Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно? Опитайте да добавите гъби. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Освен че са вкусни и здравословни, те могат да помогнат и в борбата с килограмите. Вижте някои от полезните им свойства, предложени от Дарик.
Богати на протеин и фибри
Макар че често гъбите са причислявани към зеленчуците, техните хранителни свойства са много близки до тези на месото. Богати са на протеини, но съдържат и голямо количество фибри, подобно на зърнените храни.
Съдържат вода, колкото и зеленчуците
Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците). Те са нискокалорични, което ги прави подходящи за хора, които искат да редуцират теглото си.
Източник на витамини A, B и D
Гъбите са източник на витамин D, който основно си набавяме от слънчевата светлина. Освен това те съдържат витамин A, B1 и B2. Другите витамини присъстват в минимални количества.
Стабилизират кръвната захар
Редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин.
Регулират холестерола
Гъбите кладница понижават холестерола. Те са известни с антибактериалните си и антиоксидантни свойства.