Петра Квитова спечели титлата на Уимбълдън

Чехкинята надделя с 6:3, 6:4 над рускинята Мария Шарапова и за първи път триумфира с титла от Големия шлем

по статията работи: Краси Киров | 02.07.2011 | 18:00

Петра Квитова (Чехия) спечели първата си титла от Големия шлем, след като победи Мария Шарапова на финала с 6:3 и 6:4. 21-годишната Квитова постигна най-големия си успех в кариерата. На ¼ финалите чехкинята се справи трудно с 2-1 сета над най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова.

Финалът изправи една срещу друга две от най-мощните и най-нападателни тенисистки в момента. И двете не обичат да играят в защита, а предпочитат да раздават силни удари от основната линия, да сервират с много голяма сила и точност. За това преди началото реално не можеше да се посочи сигурна фаворитка, макар, независимо че Шарапова вече веднъж бе печелила Уимбълдън.

Първия сет започна със сервис на Квитова, но нейния невероятно мощен сервис не притесни рускинята, която връщаше почти всеки удар. Екзекуторката на Пиронкова се опита да разнообразява играта си с илизания на мрежата и сечени топки, но Шарапова играше много силно и достигна до точка за пробив, а след това направи прекрасен ретур и спечели подаването на Квитова.

Веднага след това обаче чехкинята притисна Маша при нейния сервис, като след няколко много мощни ретура, достигна до цели три точки за пробив. Рускинята върна един, след дълго разиграване, но след това силния форхенд на Квитова я затрудни и тя допусна грешка. Така Квитова изравни резултата.

Третият гейм чехкинята използва много добре силата си при сервис, като много затрудняваше Шарапова. Но след няколко по-дълги разигравания, в които рускинята излизаше на мрежата и печелеше се стигна до равенство при 40:40. Маша продължи да натиска и постигна успех, като накара противничката си да сгреши и получи точка за пробив, но загуби едно дълго разиграване, което Квитова завърши с много силен удар в дъното на корта. Невероятната мощ в сервиса на чехкинята и донесе успех, като с негова помощ тя успя да спечели две точки и да вземе подаването си за 2:1 гейма.

Шарапова започна да допуска повече грешки, което позволи на чехкинята да поведе, но нейния добър сервис и помогна да се задържи в гейма. След това Маша поведе с 40:30 след едно дълго разиграване с много красив форхенд по диагонала и спечели подаването си след грешка на Квитова за 2:2

Чехкинята обаче сякаш се бе разсеяла, което доведе до непредизвикани грешки, които позволиха на Шарапова да се бори за пробив. Но невероятния сервис на Квитова затрудни много рускинята и помогна много на световната номер 8 да спечели подаването си. Личеше си, че чехкинята се опитва да държи разиграванията по-къси, като разчиташе много на моща на своите удари.

Шестия гейм започна доста добре за Квитова, като тя разчиташе много добре сервисите на противничката си, а ретурите и бяха много трудни за отиграване. Но добрата игра от основната линия, позволи на Шарапова да се бори. Но след две нейни двойни грешки чехкинята направи пробив и поведе с 4:2.

Това даде сили на Квитова и тя започна сервис гейма си с много сила и мощ. Когато се стигаше до по-дълги разигравния чехкинята не се притесняваше да излиза на мрежата, което допълнително затурдняваше Шарапова. Така без особени трудности световната номер 8 спечели подаването си и бе само на един гейм от първия сет след 5:2

Маша бе принудена да сервира за оставане в сета, при това с нови топки. Но нейния първи сервис така и не успяваше да влезе, а двойните грешки продължиха да валят. Но шампионката от 2004-та година се стегна и след две разигравания се върна в гейма. След това продължи да прави невероятни форхенди по диагонала, но това не пречупи Квитова. Чехкинята продължи да раздава силни удари и да кара рускинята да греши. При резултат 40:40 двете си размениха по една точка, но така и не успяваха да спечелят този толкова важен гейм. Шарапова направи прекрасен ас, а след това Квитова сбърка при едно разиграване, което позволи на рускинята да спечели подаването си, но си пролича, че тя изпитваше сериозни трудности.

Чехкинята сервираше за спечелване на първия сет, но тя така и не изпита притеснение. Три невероятно мощни сервиса и позволиха да поведе с 40:0 и тя имаше цели три възможности за спечелване на сета. Тя се възползва още от първата, след като накара Шарапова да сбърка още при ретура, след сервис в тялото на рускинята. Така Квитова спечели първия сет с 6:3.

Вторият сет предложи още повече емоции като двете тенисистки дадоха всичко от себе си и често пробиваха сервизите си.

Шарапова сервираше в първия гейм на втория сет, като тя не си позволи да се разсвея от загубата на първия сет на мача. Тя бързо поведе с 30:0, но след това Квитова успя да се върне след две прекрасни отигравания от цетралната линия. Това тотално разби концетрацията на рускинята, като при 30:30 тя направи поредната си двойна грешка, като позволи на чехкинята да се бори за пробив. При следващото разиграване Квитова направи фамозен удар от централната линия, който нямаше как да бъде върнат. Така тя започна втория сет с пробив и надеждата, че ще се пребори бързо със съпротивата на Шарапова.

Но началото на втория гейм не бе никак добро за чехкинята, която направи първата си двойна грешка в мача. Но след това начало Квитова спечели три точки след дълги разигравания, като просто не даваше шанс на опонентката си да се бори, и бе близко до затвърждаване на пробива. Шарапова не се предаде, като направи резултата 40:30, което притесни световната номер 8 и тя направи още една двойна грешка. След това обаче чехкинята след два фамозни сервиса спечели подаването си и затвърди преднината си за 2:0.

Маша не се предаваше, като започна третия сет с ас. След това тя продължи да сервира много добре, като така и не се стигна до разиграване. Рускинята успя да покаже, че може да печели убедително сервис геймовете си, като спечели на нула.

Четвъртият гейм не започна никак добре за Квитова, като тя отново направи двойна грешка и позволи на рускинята да поведе. След това Маша натисна много сериозно опонентката си, като раздаваше много силни и точни удари от основната линия. Така се стигна до точка за пробив, която бе оползотворена след невероятен лоб от основната линия и резултата бе изравнен за 2:2.

Петият гейм започна под диктовката на сервиращата Шарапова, която със силни сервиси и невероятни форхенди затрудняваше много чехкинята. Но Квитова не се отказваше, като се възползваше и от най-малките неточности на рускинята. Така се стигна до 40:40, което притесни доста Маша. Рускинята сгреши, но след това бързо изравни резултата, но така и не успя да пречупи чехкинята. Двете продължиха да си разменят точки, като се получаваха много атрактивни разигравания. Но в крайна сметка много мощните удари на Квитова и спечелиха гейма, като тя си върна предимството във втория сет и поведе с 3:2.

В шестият гейм Квитова сервираше за да затвърди пробива си, но така и не успяваше да затрудни опонентката си. След няколко грешки на чехкинята, едната от които допусна при воле на мрежата, рускинята докара резултата до 40:40. Шарапова сякаш получи допълнителни сили и след едно дълго разиграване спечели и получи възможност за пробив. Квитова обаче не се притесни и върна точката за пробив. Веднага след това чехкинята направи още една грешка, а след това и не успя да сервира добре, което позволи на Маша да спечели и да върне пробива за 3:3

Но Квитова не се притесни от загубата на подаването си и продължи да играе много силно. Шарапова се опита да я затрудни със силни сервиси, но чехкинята връщаше всичко, като караше опонентката си да греши. Така се стигна до 2 възможности за пробив пред световната номер 8, като Квитова успя да спечели за пореден път подаването на Шарапова и поведе с 4:3.

Осмият гейм започна с поредната порция силни сервиси на чехкинята, които сериозно затрудниха Шарапова. Но рускинята не се даваше, като се стараеше да притиска противничката си. Силният сервис на Квитова обаче много и помогна, като тя спечели подаването си и бе само на гейм от първата си титла от Големия шлем след 5:3.

Решителния девети гейм започна с много добра игра на Мария Шарапова, като тя успя да спечели на нула. Личеше си, че рускинята се опитваше да си върне психическото предимсто, а чехкинята сякаш се бе сковала от възможността за победата.

Петра Квитова сервираше в десетия гейм за трофея от Уимбълдън. Тя започна с една много красива точка, спечелена след перфектен форхенд по правата. Последва още едно подобно отиграване и преднината стана 30:0. Добър сервис на чехкинята и тя получи три мачбола. И тя спечели титлата с първия си ас в мача.

Победителката Петра Квитова логично имаше по-добри показатели в статистика. Чехкинята записа 19 успешни удара срещу 10 на Шарапова. Квитова имаше 4 двойни грешки срещу 6 на съперничката си. Шарапова успя да спечели 3 от 5 точки за пробив срещу 5 от 9 за Квитова. Единственият показател по-добър за Шарапова бяха асовете, където тя записа 3 аса срещу 1 на Квитова, но той и донесе титлата с последната точка в мача.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Илиян Илиев 04.07.2011 | 10:17
За съжаление, в женския спорт, в сблъсъкът между "Beauty and the Beast" почти винаги печели Звярът. Или по-скоро - фармацевтичната промишленост. Една от дилемите в силовите спортове пред млади момичета като Маша и нашата Цвета е дали да запазят все пак естествената си външност, или да отидат до крайност и се отдадат на спорта изцяло, превръщайки се в купчина от мускули и маса , натрупана от "хранителни добавки".

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.