КТБ остава без лиценз, прехвърлят активите ѝ в "Креди Агрикол"

Докладът от одита на Корпоративна търговска банка ще бъде внесен в прокуратурата

по статията работи: iNews.bg | 11.07.2014 | 12:53

Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването ѝ в несъстоятелност. Това става ясно от изявление на Управителния съвет на БНБ, публикувано на страницата на финансовата институция.

Всички "добри" активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена.

"Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ", се казва в изявлението.

В него се посочва още, че ще бъде осигурена абсолютна ликвидна подкрепа на "Креди Агрикол", която ще бъде преименувана от нейния нов собственик – държавата.

За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Механизмите за това вече са разработени в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в това число БНБ и Министерството на финансите.

"Не можем да одържавим Корпоративна търговска банка в сегашния ѝ вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката. Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ", се казва в изявлението.

От заключенията от прегледа на одиторите става ясно, че резултатите по отношение на "Креди Агрикол – България" са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.

"Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят, меко казано, за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв. от 5,4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев", се посочва в изявлението.

В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3,5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби, посочват още от БНБ.

"Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна търговска банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони левове. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна търговска банка също са жертва на тези злоупотреби", пише още в изявлението.

От Централната банка добавят, че докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка ще бъде внесен на вниманието на главния прокурор на Република България.

В изявлението се посочва още, че на основание на данните, предоставени от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. в прокуратурата е внесен още един сигнал за съмнение за криминални действия на лица, свързани с банката.

"Конкретно – по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат, е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса, дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка, се казва още в изявлението.

От Централната банка посочват, че оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрират върху преструктурирането и оздравяването на "добрата част" на Корпоративна търговска банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.

От финансовата институция заявяват, че целта гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства остава непроменена. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.

От БНБ съобщават, че планът за действие е обсъден между Централната банка и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили.

Привилегировани кредитори на КТБ (в несъстоятелност) ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес (11 юли) на основните парламентарни сили, посочват от БНБ.

От Централната банка посочват, че си дават сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай.

"Това обаче, което не е известно на широката публика, искам да изясня днес, а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности", се посочва в изявлението.

Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.

Отново подчертаваме – работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли, се посочва в изявлението на БНБ.

На 20 юни, петък, в 11:40 часа в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор. Причината бе, че на 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева. Под специален надзор бе поставена първо Корпоративна търговска банка, а после – и "Креди Агрикол – България".

И в двете банки от групата на Корпоративна търговска банка бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера (10 юли) докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Klimen tina 11.07.2014 | 14:16
Аз също,за това има компетентни органи.
2 Пи Ло 11.07.2014 | 14:01
Не разбирам почти нищо от банково дело . Надявам се компетентните органи да си свършат работата както трябва и всичко ще е наред
1 ДАНТО КАРАДЖОВ 11.07.2014 | 13:42
до сега 30 дена КРИЕТЕ КРАЖБАТА за да може крадеца да се покрие МРЪСНИ НАГЛИ КОМУНИСТИ КОРПОРАТИВНА БАНКА - най голямата и силна банка ОКРАДЕНА от БКП = БСП = ОЛИГАРСИ това е много МРЪСНА и НАГЛА КРАЖБА спрямо НАРОДА

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.