Гришо продължава напред в Австралия след трудна победа

Димитров успя да надвие МакДоналд след тежка битка, продължила 3 часа и половина

по статията работи: iNews.bg | 17.01.2018 | 15:39
Гришо продължава напред в Австралия след трудна победа
ЕПА/БГНЕС - архив

Григор Димитров премина през ада, но успя да оцелее в невероятна битка с американския квалификант Макензи МакДоналд във втория кръг на Откритото първенство на Австралия. Световният номер 3 надви 186-ия в света с 4-6, 6-2, 6-4, 0-6, 8-6 за три часа и половина. Гладиаторската битка на централния корт "Род Лейвър Арена" предложи истински трилър, на който зрителите се насладиха, а в крайна сметка към третия кръг продължава Гришо. Там той ще срещне Андрей Рубльов, победил по-рано с 3:1 сета Маркос Багдатис.

SPORTA.BG проследи срещата НА ЖИВО - вижте всичко най-интересно от петестовата драма ТУК!

Американецът изигра мача на живота си и показа невероятна дисциплина, себераздаване, воля и агресия. Димитров пък през по голяма част от срещата не бе на себе си. Той показа различно лице от обичайното и бе разконцентриран и колеблив. В крайна сметка класата си каза думата. 

Димитров изненадващо загуби първия сет, но след това осъществи бърз обрат до 2:1. Изглеждаше така, сякаш вече контролът не може да му се изплъзне, но стана точно обратното. МакДоналд заши геврек на родната ракета номер 1 и така изравни сетовете. В петата решителна част се изиграха 14 гейма, а първият пробив се оказа и осъществен мачбол за Димитров!

Първият сет се оказа абсолютен кошмар за първата ни ракета. Григор не очакваше опонентът му да е толкова агресивен и да води разиграванията. Номер 186 в света осъществи пробив на нула за 2-1, като не направи нито един уинър. Гришо изкара три топки в аут и заби една в мрежата, което позволи на Макдоналд да осъществи изненадата.

Американецът трудно затвърди пробива за 3-1. При 4-3 в своя полза, Макдоналд даде два брейкбола на Григор, но българинът отново не внимаваше и пропусна открилите се шансове. Това доведе до резултат 5-4 за американеца и сервис за спечелване на сета.

Там Макензи поведе с 40:0, но допусна намаляване до 30:40. Все пак сервисът на американеца влезе в употреба и той завърши сета с 6-4.

Григор не успя да напипа играта си дори в началото на втората част. Той обаче остана търпелив и затвърди представянето си на собствен сервис. Българинът взе трудно откриващото си подаване, след като се стигна до два дюса, но след това нямаше проблеми при него.

Стигна се до 3-2 гейма в полза на първата ни ракета и точно тогава дойде преломният момент. Димитров пое контрола над събитията и успя да осъществи пробив за 4-2. Той направи страхотен прехвърлящ удар и поведе с 15:0 на сервис на Макдоналд, а след това американецът осъществи две двойни грешки, с което подпомогна каузата на Гришо.

Българинът се остави инерцията да го води и бързо затвърди пробива със стабилна игра и принуди Макдоналд да сервира за оставане в сета. Там номер 186 в света се пропука за втори път. Той даде преднина от 40:0 на 26-годишния хасковлия и макар да отрази два сетбола, нямаше отговор при третия, като така Димитров изравни сетовете.

В началото на третия сет резултатът стана 2-2 след 4 гладиаторски гейма. Тогава дойде 5-ият гейм, в който Гришо претърпя крах.  Макензи Макдоналд осъщести втория си пробив в срещата, като напълно изненада опонента си, тъй като той бе поел контрола върху събитията. При 2-2 и сервис на Димитров, американецът получи три възможности за брейк. Той поведе с 40:15, но Григор се спаси с форхенд по правата и аут на съперника си. По-късно обаче 186-ият в света получи нова точка за пробив и се възползва, след като Григор изкара форхенда си в аут.

Първата ни ракета обаче осъществи светкавичен рибрейк. Макдоналд поведе с 40:0, но първият му сервис изчезна и българинът успя да изравни резултата. Американецът можеше да затвори сервис гейма си при още два опита, но не го стори и Димитров получи две точки за пробив. Макдоналд отрази първата, но не се справи при следващата. Гришо направи страхотен минаващ удар от форхенд и изравни геймовете. 

Мачът се превърна в истинска лудница, след като в 7-ия гейм Макдоналд поведе с 40:0 и имаше три последователни брейкбола. Григор обаче отрази всеки един от тях с феноменални отигравания, а след това успя да се измъкне с добър смач и удар в мрежата на Макдоналд.

Димитров успя да поведе с 5-4, а при сервис на американеца за оставане в сета, той поведе с 40:15. Това се оказа решаващо и българинът завърши със страхотен форхенд и три непредизвикани грешки на Макдоналд.

Изглеждаше, че Димитров набра инерция, но четвъртият сет се превърна в истински кошмар за него. Световният номер 3 загуби частта с 0-6 и не знаеше какво да стори срещу опонента си. Той сякаш изгуби чувство към топката, спря да се движи освободено и тотално се разконцентрира.

Димитров допусна три пробива – за 1-0, 3-0 и 5-0. Той не стигна до нито една точка за пробив през целия сет и не показа по никакъв начин, че е номер 3 в световната ранглиста.

Играта на нерви се пренесе в решителния пети сет. В последната част двамата не получиха нито една точка за пробив на сервис на противника до 7-6 за Димитров и сервис на американеца. Димитров поведе с 30:0, но квалификантът изравни за пореден път. Той дори поведе, но Григор стигна до дюс, а по-късно и до първа точка за пробив в решаващата част.

Тя се оказа ключов момент, а българинът запази хладнокръвие и накара МакДоналд да сгреши удар в мрежата и да измъкне успеха в един от най-трудните си мачове. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.