БХК завежда дело за смъртта на момиче от дом, погълнало 25 стелки за обувки

А ние търсим отговор защо социалните домове са далеч от големите градове?

по статията работи: Филипа Тодева | 14.05.2012 | 11:39  5 Виж всички снимки
БХК завежда дело за смъртта на момиче от дом, погълнало 25 стелки за обувки
Яна Бюрер Тавание

Някога питали ли сте се защо домовете за хора с умствени увреждания са далеч от големите градове? Може би ще си помислите, че подобни социални институции се изграждат на усамотени места, за да могат болните да са на чист въздух и спокойствие.

И отговорът би прозвучал правдиво, ако не беше ужасяващата статистика от 288 смъртни случая, повечето от които навярно завинаги ще останат "неразкрити".

Не. Това не е фрагмент от сценарий на криминален сериал или филм на ужасите. Това е ужасяващата, грозна и срамна действителност, в която живеят българите с ментални проблеми у нас.

Днес става въпрос за нелепата смърт на 15-годишно момиче с инициали А.Й. То е починало от перфорация на стомаха, а при операцията са извадени 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см... Прокуратурата е разследвала действията на персонала в болницата, където А.Й. е оперирана.

Без проверка обаче остават действията на персонала в дома, където момичето е било отглеждано.

Какво ли ще се случи утре? Търсим отговорите от Маргарита Илиева, директор на правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) и автор на Закона за защита от дискриминация.

БХК ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека във връзка със смъртта на 15-годишното момиче. В това дело организацията ще твърди, че е нарушено правото на А. Й. на живот, правото ѝ на свобода от нечовешко/унизително отнасяне, правото ѝ на личен живот, правото ѝ на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото ѝ на свобода от дискриминация. 

Ето какво ни разказа г-жа Илиева за конкретния случай и за ситуацията в социалните домове у нас.

Новината за смъртта на това момиче повдига въпроса за човечността. Но първото чувство, което изпитва човек, не е тъга, а истински, силен гняв, в търсене на виновния. Вярвате ли, че ще има справедливост за смъртта й?

- Действително, случаят буди огромно възмущение. За съжаление, този случай не е изолиран, а представителен за начините, по които държавата злоупотребява с децата и младежите с увреждания от т.нар. "домове”, които всъщност са складове за хора. Верният адресат на възмущението обаче са не просто конкретните лица от персонала, допуснали тази нелепа смърт, а властите, организирали тези антихуманни институции, в които затварят най-уязвимите хора и, вместо да им предоставят грижа, допълнително ги увреждат, а в много случаи и допускат/причиняват смъртта им.

Възмутителна е и ролята на прокуратурата, която отказва наказателноправна защита на А., като изобщо не разследва кой и как е допуснал тя да погълне тази убийствена маса предмети, и най-вече – защо? Как е било (мал)третирано момичето от гледна точка на пренебрегване на базисните му психосоциални потребности, за да чувства то необходимост да гълта купища чорапи, парцали и дунапренени гъби?

Прокуратурата изследва само медицинските действия, след като поглъщането е факт и не намира проблем в тях. Да, вярваме в справедливостта. Тя не се дава на поднос, а човек се бори за нея. Това правим ние.

Обръщате се към Европейския съд за правата на човека. Възможно ли е българските съдилища да са неспособни да отсъдят в полза на истината в този случай?

- Случаят изобщо не е стигнал до българския съд, защото това зависи от прокуратурата – да внесе в съда обвинение, а тя отказва дори да разследва, още по-малко да обвини някого за това, че е допуснал, първо, детето така да страда, че да поглъща тези самоубийствени предмети и, второ, е допуснал детето действително да ги поглъща и то в тези нечовешки количества.

Този случай е симптоматичен, както казах, за това, че има нещо дълбоко сбъркано в прокуратурата – и в човешки, и в професионален план. Тя отказва наказателноправна закрила на най-уязвими хора, страдали и погинали нечовешки.

Кой носи вината в случая – човекът или законът?

- Институциите са отговорни и то за структурни, системни пороци. Прокуратурата отговаря за отказ на разследване на една очевидно нередна смърт, а социалните власти отговарят за убийствено занемаряване на човешки същества - и то такива, които са най-уязвими.

Потърсихте ли помощ от държавните институции и какви становища получихте?

- След като проведохме съвместните проверки в домовете заедно с прокуратурата през 2010 г. – това стана възможно, защото заведохме дело срещу прокуратурата заради отказа й да разследва високата детска смъртност в домовете – ние наблюдаваме всички разследвания, които се започнаха по конкретни случаи на детска смърт или злоупотреба с живи деца.

Обжалваме всяко прокурорско постановление, с което се отказва ефективно разследване, а такива са десетки. Така беше и в случая на А. – обжалвахме прокурорските откази до последната инстанция на прокуратурата, Върховната касационна прокуратура, с което изчерпахме вътрешноправните средства за защита. Затова делото отива в Европейския съд по правата на човека.

Наричате отношението към 15-годишната девойка нечовешко, унизително. Но в този дом, а и в останалите в страната има още много деца. Как смятате, че трябва да се намеси държавата? Въобще вярвате ли, че тя съществува?

- Държавата със сигурност съществува, но характерът й не е добър. Живеем в порочна държава. Тя малтретира всички деца в институциите - така, както е малтретирана А. Същото важи и за домовете за възрастни с увреждания. Там положението е не по-малко унизително. Държавата трябва да затвори тези институции. Това са нечовешки места и трябва да бъдат премахнати.

Единственият път е деинституционализацията. Това означава хората с увреждания да живеят в общността, заедно с другите хора, в градовете, където има достатъчно професионалисти, които да се грижат адекватно за тях, и където има социум за тях – така че да не страдат самоубийствено от социално отхвърляне и лишаване.

Тече процес на деинституционализация, но той не е достатъчно бърз. Докато той приключи в сроковете, които са си поставили властите, много още деца ще страдат и умрат. Като завеждаме делото на А. в ЕСПЧ, ние целим и това – да катализираме тази жизнено необходима деинституционализация. Ще заведем и други такива дела срещу държавата, докато не я принудим да се промени.

Обикновено държавните органи се измъкват, използвайки законови вратички, като обещават законови промени и пак законови промени. Но как може една промяна в закона да предотврати подобни случаи?

- Положението в "домовете” няма да се поправи със законови изменения. Нищо няма да поправи тези "домове”. Те са антихуманни по замисъла си. Това са складове за хора, в затънтени места, където обществото крие от себе си своите най-уязвими членове, за да забрави за тях и за страха си от уврежданията, който те олицетворяват, и където се чака те да умрат от само себе си. Промяната ще дойде с премахването на тези антихуманни институции.

Не съм сигурна, че следващият въпрос ще бъде достатъчно обективен, предвид факта, че той ще се обляга по-скоро на лично мнение. Но все пак длъжна съм да го задам. Защо специализираните институции винаги са извън населени места или в по-малки села и градчета в провинцията? Създава се впечатление, че нарочно тези деца, а и възрастни, се настаняват на места, където да са далече от "любопитни” погледи. В този смисъл поставям и въпроса за това, че граждански контрол не е възможен.

- Въпросът е идеален. Точна сте и за умишленото отдалечаване на тези антидомове от критичния поглед на журналистите и гражданите. Другата структурна и неизбежна последица от тази затънтеност е хроничната липса на адекватен по брой и квалификации персонал, който да се грижи за хората в институциите. В някои домове една медицинска сестра се грижи за 80 деца; в много няма лекар на щат.

Тези "домове” дори не са лечебни заведения по замисъла на самата държава. Тя настанява там деца с много и сложни болести, не за да ги лекува; а за да ги "изчезне”.

В момента държавата претендира, че прави реформа по отношение на социалните институции. Как смятате, че ще повлияе тя на хората в тези институции?

- Само деинституционализацията, т.е. премахването на "домовете”, е истинска реформа. Останалото са негодни работи. Ако деинституционализацията се извърши бързо и качествено, тя ще е животоспасяваща за много.

Какъв би бил оптималният вариант на контрол?

- Пълен публичен достъп, докато съществуват институции. Разбира се, със съответни гаранции за защита на личните данни на институционализираните хора там. Но с пълна прозрачност на действията и бездействията на персонала.

След като престанат да съществуват такива институции, които по природа са отделени и затворени, въпросът до голяма степен сам ще отпадне. Хората с увреждания ще бъдат в обществото сред нас и ще получават социални услуги в заведения – дневни центрове, защитени жилища, които не са нито институционално затворени, нито сегрегирани.

Кои са основните дефицити в системата, за да не работи – пари, специалисти, морал и хуманност…?

- На първо място е нечовешкият държавен замисъл – хората с увреждания да бъдат изнесени извън обществото, да не бъдат лекувани, а да бъдат складирани на скрито и чакани да отмрат, в страданията и лишения, от които никой не се интересува. Оттам следват липсите на ресурси, на хора с адекватни хуманност и професионализъм, на пари, за да си вършат те работата качествено и с добри резултати.

Чисто симулативно, ако сега с вас решим да посетим един дом в населено място по ваш избор, какво мислите, че ще заварим?

- Не всички домове са еднакви; някои са ужасни, а други са по-ужасни. В един среден дом ще видим и среден ужас – хора, които живеят непълноценно, без достойнство, при лишения, както психосоциални, така и физически, които биха разболели и здрав човек, и които убиват тези, които са най-уязвимите сред нас.

През 2010 г., по време на съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички домове за деца с увреждания в страната, беше констатиран oгромен брой детски смърти. Колко дела има за тези над 200 случая, след като главният прокурор Борис Велчев уверяваше, че ще има дела за всички?

- Статистиката, която ние имаме, беше различна от тази на прокуратурата при последното ни преброяване през миналата година. Това се обясни тогава с това, че не сме получили всички постановления на всички прокурори, образували досъдебни дела – въпреки че ръководството на прокуратурата беше обещало и това, като каза, че ние, БХК, ще бъдем публичният гарант на прокуратурата. И сега не знаем дали получаваме всичко, можем само да гадаем.

Със сигурност има редица случаи, регистрирани в нашите пространни доклади от съвместните проверки, по които нямаме информация да е образувано дело – дали защото дело няма или защото прокурорът не ни е изпратил акта си, не знаем.

При всички случаи, обещанието на прокуратурата остана неизпълнено. Дори и в крайна сметка прокурорите да образуват дела формално за всички случаи на смърт и злоупотреба с живи деца от домовете, те образуват тези дела, за да ги прекратят. Те не ги образуват, за да търсят престъпление, вина и виновник.

Повсеместно ги прекратяват след разследване, което, по правило, е повърхностно и едностранчиво. Прогнозирам, че няма да внесат нито един обвинителен акт в съда. А случаи, като този на А., има, не един и не два. Има 278 смърти. Има медицински документирано нечовешко недохранване на десетки деца. Има медицински документирано администриране на вредни медикаменти с цел контрол.

Има нещо много нередно в това, прокуратурата да не успее да види нито едно престъпление във всичко това. Затова ще отнесем най-тежките дела за решение в ЕСПЧ и държавата ще бъде осъдена, уверена съм в това.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Алина Стефанова 14.05.2012 | 17:46
Да поемат, ама не поемат и това си е! Въпреки всички филми и всички глупости които задрънкаха, а ние като ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО къде сме? Защо винаги прехвърляме топката на държавата? Ние не сме ли граждани на тази държава? Защо досега на нито един от нас не му е запукало за тия деца в тия домове? Защото е много лесно да прехвърляш топката без ти нищо да правиш?! Погледнете се първо себе си, защото съм сигурна, че нито един от вас дори не е ходил в такъв дом да види за какво става въпрос? Всички сте многознайковци, но в крайна на сметка, на никой в България не му пука за тези деца, нито за хората в неравностойно положение - на нито един гражданин на България! Ние не искам да си помогнем, какво остава някой друг да го направи вместо нас!
11 Алина Стефанова 14.05.2012 | 17:41
"Днес става въпрос за нелепата смърт на 15-годишно момиче с инициали А.Й. То е починало от перфорация на стомаха, а при операцията са извадени 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см... Прокуратурата е разследвала действията на персонала в болницата, където А.Й. е оперирана." НЕ мога да повярвам!!
10 Панайот Траянов 14.05.2012 | 17:37
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗА РЕГИСТРАЦИЯ! Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
9 Диана Бойкова 14.05.2012 | 17:34
Много вярно..."А ние търсим отговор защо социалните домове са далеч от големите градове?"
8 скапан сървър 14.05.2012 | 15:51
Няма такава нация!
7 Desislava Stoianova 14.05.2012 | 14:46
Точно вчера четох за една майка,оставила детето си в такъв дом,благодареше на персонала за грижите,детето беше починало от дизинтерия пак в такъв дом,такива майки също трябва да бъдат съдени.
6 Des Dimitrova 14.05.2012 | 12:53
Правителството и съответните институции, отговарящи за закрила на детето, трябва да поемат отговорност,както морална така и финансова. За съжаление, много лица, успяха да установят, че пансионите и домовете за сираци са един много удобен начин за източване на пари не само от държавата, но и от най-обикновенните дарители. Още по-трагична е другата истина - до голяма степен изоставените деца не са с български произход, а персонала на пансионите до голяма степен са се превърнали в зверове, на които не им дреме за живота на децата. Трето, условията на живот в тези згради е отвратително. Държавата също така не е усигорила образованието на децата - след 18 год. възраст ги гонят - без образование, без усигорена работа и дом. Нормално е да започнат да крадът и убиват. Отделно системата за осиновяване е безкрайна (5 години се чака, за едно дете). А в момента все повече и повече деца остават без семейство...
5 Dimitar Dimitrov 14.05.2012 | 12:32
това е то БУЛГАРИСТАН!
4 Dukesa Bub 14.05.2012 | 12:03
Определено тези домове трябва да бъдат незабавно деинституционализирани, за да можем да се надяваме, че повече няма да се случват такива ужасни трагедии, както в случая с това дете.
3 Andrei Ivanov 14.05.2012 | 11:51
Докато съществуват тези домове ще има такива безобразия и ще си говорим колко е лошо отношението там.На нас ни трябват сигурно 20 години да направим една нормална промяна,която би отнела няколко години и която би дала много добър резултат и това е приемната грижа.
2 Калина Галинова 14.05.2012 | 11:49
:((( Горките децича. България заслужава да бъде осъдена.
1 empty world 14.05.2012 | 11:42
На къде отива този свят, Боже...

ТВ програма

Кино

  • Сега Спасителят игрален филм...
  • 23:30 Празнично Пасхално богослужение...
  • 00:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 00:45 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/2 част/...
  • 01:45 Туризъм.бг /п/
  • 02:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 03:15 Спасителят игрален филм /п/ (12)
  • 05:15 Иде нашенската музика /п/
  • Сега "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • 01:10 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:20 "bTV разказва" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:15 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
  • 00:00 "Розовата пантера" - с уч. на Питър...
  • 02:00 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.