Храната на бъдещето ще идва от 3D-принтер

Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери

по статията работи: iNews.bg | 26.01.2020 | 10:02
Храната на бъдещето ще идва от 3D-принтер
Повече за:

Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане възможно най-рано след 30 години, смята японският дизайнер и технолог на корпорация "Дентсу” Рьосуке Сакаки. Той е разработил нова технология за приготвяне на традиционното в Япония суши.

Сакаки признава, че "отпечатаните” по неговата технология ястия засега отстъпват на традиционното суши и е необходимо време, за да има изобретението търговски успех и да бъде икономически изгодно.

Според него, през следващите 5 години отпечатването на храна ще струва скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се увеличава броят на потребителите на подобни продукти, отпечатаното суши ще стане по-евтино от обикновеното, смята Сакаки.

За да се постигнат същите качества като на натуралното суши, вероятно ще са необходими поне още 30 години. За да стане вкусно, е необходима правилна текстура, а това е сложен процес, обяснява изобретателят.

С помощта на съществуващите в момента 3D-принтери това е трудно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно ниво.

За момента може да се използва комбинация от растителен желатин като агар-агар и продукти с животински произход, за да се пресъздадат разнообразни вкусове.

Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки решава да доразвие този процес и създава принципно нова концепция за изработване на храна.

За отпечатването на обикновена снимка на обикновен принтер е необходимо съчетание на четири основни цвята – червен, син, жълт и черен. За храната, е необходимо да бъдат съчетани различни вкусове – солено, сладко, кисело и горчиво, уточнява дизайнерът.

Ако се използва технологията на струйния печат, мастилото може да бъде заменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други продукти, за да се програмира промяна на вкуса.

В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се създават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат създадени от човешка ръка – например суши под формата на старинен замък.

За разработването на тази технология Сакаки създава проекта "Open Meals”, в който участват 20 човека – дизайнери, технолози, програмисти, учени и предприемачи.

Планира се тази година в един от ресторантите в Токио да се инсталира 3D-принтер за изработване на храна. Сега вече може да се създава имитация на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.

"Екипът ни се занимава основно с принтери за суши, но в рамките на проекта "Open Meals” е разработена обща концепция, обединяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този начин да създадем храната на бъдещето”, подчертава Сакаки. /РИА "Новости" и БГНЕС


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.