БАБХ съветва как да познаем прясната риба: По хрилете, очите и бистрата слуз

Люспите трябва да са прилепнали по тялото на рибата, а хрилете - розово-червен цвят. Не трябва и да има потъване при пипане

по статията работи: iNews.bg | 06.12.2023 | 11:30

Българската агенция по безопасност на храните прави проверка на рибните пазари и търговските обекти за произхода на рибата и документите, с които се продава.

"Никулден е един прекрасен празник, който българинът празнува с удоволствие и на неговата трапеза задължително трябва да присъства рибата, но не само днес, но и във всеки един друг момента. В този обект рибата е изложена при необходимите температурни условия. Тя е под лед, той се произвежда в самия обект. Представени са и документи", каза д-р Галя Викьова от БАБХ за "България сутрин".

От агенцията споделиха, че прясната риба се познава по слузта, която трябва да е бистра, а люспите трябва да са прилепнали по тялото на рибата. Очите също трябва да бистри, а хрилете - розово-червен цвят. Не трябва и да има потъване при пипане.

"В зависимост от това какъв е обектът и кой е доставчикът на рибата, документите са различни. По принцип това са търговски документи, декларация за произход, също така декларация за първи улов. В момента текат съвместни проверки с ИАРА, където колегите проверяват документите, които са от самите водоеми", допълни д-р Викьова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че проверките ще продължат и в следващите дни.

"Проверките са периодични на база на риска на обектите. БАБХ извършва контрол постоянно. Акцентът сега е върху рибата, след това ще е във връзка със следващите празници. Бизнес операторите, които предлагат храни, в случая и риба - с всяка година стават все по-отговорни. Предлагат продукт, от който българският потребител да бъде доволен", увери експертът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Кръвен баща игрален филм...
  • 00:45 Туризъм.бг /п/
  • 01:45 Малки истории /п/
  • 02:45 Бразди /п/
  • 03:15 Олтарите на България
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Господин Шоколад" -...
  • 01:00 "Древни суперструктури" -...
  • 02:10 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 03:10 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 04:15 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 04:45 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "007 координати: Скайфол " - с уч....
  • 01:20 "Секс запис " - с уч. на Джейсън...
  • 03:00 "Всички мои утрешни дни" - с уч. на...
  • 04:40 "Любов от миналото" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.