УЕФА работи в интерес на 300 милиона далтонисти по света, а у нас нехаем СНИМКИ

Публикуваха интересен текст, който засяга именно работата на футболната централа по този проблем. Оттам отчитат, че всеки един от 12 мъже и 1 от 200 жени по целия свят имат различни форми на цветна слепота

по статията работи: iNews.bg | 10.09.2021 | 18:00
УЕФА работи в интерес на 300 милиона далтонисти по света, а у нас нехаем СНИМКИ
Повече за:

УЕФА започна да работи усилено, за да улесни футболните привърженици, които искат да се насладят на мачовете било то по телевизията или на живо. По-специално внимание се обръща на повече от 300 милиона души по света, за които цветната слепота или т.нар. далтонизъм е сериозен проблем. 

Преди няколко дни от УЕФА публикуваха интересен текст, който засяга именно работата на футболната централа по този проблем. Оттам отчитат, че всеки един от 12 мъже и 1 от 200 жени по целия свят имат различни форми на цветна слепота, което се явява проблем за някои хора, ако екипите на футболните отбори са така избрани, че затрудняват максимално далтонистите.

УЕФА обърна сериозно внимание на този проблем по време на Европейското първенство преди няколко месеца. Преди турнира от футболната централа са идентифицирали мачовете, които може да са проблематични за датлонистите и заедно с отборите са взели решение за цветовите комбинации на екипите. 

Именно поради тази причина в откриващия мач в Рим Италия бе в бяло, а не в синьо срещу червеното на Турция. По същата причина Франция също игра в бяло срещу Португалия в груповата фаза на турнира, а Испания направи същото в полуфинала срещу "адзурите". 

Друг подобен мач е двубоя от груповата фаза между Хърватия и Чехия. Домакинската фланелка на хърватите включва червено и бяло, а двата екипа на Чехия са съответно бял и червен. Поради тази причина хърватите играха в черно. 

​ "Антидискриминацията е неразделна политика на стратегията на УЕФА по футбол и социална отговорност. Наясно сме, че цветната слепота е проблем, който засяга много хора по света, така че е уместно да вземем предвид това, когато организираме събития и мачове", коментира Микеле Ува, директор на УЕФА по футболна социална отговорност.

УЕФА дава няколко съвета на своите членове, с които рано или късно те трябва да започнат да се съобразяват по един или друг начин. На този етап съветите са само препоръчителни, но нищо чудно да станат задължителни, като в това число влиза естествено и БФС. 

Ето ги и съветите:

1. Трябва да се избягват напълно едноцветни комплекти (фланелки, шорти и чорапи) – червени, оранжеви или зелени. Колкото повече цветове има, толкова е по-добре.

2. Съществува лесен начин да се провери дали два комплекта екипи могат да се "сблъскат" цветово. Може да се използват настройките на камера, фотоапарат и смартфон, като изображението се настрои на "моно" или в сивата скала. Така ще стане ясно дали далтонистите могат да ги различават.

3. В идеалният случай единият отбор трябва да е с екип в тъмната гама, а другият в светлата гама. Препоръката е отборите именно по този начин да подбират екипите за домакинства и гостувания.

4. Ако фланелките са с шарки – карета, райета или други то шарката трябва да е върху цялата фланелка, а не само отпред или отзад.

5. По време на тренировъчните сесии потниците трябва да са сини и жълти или в светъл и тъмен цвят. 

Недоволство в Англия? 

Вече имаше сериозно недоволство от много далтонисти за мач от Висшата лига. Мачът не бе случаен – дербито между Манчестър Юнайтед и Ливърпул. На "Анфлийд" домакините играха с титулярното си червено, докато гостите от Манчестър играха с тъмнозелено, като само чорапите се отличаваха и бяха изцяло бели. След срещата заваляха оплаквания от цветовете на екипите. Преди това подобен проблем се видя и в двубой между Саутхемптън и Шефилд Юнайтед. 

 Как е в България? 

 В Българи все още изглежда, че организирането на мачове е твърде далеч от гледна точка на съобразяването с хората, които имат проблеми с цветоусещането. Само в последните няколко месеца се изиграха двубои, които със сигурност са затруднили доста хора. Разбира се има съществена разлика от това дали мачът се гледа на живо на стадиона или по телевизията, а проблемите се задълбочават когато е на осветление и когато телевизионните камери показват общи планове. 

Един от мачовете, които със сигурност е затруднил далтонистите е двубоя между Лудогорец и ЦСКА 1948. Тогава домакините играха в титулярното си зелено, а гостите изцяло в червено. Такива проблеми има и в мачовете между Лудогорец и ЦСКА, но там до голяма степен улеснението е, че отборът на Стойчо Младенов играе с бели шорти, което до някаква степен облекчава положението. 

Друг мач, който със сигурност е проблематичен за далтонистите е двубоя между Левски и Лудогорец, независимо къде се играе. Комбинацията между изцяло синьото на Левски и изцяло зеленото на Лудогорец също е проблем. 

​През септември 2020 година Лудогорец прие Берое, а гостите използваха своя графитен екип. Двата екипа обаче бяха в тъмната гама. Проливният дъжд в Разград допълнително промени цветовете на фланелките дори за хора без цветна слепота различаването на отборите вероятно е било проблематично. 

 Черешката на тортата обаче бе преди няколко седмици, когато Локомотив Пловдив прие Славия. По неясни причини гостите играха в сиво срещу бяло-черното на Локомотив. Този мач наистина предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи дори от хора, които нямат никакви проблеми с цветовете. 

​Как се решава кой с какъв екип да играе в България? 

В българското първенство отборите заявяват цветовете на своите екипи преди началото на сезона. Реално преди всеки мач клубовете сами вземат решение с какъв екип да играят, като това решение са приема или отхвърля от главния арбитър на двубоя, пише dsport. Именно съдията има крайната дума дали да бъдат допуснати отборите да играят в определени цветови комбинации. Проблемът обаче е, че реферът преценя само и единствено от своя гледна точка и дали той и неговите асистенти ще могат да различават отборите по време на самия мач. Дали това по някакъв начин ще се промени рано или късно предстои да разберем!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.