Босът на Барса: Меси е най-великият, но не е по-голям от клуба

Ла Лига задава критерии с финансовия феърплей. Ето защо не можехме да сключим този договор с Лео Меси. За да подпишем с него и в същото време да спазим финансовия феърплей, Барселона трябваше да ипотекира клубът за половин век

по статията работи: iNews.bg | 06.08.2021 | 16:34
Босът на Барса: Меси е най-великият, но не е по-голям от клуба

Босът на Барселона Жоан Лапорта заяви, че клубът е 122-годишна институция и стои над играчите, дори над най-добрия играч в света Лионел Меси.

Президентът подчерта, че Лео е демонстрирал своята готовност да остане в Барселона.

"Добър ден на всички. Тук съм, за да обясня ситуацията с Лео Меси. Първо, бих искал да кажа, че за съжаление получихме катастрофално наследство. Клубът направи така, че масата на заплатите представлява 110% от приходите на клуба. Нямаме марж за заплатите. Регламентите на Ла Лига преминават през финансов феърплей, който поставя ограничения. Нямаме марж", коментира Лапорта.

"Когато пристигнахме в клуба, след първите заключения на одита цифрите изглеждаха по-добре. Но те са много по-лоши от очакваното. Загубите са много по-големи от очакваните. Дългът на клуба е много по-голям. Това означава, че с настоящите спортни договори имаме тази сума за заплати, толкова по-висока. Няма марж на заплатите."

"Ла Лига задава критерии с финансовия феърплей. Ето защо не можехме да сключим този договор с Лео Меси. За да подпишем с него и в същото време да спазим финансовия феърплей, Барселона трябваше да ипотекира клуба за половин век, както и част от аудиовизуалните права на клуба. Аз не съм готов да направя това за никого. За щастие имаме 122-годишна институция, която е над играчите, дори над най-добрия играч в света. Ще му бъдем вечно благодарни, но клубът е преди всичко."

"Искам да завърша с това, че Лео искаше да остане, ни също. Факт е, че той искаше да остане, което беше първата стъпка, за да видим дали може да преподпишем. Трябва да благодарим на всички, които участваха в преговирите от страна на клуба и на Лео."

"Много неща трябваше да се направят съвместими. Трябваше да се съобразим с финансовия феърплей, да се направи за определено време, защото играчът има и други предложения. Дойде моментът, в който трябва да се изправим да оставим емоциите и да подходим със спокойствие. Смятам, че трябваше да сме по-гъвкави, но това не е извинение, защото знаехме как стоят нещата. Лео заслужава всичко, демонстрира уважението си към Барселона, готовността си да остане в Барселона. Ако позволите личната ми оценка, тъжен съм, но направихме най-доброто за клуба."

"Лео оставя отлично наследство. Той е част от историята. Той е играчът с най-много натрупани успехи в историята на клуба. Той оставя следа. Той е референт за прекрасен етап в историята на Барселона. Беше най-добрият. Сега започва нова ера и има преди и след Лео. Подобно на Самитие, Кубала, Йохан, Меси е препратка в тази ос. Той е оставил много радости и много спортни успехи, много снимки за историята. Клубът вечно ще му благодари."

"Искахме периода постМеси да започне след две години, а не днес. Предвид обстоятелствата всичко е напреднало. Всички искахме да се насладим на магията му, но това не може да бъде. От Ла Лига ни бяха намекнали доста убедително, че петгодишният договор не може да влезе. Но след анализ ни уведомиха, че и този двугодишен договор не влиза в необходимите рамки. И това предизвика всичко. Трябва задължително да спазваме правилата за финансов феърплей. Трябваше да приема клубът да бъде ипотекиран."

"Това са последици от прекомерните инвестиции, които бяха направени, Защо новите попълнения се вписват? Тъй като те са играчи, които приемат условията на заплащане. Ние трябва да им благодарим предвид ситуацията. Влизането на един от тези играчи не е сравнимо с това, което имаме като споразумение с Меси."

"Ще ви дам информация, че лимитът на заплатите, с който можем да се сблъскаме, е с правилото 4 към 1. За да имаме 25 милиона за заплати, трябва да освободим 100. Това са много футболисти. Ръководството работи за намаляване на възнагражденията. Има играчи, с които сме постигнали споразумение, но с други не е толкова лесно. Намираме се в блатист терен, който носи много рискове. Преброявайки това, което беше планирано с Лео, ние имахме 110% от бюджета за заплатите по отношение на доходите на клуба. Това е следствие от прекомерните инвестиции, които са направени преди това. Защо Агуеро, Депай и Емерсон се вписват в бюджета? Те дойдоха в Барселона, приемайки някои условия и това трябва да бъде оценено."

"Не може да отдадем почит на Меси поради COVID-19, за съжаление нещата са такива. Това е причина за тъга, за разочарование. Барселона е над всичко. Имаме 122-годишна история и сме преминали през всичко. Ние сме мотивирани, така че ерата след Меси да е успешна. Със сигурност ще бъде."

"Изобщо не се чувствам виновен. Придържам се към многократно казаното. Първо, че направихме невъзможното, така че Меси да остане във фиансовите възможности на клуба. Доказателството е, че постигнахме споразумение с Меси, но то няма как да влезе в действие поради масата на заплатите. Не искам да повтарям за катастрофалното наследство, което получихме. Нямахме шест месеца, защото одитът излезе наскоро. Имаше един бюджет, който след одита изглежда много по-лоши."

"Ако операцията беше завършена с Ла Лига, щяхме да имаме 15% по-висок марж на заплатите. Това също нямаше да реши проблема. Дори да бяхме загубили ума си, това нямаше да бъде решение на нашите проблеми. Има договори, които са в сила и не може едностранно да нарушим. В живота не си струва да се удължава агонията. Трябваше да вземем решение в определен момент."

"Вчера проведох последните разговори с бащата на Лео. През последните месеци преговорите бяха много интензивни. Трябва да поздравим страните, че постигнаха споразумение, което не може да бъде формализирано поради външни проблеми."

"Матеу, Юсте и Планес работиха по всички икономически и спортни аспекти на клуба. Всъщност дори и без Лео, ние имаме марж. Проведохме много срещи и ежедневни разговори с Ла Лига. Дори дойде момент, в който изглеждаше, че Ла Лига ще приеме нашето предложение, но от техническа гледна точка нямаше как да се реализира. Трябваше да извършим няколко операции с много риск, за да влезе споразумението с Меси. Нашето решение, моето е да не излагам клубът повече на риск."

"Не мога да ви кажа точният процент на масата на заплатите без Лео. Това, което знам е, че тя е надвишена. Масата на заплатите на футболистите надвишава 110% от приходите на клуба. Имаме надвишаване без Лео Меси. Лигата иска от нас да спазваме правилата, логично е. Разбира се, че Ла Лига искаше Меси да остане. Знам, че има клубове, които изискват спазването на правилата и няма да направят никакви изключения за него. Болезнено е, че Лео няма да остане в Барселона, но ние няма да ипотекираме клуба за половин век. Няма да го направим. Ситуацията е сложна. Разбирам какво може да се направи по-добре, но ситуацията в момента е такава."

"Лео искаше да остане и не е щастлив. Той е изправен пред реалността, както ние. Не може да променим реалността. Мисля, че той и семейството му знаят, че им пожелаваме най-доброто. Барселона е неговият дом."

"Хорхе Меси имаше много коректно отношение във всички преговори. Никога не са искали нищо от нас, което да не попада в логиката на преговорите. Двете страни се споразумяхме, но не успяхме да го формализираме."

"Бих искал да се появя тук с Лео до мен и да обявя, че той е подновил своя договор. Това беше мчета на всички каталунци. Но трябва да живеем с реалностите какво се случва. Разбира се, мога да си представя много неща, които бих искал да видя да се случаят до края на месеца, но реалността е такава."

"Вече говорих с капитаните по телефона. Това е нещо историческо да се стигне до този момент и исках да има кажа, че всички очаквахме Лео да влезе в съблекалнята и да започне тренировки, а аз лично отидох да кажа на играчите, че това няма да стане и започваме нов етап. Те са главните герои и трябва да покажем на света, че знаем как да печелим без глобален талант като Лео. В клуба има мениджърски екип с президент, който взима решенията справедливо и логично и в този смисъл това беше важен момент. Те трябва да гарантират, че имаме много силен отборен дух. Капитаните трябва да ръководят това, да помогнат за интегрирането на младите футболисти, които показват изключително ниво. Те ще имат абсолютната мотивация и максималната подкрепа на клуба."

"Според нашите изчисления, всички нови попълнения през този сезон ще могат да бъдат картотекирани. Заплатата на Лео Меси не е в размера на тези четирима играчи, с които подписахме, на които искам да благодаря за жеста им."

"Миналият сезон ще го затворим с много загуби. Повече от два пъти от очакваното. Ще ви дадем данните. Но трябва също така да кажа, е прогнозата за доходите е важна и обнадеждаваща. Имаме много възможности за нови спонсори и инвеститори. Футболната индустиря препоръчва заплатите да са максимум 65% по отношение на доходите. В този случай трябва да се работим много, за да намалим заплатите. Проблемът не е само в заплатите, а в амортизациите. Направени са големи инвестиции и това е тежест."

"Политиката за заплатите трябва да бъде пренасочена и ние вече го правим. Трябва да настояваме много с постигането на повече приходи. Има много начини да се получат повече приходи. Барселона има възможност да го направи, без да се налага да се ипотекира клубът."

"Ще дадем подробности и ще информираме членовете за заключенията от одита. Те са заключенията, които ни накараха да направим това, което направихме. Ще разкрием реалността на клуба по отношение на загубите и задлъжнялостта. Положението на клуба в резултат на полученото наследство повлия при взимането на решението относно Меси. Имаме сравнително близък хоризонт, в който тази ситуация ще бъде обърната, но в момента реалността е друга."

"Не знам за интерес от ПСЖ, но винаги се е казвало, че той има други възможности."

"Говорихме си вчера. Изпратихме си съобщения с Лео. Той беше на Иниса и вчера имахме крайния срок за подписване на договора. Обстоятелствата създадоха това, че се стигна дотук. Разбирам, че положението е разочароващо. Работихме усилено, за да се разберем за този нов договор и не успяхме да го направим по причини, които ни пречат и не зависят от нас."

"Футболистите са професионалисти. Те трябва да изведат Барселона към пътя на успеха. Мисля, че разбират, че бъдещето пред тях е прекрасно. Има играчи, които искат да покажат таланта си с мечтата да успеят тук. Нашата цел е да спечелим всички състезания, в които участваме. Ще дадем максимална подкрепа на играчите и на треньорския екип. Те ще имат всички условия, за да постигнат успехи."

"Очакваните загуби бяха от порядъка на 200 милиона, но те ще бдъат 487 милиона евро, което е много. По отношение на въздействието на спонсорските договори ще трябва да работим по-усилено, за да получим повече. Ние трябва да вземем играчите, които ще предизвикат тази мотивация и ентусиазъм от страна на спонсорите. Ще трябва да живеем в тази реалност."

"Говорих с Роналд Кума вчера и днес. Той е голям професионалист и има способността бързо да се адаптира към обстоятелствата. Този сезон няма да е лесен, но е много мотивиран. Той показва за пореден път интеграцията си в клуба. Знае, че трябва да командва състава.”

"Ние сме Барселона и няма да взимаме краткосрочни решения. Лигата не трябва да се съмнява в нашата позиция.”

"Лео Меси положи всички усилия. Той искаше да остане в Барселона, дори беше готов на още по-различни условия.”

"Ще трябва да попитате Меси и представителите за неговото бъдеще. Той е най-добрият футболист в света, логиката кара да си мислим, че той има и други много по-добри оферти. Нашите бяха най-добрите според икономическите възможности на Барселона, дори и по-далече. В крайна сметка не беше възможно да извършим този договор поради ограниченията за заплатите.”

"Ние сме подчинени на Ла Лига, не знам какво ще направи CVC. Вярвам, че и Реал Мадрид не е съгласен. Разбирам, че подготвят съдебно дело, така че споразумението не се извършва. Ние направихме изявление. Искаме да говорим със CVC, те знаят нашата позиция, трябва да я оценят. Изправени сме пред спешността, която трябва да предприемем. Може да се противопоставим, да, но това, което не бихме искали е да получаваме или приемаме пари, които могат да поставят клуба в ситуация на ипотека. Ние имаме права.”

"Разбира се, че исках да подпиша последния договор с Лео. Той направи всичко възможно, а и повече, за да се случи това. Не мога да го упрекна за нищо. Говорих с Хорхе, изпратих текстови съобщения на Лео. Решението е взето. Няма какво повече да се направи."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.