Изненада от Dacia - пусна лимитирана серия (СНИМКИ)

Специалното Sandero Stepway радва още повече окото

по статията работи: Кристиан Костурков | 15.09.2018 | 16:35  13 Виж всички снимки

Dacia Sandero Stepway не може да се нарече нов модел, тъй като настоящото второ поколение е на пазара вече 6 години, а преди няма и две се появи и фейслифтът му, наречен от производителя Phase 2. Но се оказа, че колата има още с какво ново да изненада хората, които доста добре го познават, тъй като е със сериозно присъствие по улиците, включително и у нас. Въпросната модификация, за която сега ще си говорим, не е фейслифт на фейслифта, но частично би могла да се възприеме и така. Просто от Dacia решиха да пуснат нова муха на феновете на марката и модела (същата я има и за Logan MCV Stepway) и да префасонират и обновят някои елементи на Sandero Stepway, както и да променят някой и други. Резултатът румънската марка нарича Dacia Sandero Stepway Limited Edition и наистина става дума за определена бройка автомобили, които ще имат характеристиките, за които ще споменем след малко.

Реално моделът си е същият, но вгледа ли се човек, особено ако го познава добре, ще забележи някои разлики. Всъщност, паралелно с въпросните промени, си говорим също така и за едно ново и непознато за момента ниво на оборудване на Sandero Stepway. В екстериорно отношение веднага се набива на очи новият пясъчно бежов цвят, който е изцяло ново предложение за Dacia. Вероятно след време ще го видим и при други модели, но засега е "валиден" само за Sandero Stepway Limited Edition и Logan MCV Stepway Limited Edition. Тестовата кола, естествено, също беше в този цвят, който наистина е доста атрактивен и й отива. А и някак си напомня малко на пустиня и подсилва приключенското излъчване на Sandero Stepway, който така или иначе никога не е бил типично асфалтов автомобил.

2095927

В екстериорно отношение веднага правят впечатление и новите двуцветни алуминиеви джанти. Не че е нещо учудващо, има ги при много автомобили, но тук си говорим за бюджетна марка, а за тях такива неща не са особено типични. Джанти ли казах? Обърках се. Това са тасове. Обаче гарантирам, че много хора също ще се объркат. Това просто са 16-цолови железни джанти, декорирани с новите двуцветни тасове. Трябва обаче човек сериозно да се загледа, за да забележи, че вижда тасове, а не двуцветни алуминиеви джанти.

Друго нещо в екстериора на имитираната версия на това Sandero, което ще направи впечатление, са специалните странични огледала, които са с черно лаково покритие – трик за привличане на вниманието на околните, който се използва дори при някои коли от премиум марките. Всички тези детайли дават на Sandero Stepway Limited Edition повечко отличителни черти и съответно привличат повече вниманието на околните. А за шофьора остава удоволствието, че кара кола, по която хората се заглеждат, въпреки че всеки знае, че е евтина. Последното обаче го казвам изцяло в положителния смисъл.

Лимитираната серия на този компактен градски автомобил, доработен и за по-приключенски пътувания, ще изненада и не само в екстериорно отношение. В интериора също имаме черното лаково покритие като на огледалата отвън. Намираме го по някои елементи от арматурното табло, въздуховодите, но най-вече в горната част на централата конзола. Там целият панел, в който са вградени двата централни въздуховода, бутоните за аварийните светлини и заключването на вратите, както и дисплеят на инфоразвлекателната система, е именно с такова черно лаково покритие. Другото нещо, което прави силно впечатление, е панелът за управление на климатика. Той е много готин и директно "откраднат" от последното поколение на Renault Clio. Но пък придава по-класен вид на колата, освен фунционалността, а и заменя онези не особено привлекателни за окото "врътки", които се използваха за целта в моделите на Dacia до съвсем скоро. Да, Sandero Stepway Limited Edition продължава да е евтин автомобил, но вече притежава доста такива елементи, които не са от най-евтините.

2095925

Тук идва и една много важна подробност по отношение на Limited Edition-а. Той притежава не само контролният панел на климатика на Renault Clio, а истинският автоматичен климатик на въпросният модел на французите, който е неразделна част от лимитираната серия на модела. Но и тук продължаваме да си говорим за евтин бюджетен автомобил, който струва по-малко от която и да била версия на Clio с такъв климатик.

С какво обаче Sandero Stepway Limited Edition може да се похвали, което Clio, върху което изначално Sandero беше базирано, няма? Отговорът е джобче за смартфон в седалката. Да, никой, освен някои модели на Dacia, няма такова. А според мен е доста удобно и практично. Въпросното джобче се намира на страничната част на седалката на "навигатора" откъм шофьора. И събира не само който и да е смартфон, но може да побере дори и някой от по-малките таблети. Някой ще каже, че за целта други автомобили имат поставки на по-удобно място. Обаче в случая тънката подробност е, че намирайки се там, телефонът се чува от шофьора, когато звъни. А ако беше в някоя ниша долу в централната конзола, вариантът водачът да го чуе по време на движение с висока скорост, когато страничните шумове са доста силни, е минимален. А в Sandero Stepway Limited Edition възможността да чуеш, че някой ти звъни по време на шофиране, е даденост. Много готина екстра, макар и елементарна – просто едно пришито джобче на нестандартно място.

Икато заговорихме за седалки, Sandero Stepway Limited Edition може да се похвали с двуцветни такива. На тях, както и при обикновените версии, е бродиран надписът Stepway, който е в по-светлия цвят. Той наподобява новия екстериорен пясъчно бежов. Какъвто всъщност е и допълнителният цвят на седалките, освен основният сив. И пак тук си намираме препратка към доста по-скъпи автомобили, макар двуцветният салон вече да се наложил и сред по-високите нива на оборудване на марките от среден клас.

2095937

Sandero Stepway Limited Edition се предлага само с най-мощните двигатели, предлагани за модела. Е, те не са нещо велико, но все пак са върховите предложения за модела. Става въпрос за бензинов и дизелов двигател, като и двата генерират мощност от 90 к.с. и са съчетани с 5-степенна механична предавателна кутия. Дизелът е добре познатият от маса години в моделите на Dacia, Renault и Nissan 1.5-литров dCi. Като специално при лимитираната серия може да бъде съчетан и с пилотираната автоматична скоростна кутия Easy-R. Бензиновият двигател e 0.9-литровият TCe, привнесен отново от Renault Clio и дебютирал в него през 2012 г., когато бе представено четвъртото поколение на малкото Renault. Именно с него бе оборудван тестовият автомобил. За първи път от доста време и за първи път на Dacia успях да се запозная с него по-обстойно. Да си призная първоначално бях малко скептично настроен, защото дизеловият мотор определено ми е любимецът за тази кола (защото неколкократно съм я тествал с такъв и определено много ми допада как се държи и колко харчи). Оказа се обаче, че в лицето на 0.9 TCe въпросният 1.5 dCi има мнооооого сериозен конкурент. На първо място е по-евтин за покупка. На второ – динамиката не отстъпва. На трето – разхдът на гориво е изненадващо добър. Моят тест, по стечение на обстоятелствата, се изрази в малко градско каране в София, пътуване до Варна по пътя през Северна България, ден и половина градско в морската ни столица, обратно по същия път към София и отново малко градско в столицата. Резултатът – 6.1 литра на 100 км. Без да съм се стремил към нисък разход, карал съм на ограниченията, понякога и малко над тях, настъпвал съм газта до ламарина, когато е било необходимо, но и не съм с поставял за цел да видя колко много би могъл да харчи този мотор. С две думи – нормално каране. В колата бяхме двама с багаж. И смятам постигнатият разход за много добър, макар книжката да казва, че това Sandero Stepway Limited Edition трябва да харчи с точно 1 литър по-малко комбинирано. А и нека някой ми покаже кола, която в реални условия да харчи точно 1000 мл повече гориво на 100 км от указаното в каталога на модела. И отново ми се иска да отбележа, че колата с този мотор е сравнително пъргава. В никакъв случай не е изтребител, но и в никакъв не е мудна. 11.1 секунди от 0 до 100 км/ч си е доста добро постижение за автомобил, тежащ 1040 кг.

Предимството на Sandero Stepway продължава да бъде и ходовата част, която е достатъчно здрава за родните пътища, но и понася прилични натоварвания извън тях. Този автомобил спокойно ще ви заведе на пикник, на риба и на още много места, където няма асфалтови пътища. С клиренс от 20.4 см доста от възможните препятствия няма да са проблем, както и катеренето по бордюри в градки условия. Още преди годни установих, че Sandero Stepway може да "издрапа" на не малко места, макар да няма задвижване на 4-те колела, така че приключенията, които може да предложи този автомобил, не са за подценяване.

2095924

А след фейслифта отпреди близо 2 години той и визуално някак си предизвиква към това да го изкарш извън пътя. При появата на т.нар. Фаза 2, по отношение на дизайна на предницата, веднага заговорихме за повече агресивност. Бронята бе не само променена, но е заприличала (напълно умишлено, де) на тази на Duster (първото поколение, но тогава още нямахме второто, чийто дизайн е дело на българина Емануил Клисаров). Естествено целта бе така на този модел да се придаде малко повече офроуд усещане. Което не е само усещане, тъй като Sandero Stepwayможе да се похвали и с въпросния малко по-голям пътен просвет. Освен това има и алуминиеви релси на покрива, които са напълно функционални. Та собственикът на тази кола не само да се кефи, че прилича все повече на "джипче", а да може да постави върху тях кутия за багаж, багажник за велосипеди и т.н.

В интериорно отношение отново ми се иска да отлича промяната в дизайна на скоростния лост, лостовете за мигачите и чистачките, отворите на вентилационната система, част от таблото и централната конзола, дръжките на вратите, както и бутоните на ел.стъклата, които вече са във вратите, а не в долната част на централната конзола. Там пък са внедрени тези за задните стъкла, т.е. шофьорът (или спътникът му) вече може да командва и прозорците на "децата" отзад. Макар тези изменения да станаха факт в Sandero Stepway още в края на 2016 г., си струва да бъдат отбелязани на фона на някои доста "дървени" решения във Фаза 1.

2095930

Но първото нещо, което човек забелязва, когато сравни модела преди и след фейслифта, е воланът. Той няма нищо общо с дизайна на стария, по-модерен и много по-приятен на вид е, а и на допир. Бутоните по него също са много по-готини от старите. Специално при Sandero Stepway пък върху волана има и син надпис "Stepway” върху хромирания кант в долната му част.

Неколкократно споменахме, че Sandero Stepway Limited Edition е евтин автомобил. Да, това е така, дори си говорим за един от най-евтините на пазара у нас изобщо. Базовата му версия се продава срешу едва 13 990 лв. с ДДС, като не говорим обаче за лимитираната серия. Нейните цени започват от 23 690 лв. с налога. Включим ли и двете допълнителни екстри от тестовия автомобил – камерата за заден ход и подлакътникът отпред, тя нараства до 24 280 лв. И тук си говорим само за варианта със споменатия бензинов двигател. Дизеловите версии на Sandero Stepway Limited Edition са две, като с ръчната трансмисия цената е 25 990 лв. с ДДС, а с пилотираната кутия – 27 390 лв.с данъка.

2095926


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.