Новото начало за българския футбол с новия формат на елитното ни първенство

Ще тръгне ли най-популярният спорт най-после в правилната посока и у нас след старта на Първа професионална лига?

по статията работи: iNews.bg | 15.08.2016 | 15:57

Сезон 2016/2017 на новосформираната Първа професионална лига по футбол в България вече стартира с надеждата новият формат да привлече повече интерес от феновете, които да пълнят стадионите, както и да направи първенството по-оспорвано. Дори това да са основните цели на БФС с направените промени, някои решения просто ощетяват много фенове и няма как да има висока посещаемост на мачовете. След поредицата от сменени формати на най-високото ниво на българския шампионат може би най-накрая организаторите напипаха точните съставки. Все пак крайните резултати и изводите ще се правят в края на сезона, но той още е много далеч и предстоят доста мачове, докато се стигне краят на шампионата.

Новият формат е наистина обещаващ

Нека разгледаме накратко, какво всъщност касае новият формат, след което ще направим изводите. Първа професионална футболна лига на България ще се представлява от 14 тима през сезон 2016/2017. Те ще трябва да изиграят по 26 кръга в шампионата, след което отборите ще бъдат разпределени в групи. Първите 6 тима ще оформят първата група, от която ще стане ясен шампионът и участниците в европейските клубни турнири след изиграването на 10 кръга. Останалите 8 тима ще бъдат разпределени в 2 групи по 4 отбора, като в едната влизат отборите, завършили на 7-мо, 9-то, 11-то и 13-то място след края на първите 26 кръга, а в другата - съответно, тимовете завършили на 8-мо, 10-то, 12-то и 14-то място. Така в тези две групи от по 4 тима ще се изиграят по 6 кръга, като първите 2 отбора от всяка група се класират за плейофи, от които ще бъде определен един тим, който ще се бори за квота за турнира Лига Европа. Мачът ще бъде срещу отбора от първата шестица, който е заел последното място, даващо право на участие в Лига Европа. Последните два тима във всяка група от по 4 отбора пък ще определят изпадащия тим и отборите, които ще играят баражи срещу 2-ия и 3-ия в крайното класиране на Втора професионална футболна лига. Дори след първото прочитане да ви се струва неясно, прочетете още веднъж внимателно правилата на новия формат и ще го разберете.

Цялата схема беше предложена от чуждестранен организатор, като по този формат се организират още първенствата на Дания и Белгия, като разликата при белгийците е, че отборите са 16. Схемата е наистина иновативна и със сигурност би трябвало да направи българското първенство още по-интересно. В близкото минало феновете на българския футбол станаха свидетели отново на формат, при който отборите се разделяха на две групи, но при него втората група, тогава от 6 отбора, не представляваше почти никакъв интерес за почитателите, понеже отборите нямаше за какво да се борят, а обикновено изпадащите тимове бяха ясни. Тогава интригата се запазваше единствено в първата шестица, но от този сезон вече не е така.

Сега дори 14-ия в класирането след първите 26 кръга може да се пребори за мач, даващ квота за Лига Европа. По този начин интригата се запазва не само в първата шестица, където ще са най-добрите тимове, а и в другите две групи от по 4 отбора, които също ще са наясно за какво наистина могат да се преборят. Точно затова този формат е обещаващ и обичащите българския футбол се надяват той наистина да даде резултат, за да може футболът в България като цяло да просперира.

Негативите през новият сезон

Новият формат на лигата е страхотен, наистина, но БФС прие още някои нови, задължителни правила за клубовете от лигата. Най-основното от тях бе, че всички участници трябва да играят на стадион с осветление. Това е наистина хубаво решение, което ще накара някои клубове да работят и да подобрят стадионите си, но донякъде ощетява много силно привържениците, понеже няма как да се търси повече посещаемост по терените в България, ако Ботев Пловдив трябва да домакинства в Бургас, Монтана - в Ловеч или Локомотив Горна Оряховица – в Пловдив. За щастие на феновете на Ботев Пловдив осветлението на базата в Коматево е готово и те ще домакинстват там. Работи се и по осветлението на стадиона в Горна Оряховица.

Ясно е, че всеки тим желае да домакинства в своя град, не само за да се чувства по-добре, но и да събира повече хора по стадиона. Отборите на ЦСКА и Славия също не домакинстват на своите стадиони, но националният стадион, където играят, е в София и това донякъде не се превръща в проблем за феновете. Черно Море домакинства в Каварна, което също донякъде ги облагодетелства, но Дунав Русе приема домакинствата си на стадиона в Разград. Ако в началото няма да има голяма посещаемост на някои мачове, то хубавото поне е, че клубовете ще реконструират своите стадиони, за да се върнат и да играят на тях. Ако не беше това правило, доста от клубовете нямаше да направят промени по стадионите си.

Фаворитите

Сезонът започна и погледът върху някои тимове дава доста приятни резултати, но все още е твърде рано да се правят каквито и да е изводи. Ако трябва да определим фаворитите, то ще се спрем само на един тим – Лудогорец. Разградските орли са несъмнено най-класният и подготвен отбор в българското първенство, а и го показват с представянето си в Европа. Левски и ЦСКА са може би най-изявените конкуренти на Лудогорец, но и в двата софийски гранда се забелязват доста проблеми в началото на сезона. Славия се представи добре през миналата кампания и дори игра в Лига Европа, но подобно представяне и през този сезон ще бъде доста трудна задача. Берое се утвърди като един от най-стабилните тимове в родния елит и със сигурност ще объркат доста сметки, борейки се за място на върха. Двата пловдивски гранда – Локомотив и Ботев, също имат амбиции за добро представяне през този сезон, като в Локомотив се забелязва продължение на доброто представяне от края на миналия сезон, докато Ботев все още набира скорост. Тимът на Черно море донякъде също изглежда стабилен, но едва ли ще има сили да се бори за челните места. Монтана и Пирин са сред основните претенденти да се борят за своето оцеляване с тимовете на Дунав, Нефтохимик, Локо ГО и Верея. Но, въпреки всичко може да се очакват доста изненади, тъй като всеки един от 14-те отбора има своите амбиции за много добро представяне и е решен да се бори.

Първа професионална лига и букмейкърите

Новият интересен и интригуващ формат ще предложи доста оспорвани срещи от българското първенство по футбол, а освен, че феновете ще могат да се наслаждават на любимите си отбори, те също така ще имат шанса и да се забавляват, като залагат за своите фаворити. С лицензи в България са едни от най-големите букмейкърски къщи, в лицето на Ефбет и Bet365. Сред тях е и букмейкърът със спортна борса за залози Betfair. Всеки един от тези букмейкъри ще се надпреварва да ви предложи по-добри оферти и най-добрите коефициенти за мачовете от Първа професионална футболна лига. Добре ще е да ги разучите и да си направите сметката, кой от тях ще ви предложи това, което вие търсите в залозите. Всеки един ви предлага много възможности, с които може да се забавлявате, а и да печелите. Ако все пак се колебаете може да си помогнете с наръчника за всички букмейкъри за България в сайта на Efirbet.

Още много може да се говори за Първата футболна лига в България, но нека спрем до тук, понеже има доста време за нови изводи. Важното в този момент е, че с новия формат първенството е по-интересно, а това ще доведе до още повече емоция и заряд по време на самите мачове. За всички фенове и любители на българския футбол остава насладата от мачовете на първа лига и емоцията, която обещават да донесат те.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.