ата стигнаха до гол, дошъл малко случайно – Адам Пинтер отправи удар, който спря в краката на Салай и той се възползва, за да прати топката в мрежата за 1:0.

След почивката българите бяха много по-опасни в атака и с фрапантни пропуски се отчетоха Ивелин Попов и Александър Тонев. Капитанът на три пъти не можа да се разпише от чисти позиции очи в очи с противниковия вратар, а халфът на Лех Познан също не намери целта, останал сам срещу Адам Богдан.

Все пак, резервата Божинов демонстрира техника в 86-ата минута и се възползва от отличен пас на Светослав Дяков, за да овладее с едно докосване на границата на пеналтерията и със следващото да донесе заслужено равенство на българите.

Любо Пенев започна очаквано с Николай Михайлов на вратата, а пред него в защита бяха подредени Иван Бандаловски, Николай Бодуров, Иван Иванов и Петър Занев.

Тримата вътрешни халфове бяха Владимир Гаджев, Светослав Дяков и Христо Златински, а на двата фланга на атаката оперираха Станислав Манолев и Ивелин Попов. В центъра се подвизаваше Емил Гъргоров, макар той да не е типичен нападател.

В началните минути защитниците ни демонстрираха някои слабости при изсипани топки в пеналтерията ни, защото още с първото центриране на Балаш Джуджак се стигна до опасност за Ники Михайлов.

В 5-ата минута Адам Салай нацели гредата с глава, след като надскочи Николай Бодуров и отблизо засече подаване на Джуджак. Вратарят на "лъвовете" бе плонжирал към страничния стълб и вероятно щеше да се намеси, ако ударът бе в очертанията.

Българите обаче успяха да се настанят трайно в половината на Унгария и Петър Занев направи хубаво двойно подаване с Ивелин Попов, като след това нахлу опасно по левия фланг, но Гъргоров се размина с прострелното му центриране по земята.

Като цяло нашите национали пресираха унгарците в собствената им половина, като пробваха с едно докосване да се откриват на стрелкови позиции, но така и не затрудняваха стража на домакините Адам Богдан.

В 20-ата минута вече "лъвовете" създадоха първата сериозна опасност пред противниковата врата – центриране на Гъргоров от ъглов удар бе засечено с глава от Иван Иванов, но той прати топката на сантиметри над горната греда.

Унгарците отговориха с мощен пробив на Джуджак по левия фланг, а центрирането му стигна до Имре Сабич, който с гръб към вратата все пак стреля с глава, но кълбото мина встрани от целта.

В 30-ата минута Бандаловски отне топката по дясното крило и спечели няколко метра, преди да центрира остро в наказателното поле, но там връхлитащият Гъргоров не можа да засече топката в мрежата.

В 40-ата пък унгарците успяха да издебнат защитата ни неподготвена и Джуджак пусна извеждащ пас към Салай, който с пета изведе Адам Пинтер на стрелкова позиция, но шутът мина на около метър от вратата.

За съжаление щастието се усмихна на домакините 120 секунди по-късно, когато Пинтер открадна кълбото и стреля без подготовка от 20-ина метра. Топката се спря точно в крака на Салай, който се възползва от шанса да я мушне в мрежата на Михайлов отблизо пред погледите на Бодуров и Иванов – 1:0.

На почивката Пенев направи две от възможните шест промени – в игра влязоха Александър Тонев и Георги Миланов вместо Иван Бандаловски и Христо Златински. Логично в отбрана на десния бек се прибра Станислав Манолев, а вдясно в халфовата линия се премести Тонев.

В 52-ата минута прекрасен извеждащ пас на Гъргоров намери Попов, чийто изстрел от чиста позиция попадна право в тялото на Адам Богдан. Страничният арбитър вдигна флага си за засада, която не съществуваше, но и нападателят на Газиантепспор не успя да се разпише.

В 56-ата пък унгарците регистрираха още един неточен удар след неособено добри изяви на Бодуров и Иванов в защита.

120 секунди по-късно вече засада нямаше – Попов отново бе изведен сам срещу вратаря от Дяков и се освободи от опеката на последния бранител на Унгария. Изстрелът му обаче прати топката от външната страна на мрежата – най-сериозният пропуск на българите до момента.

След около час игра Пенев направи още две смени – Валери Божинов, Стоян Колев и Веселин Минев замениха съответно Емил Гъргоров, Ники Михайлов и Петър Занев.

В 70-ата минута бе направен поредния фрапантен пропуск – Тонев изскочи зад защитата и овладя топката след прекрасен извеждащ пас, но въпреки че беше необезпокояван, стреля право в тялото на Богдан от границата на пеналтерията.

120 секунди по-късно Попов отново не намери очертанията на вратата – Гаджев пробва удар, който се превърна в подаване за капитана, който укроти топката и стреля по диагонала от 15-ина метра, но кълбото мина на сантиметри от гредата.

До края на срещата българите упражниха натиск, а домакините рядко минаваха центъра и пробваха да затрудняват бранителите ни. Предимството на "лъвовете" най-накрая дадоха отражение на резултата в 86-ата минута.

Тогава влезлият току що Иван Стоянов подаде в центъра на терена за Дяков, който по прекрасен начин изведе Божинов в наказателното поле. Валери овладя майсторски и с безпощаден изстрел прати топката в мрежата за 1:1.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.