PlayStation 4 – бъдещето на развлекателната индустрия

Sony намекна за особено "облачно" и освободено от оковите на всекидневната стая бъдеще

по статията работи: Ивайло Коралски | 21.02.2013 | 17:43  15 Виж всички снимки
PlayStation 4 – бъдещето на развлекателната индустрия
Sony

С вчерашна дата Sony направи един от най-големите анонси в развлекателната софтуерна индустрия за цялата, 2013 година. А именно, обявяването на PlayStation 4 – следващата версия на изключително популярната платформа, продала до този момент повече от 430 милиона бройки.

Преди да се съсредоточим върху новостите, които ще предостави PS4, сме длъжни дебело да подчертаем, че Sony цели да отвърне подобаващо на пазарната хегемония на Apple за разпространение на дигитално съдържание. Нещо повече, Sony не само ще се опита да предложи модел, който да е на нивото на този на Apple, но дори да отиде отвъд него – да създаде своя собствена пазарна ниша и начин за дигитално разпространение на информация.

Важно е да се наблегне и на факта, че PlayStation 4 е първата конзола на Sony, която е асемблирана от западните инженери и студия на компанията, а не в Япония.

В следващите редове ще наблегнем стриктно на превъзходните възможности на конзолата, потенциалното бъдеще и по-малко на самата конференция, режисирана чудесно от Sony.

В две изречения, ивентът беше изключително стилизиран и правен с доста голям бюджет. От красивото осветление, до огромните екрани, наобиколили присъстващите на мероприятието посетители, през минималистичните лога на PlayStation – всичко беше чудесно премерено и очаквано, предвид изградените от Sony традиции.

814397

По същество, зад асемблирането на PS4 стои Марк Черни – едно от най-големите имена в игралната индустрия, работил преди това за компании като Atari и SEGA (Sonic The Hedgehog), преди да се присъедини към Sony.

Освен прекрасен гейм дизайнер, Черни е и един от най-грамотните в техническо отношение хора в индустрията.

Няма как човек да не се съгласи с последното, предвид хардуера на PlayStation 4 и заглавието, което Марк заработва за конзолата.

Технически характеристики:

Независимо че Sony работи върху PS4 от цели 5 години, скокът спрямо PlayStation 3 в хардуерно отношение е меко казано грандиозен. Толкова голям, че като нищо заглавията, разработвани с голям бюджет за конзолата, две години след старта ѝ, ще наподобят силно визуалните достижения на Аватар.

PS4 ще включва 8-ядрен процесор от AMD, видео чип с производителност почти 2 терафлопса и 8GB от изключително бързата рам памет DDR5, от която ще се възползват както процесора на конзолата, така и нейното видео.

Всеки PS4 ще разполага с твърди диск и bluray драйв (до 50GB информация на един носител).

814398

Дори и повърхностни, статистките в последните няколко изречения едва ли интересуват голяма част от потенциалните купувачи на платформата.

За тях най-важен е софтуерът на конзолата. Все пак, редно е да отбележим, че хардуера на PS4 действително бележи грандиозен скок не само спрямо PS3 и Xbox 360, но и спрямо прясната конзола на Nintendo – Wii U.

Операционна система:

В интервю за Eurogamer Шухей Йошида от Sony споделя следното: " (С PS4) искаме да направим така, че да не се налага на потребителите да чакат за каквото и да било. Ако имате един свободен час и искате да го прекарате в забава с дадена видеоигра, то е важно за нас да не губите дори секунди преди да се включите в играта".

С други думи, вече няма да бъде необходимо да сваляте на твърдия диск конкретно заглавие от онлайн магазина на PS4, PSN, за да го играете, а просто можете да стартирате играта, докато тя се сваля на заден план.

814402

Същото важи за гледане на филми и слушане на музика и въобще, за всякакъв вид дигитално съдържание.

Предвид убийствените характеристики на PS4 и бързия пренос на данни, на заден план ще се случват всякакви ъпдейти на операционната система, фърмуеъра, поправки и ъпдейти на различни игри и т.н.

Обвързаността със социалните мрежи Facebook и видео стрийминг гиганта Ustream ще се извършва чрез нов бутон на контролера на PS4 – Share (споделям).

PS4 ще позволи на потребители да гледат в реално време как техен приятел играе на конкретно заглавие – да се учи от играта му, да оставя коментари и т.н.

Интегрална част от PlayStation 4 ще бъде и cloud технологията на Gaikai, компания, закупена от Sony през 2012 година.

Тя ще позволи на стриймването на игри, видео и музика от PS4 към почти всеки модерен смартфон, таблет и PSVita.

Последното ще придаде изцяло нов смисъл на съществуването на PSVita, защото на практика чрез портативната конзола на Sony всеки потребител ще има постоянен достъп и до своя PS4, включително услугите и игрите за него.

За Sony всекидневната с конзола под телевизора вече не е центърът на забавления – играчът е. И именно заради това той трябва да може да носи със себе си съдържанието на PS4 навсякъде – чрез PSVita (най-добрия вариант, смартфони и таблети).

Обратната съвместимост на PS4 с PSone, PS2 и PS3, ще се извършва посредством cloud услугите на GaiKai.

Dual Shock 4, Move и новият EyeToy

Въпреки че не наблегна с пълна сила на периферията за PS4, Sony все пак демонстрира новите контролери за конзолата - Dual Shock 4 и следващата версия на камерата EyeToy, която ще играе ролята на Kinect устройството, на което залага Microsoft в техния Xbox.

814400

Важно е да се отбележи, че моушън контролерът Move ще бъде съвместим с PS4.

Dual Shock 4 от своя страна ще предложи вграден нов сензор, тъч пад, вграден говорител, жак за слушалки, подобрени аналогови стикове, подобрени L2 и R2 бутони, SHARE бутон за споделяне в социалните мрежи, LED Light Bar. В рамките на представянето Марк Черни обяви, че за изработката на новия контролер Sony са се допитали до членове на почти всички големи гейм студия.

Камерата от своя страна може да работи в резолюция от 1280х800, но повече за нейната функционалност, като и тази на DualShock 4, ще научим най-вероятно на тазгодишното Е3.

Игрален софтуер:

Независимо от всички мултимедийни възможности, които ще бъдат заложени в PlayStation 4, новата машина на Sony ще продължи да бъде на първо място продукт, който цели да забавлява чрез развлекателен софтуер. Изключително силен коз на Sony в рамките на анонса на PS4 беше фактът, че освен заглавията на собствените си разработчици, компанията беше поканила две от най-големите студия в цялата индустрия, които дълго време работиха ексклузивно за платформи като Xbox 360 и PC. А именно, Bungie и Blizzard.

Съответно, Blizzard обяви Diablo III за PS3 и PS4, а Bungie новата си творба Destiny – също за PS3 и PS4.

Абсолютно всички големи издатели ще пишат игри за PS4, а японски гиганти като Capcom и Square Enix са разработили и нови графични енджини, които се възползват пълноценно от възможностите на PlayStation 4.

814401

В рамките на ивента бяха направени адски впечатляващи демонстрации на Killzone: Shadowfall, Drive Club, inFamous: Second Son, The Witness, Deep Down и Watch Dogs. Плюс изключителни технически дема в реално време от Quantic Dreams, Media Molecule и Square Enix.

Трейлърите и презентациите на изброените по-горе продукти можете да гледате в края на текста.

Това ли бе всичко?

Очаквано, Sony не обяви цената, на която ще се продава конзолата, но моментните спекулации се въртят около сумите 400 и 450 долара.

Японците не показаха и визията на самата конзола – това най-вероятно ще се случи на предстоящото Е3.

Сама по себе си обаче, презентацията беше чудесно режисирана – показвайки голяма част от новостите, които ще предложи PS4, като в същото време немалка част от елементите на платформата продължават да са обвити в мистика.

Подобен, ограничен донякъде, анонс, дава на Sony свободата и гъвкавостта да нанесе корекции на своята платформа, ако следващия Xbox от Microsoft предложи радикални подобрения спрямо PS4 – нещо, в което повечето анализатори се съмняват.

Поне що се отнася до чиста хардуерна производителност, повечето анализатори са на мнение, че PS4 ще бъде най-мощната конзолна платформа на пазара.

Социалния елемент на PS4 определено е впечатляващ и не случайно президентът на GaiKai Дейвид Пери обяви, че за PS4 е разработена най-голяма геймърска мрежа в света.

814396

Cloud свързаността на PS4 и PSVita ще даде и нов живот за портативната конзола на Sony.

Първата крачка на Sony към върха на следващата конзола генерация е смела и настъпателна.

Премиера на конзолата, поне в САЩ, трябва да се състои в края на настоящата календарна година, а Sony разполага с предостатъчно време да разбули всички неразбулени тайни около PlayStation 4.

Можем да бъде обаче категорични, че след 20 февруари светът на конзолния гейминг навлезе в изцяло нова, адски предизвикателна и също толкова любопитна ера.

На финала на този текст ще ви оставим с трейлърите на продуктите от презентацията. Нужно е да уточним, че всичко видяно в тях е рендвано в реално време и представлява визията, която ще предлагат игрите, когато се появят на пазара в края на годината:


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 PaidToClick BG 27.02.2013 | 22:44
Доходи от интернет > виж как тук >> http://paidtoclickbg.alle.bg
2 Мария Мерудия 21.02.2013 | 18:39
Децата затъпяха тотално с вашите игри и компютърни тъпотии
1 Лиза Мишпека 21.02.2013 | 18:04
сега го приехте, нали, но 20 пъти като писах за пелйстейшъна и се обяснявах на дълго и широко, не го приехте.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.