Бащата на Джокович попиля Гришо, обвини го за разпространението на COVID-19 сред тенис елита

Не са малко и гласовете, искащи оставката на Джокович от позицията му на президент на Съвета на играчите в Асоциацията на професионалните тенисисти. Според тях сърбинът е нанесъл голяма вреда на имиджа на тениса, а освен това случилото се на турнирите от Адриа Тур може да доведе до допълнително забавяне на завръщането на професионалния тенис, който за хиляди тенисисти е единственият източник на доходи

по статията работи: iNews.bg | 24.06.2020 | 12:30

Бащата на сръбския тенисист Новак Джокович директно обвини българската ракета №1 Григор Димитров за заразяването на сина му с коронавирус. Според Сърджан Джокович "с поведението си Димитров е нанесъл огромна щета на Сърбия и Хърватия”.

"Защо стана така? Вероятно, защото е пристигнал човек, който е бил болен. Никой не знае откъде. Той не е бил тестван. Той се тества след това на друго място. Според мен това нещо не е наред. Какво да правим? С поведението си той нанесе огромна щета на Сърбия и Хърватия, както и на семейството ни”, каза още бащата на Джокович.

"Никой не се чувства добре, разбира се и самият Новак. Но, положението е такова, каквото е. От тази ситуация трябва да излезем по-силни. Трябва да осъзнаем, че това трябва да мине, да се защитим по някакъв начин”, каза Сърджан Джокович пред РТЛ.

Обвиненията на бащата на Джокович идват в момент, в който целият тенис свят отправя остри критики към сръбския тенисист заради безотговорното организиране на турнирите Адриа Тур, в които не се спазваше никаква социална дистанция от играчи, треньори и публика.

Думите на Сърджан Джокович не отчитат и факта, че синът му е единственият от участниците в турнира, който доказано е влязъл в контакт със заразен с коронавирус преди началото на първия турнир от Адриа Тур в Белград (12-14 юни). Преди десетина дни стана ясно, че Джокович е присъствал на обществена проява в сръбската столица на 11 юни, по време на която е контактувал с баскетболиста на Партизан Белград Никола Янкович, който на 15 юни даде положителна проба за COVID-19.

Впоследствие не бе обявено дали Джокович се е тествал за коронавирус след контакта си с Янкович, но това изглежда малко вероятно като се вземе предвид скептичността на тенисиста към вируса, както и отказът му да се тества в Задар, Хърватия, веднага след като стана ясно, че Григор Димитров е заразен. Лагерът на Джокович обясни отказа му с това, че световният номер 1 "няма симптоми”, като бе обявено, че той ще последва препоръките на медицинските специалисти при завръщането си в Белград. Именно там Джокович и семейството му се подложиха на тестове, от които стана ясно, че той и съпругата му Йелена са носители на вируса.

В същото време британският тенисист Анди Мъри също не спести критики към световния номер 1 Новак Джокович за безотговорното му поведение при организирането на демонстративните турнири Адриа Тур, което до този момент доведе до осем случая на заразени с COVID-19 и според някои дори постави под угроза завръщането на професионалния тенис по кортовете от август.

Вчера самият Джокович разкри, че той и съпругата му са дали положителни проби за коронавирус, а в предишните дни това се случи още с Григор Димитров, Борна Чорич, Виктор Троицки, треньора на Димитров Кристиан Гро, съпругата на Троицки и кондиционния треньор на Джокович. "Вече е ясно, че тези турнири не трябваше да се състоят. Не е изненадващо колко много хора са дали положителни проби, след като видяхме кадрите от партито на играчите и демонстративните мачове с деца. Нямаше никаква социална дистанция”, заяви Мъри, който е близък приятел с Джокович още от юношеските им години.

"Някои казаха, че това може би поставя провеждането на Ю Ес Оупън под въпрос, което може и да е така. Все пак там имат мерки и протоколи и правилата на ръководството на американския тенис са различни от тези в Сърбия и Хърватия. Като начало няма да има фенове. Коронвирусът не се интересува кои сме ние и с какво се занимаваме. Трябва да уважаваме вируса и да спазваме правилата”, допълни носителят на три титли от Големия шлем. "Не мисля, че това бе добра реклама за нашия спорт”, каза още Мъри.

Междувременно в социалните мрежи, където критиките към Джокович са далеч по-свирепи, популярност доби хаштаг #ДжоКОВИД. Потребителите на Туитър споделят клипове от партито на тенисистите в Белград, където те са голи до кръста и се прегръщат, а други напомнят за предишните спорни мнения на Джокович по медицински и научни въпроси.

Макар и не открито, Джокович е известен като противник на ваксините, като наскоро заяви, че не би приел ваксинация срещу COVID-19, ако тенис организациите направят такава задължителна, за да бъде подновен Свеотния тур. Преди няколко седмици сръбският тенисист сподели и любопитно мнение за силата на човешката мисъл. "Знам за хора, които чрез трансформация на енергията, чрез силата на молитвите и чрез силата на благодарността са превърнали най-замърсената храна или вода в най-лечителната вода, защото водата реагира. Учените са доказали, че молекулите във водата реагират на нашите емоции и на това, което се казва”, заяви Джокович, което доведе до остра реакция в социалните мрежи и предупреждения хората да не консумират замърсена храна или вода, която са се опитали да пречистят с мислите си.

Не са малко и гласовете, искащи оставката на Джокович от позицията му на президент на Съвета на играчите в Асоциацията на професионалните тенисисти. Според тях сърбинът е нанесъл голяма вреда на имиджа на тениса, а освен това случилото се на турнирите от Адриа Тур може да доведе до допълнително забавяне на завръщането на професионалния тенис, който за хиляди тенисисти е единственият източник на доходи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.