Борисов: БСП и ДПС да вземат мандата

Премиерът в оставка обвини политическите си опоненти, че са свалили правителството

по статията работи: Ивелина Георгиева | 25.02.2013 | 12:58  4 Виж всички снимки
Борисов: БСП и ДПС да вземат мандата
inews/Марио Евстатиев

Премиерът в оставка Бойко Борисов предложи на президента БСП и ДПС да вземат мандата за съставяне на правителство.

"Така те ще проведат изборите и ще могат да кажат, че те не са манипулирани", заяви Борисов, след като върна мандата на президента Росен Плевнелиев.

Той напомни, че лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев го упрекваше, че няма да проведе честни избори.

"Казваха, че съм диктатор", каза той, определяйки това като мит. Като втори мит посочи твърденията, че е упражнявал натиск върху медиите. Премиерът в оставка каза, че при неговото управление монопол не е бил създаден, а само ги е заварил.

"Нашата вина е, че не ги разбихме. Хората излязоха на улицата, аз си поемам моята вина за това”, поясни Борисов.

Той заяви, че е оставил финансово стабилна държавата и всички международни агенции са посочили това в класациите си за кредитния рейтинг на България.

Накрая помоли всички протестиращи да се пазят от политическите партии, да не се поддават на манипулации и да внимават да не бъдат експлоатирани. Той даде пример със Сталин, Хитлер и Чаушеску, когато хората са се поддавали.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна посочи, че утре (26 февруари) свиква Консултативния съвет за национална сигурност. В сряда ще връчи мандата на БСП, а в четвъртък ще направи обръщение към нацията от парламентарната трибуна. В петък ще връчи мандата на ДПС, ако червените се откажат.

Ако и ДПС откажат, между сряда и петък следващата седмица евентуално могат да се посочат имената на хората от служебния кабинет.

Според Борисов, ако БСП и ДПС не вземат мандата Плевнелиев ще поеме пасиви, защото няма как за няколко дни да състави кабинет.

"Как ще намерите 15 министри за няколко дни, плюс областни управители. Кой ще ги контролира? Ще направят безобразия", категоричен бе премиерът в оставка.

Борисов гарантира пред медиите, че двете политически сили са свалили правителството с метеж. "Използваха бедните хора и вкараха провокатори сред тях", увери той.

По думите му свалянето на кабинета и протестите са били планирани. Той се усъмни и във високите сметки за ток на хората, като посочи, че това, че отчетният период един път е на 18 дни, а друг път на 33 дни и инкасаторите са пускани в отпуска покрай Нова година не е нарочно направено.

Друга гаранция, която даде, е 20 депутати от ГЕРБ да работят, за да работи парламентът до края на мандата си. По изчисления на премиера в оставка, ако БСП и ДПС приемат мандата, ще съберат 101 депутати. Затова той им гарантира всеки ден да има по 20 души от ГЕРБ в парламента, за да може той да работи.

"21 не давам, 20 давам за кворум, но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа”, поясни той.

Според Борисов е много важно Народното събрание да работи, защото незабавно трябва да се избере състав на ДКЕВР и от 1 март сметките за ток да паднат с 8%, както беше казал той миналата седмица.

"Защо два месеца да има безвремие и да се обърка работата на институциите. Не искам да си мисля да ни спрат "Струма”, "Тракия”, "Хемус” или "Марица”. Два-три месеца, когато няма политическа власт, е много безотговорно”, коментира той.

Борисов подчерта, че с 20 души ще подкрепи съставянето на кабинета, така че да има кой да носи политическата отговорност. На въпрос дали е готов да се завърне Борисов отговори, че е максимално мобилизиран. Той подчерта, че за 2 месеца е по-добре да има отговорни, отколкото служебни министри, които никой няма да ги знае.

"Изборите ще потвърдят дали хората искат нас или тройната коалиция”, категоричен е Борисов.

Той заяви, че близо 4 години ГЕРБ са носили сами цялата политическа отговорност и през тези години само са градили и сега, когато види, че някой руши, не иска да гледа и да участва в това рушене.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


24 Вяра Антонова 25.02.2013 | 18:31
Много добра новина за протестиращите!
23 Павел Николов 25.02.2013 | 17:22
И това няма да се случи, ако вземат мандата народното недоволство ще избухне. А те не са толкова глупави, за да го позволят.
22 Красимира Тачева 25.02.2013 | 16:32
Той май от самото начало се надяваше това да се случи.
21 Drago Panov 25.02.2013 | 16:11
няма да го вземат, защото знаят, че нищо няма да направят сега и само ще си отрежат шансовете за изборите. ако изобщо имат такива.
20 tiha paranoq 25.02.2013 | 15:45
Борисов: БСП и ДПС да вземат мандата - ама не искат, щото ги е страх, че ще смачкат още повече пейзажа до края на мандата.
19 властен олигарх 25.02.2013 | 15:37
БСП и ДПС вземат ли мандата, то ще се видят колко са неграмотни и неможещи да се справят с положението в страната. Ще оплескат работите много сериозно.
18 Dwight Yorke 25.02.2013 | 15:36
Човече, ако нямаше комунизъм от 44 година на 20 век в България, то хора като Костов и останалите псевдо демократи нямаше да съществуват дори. Погледни къде е сега Унгария, където е нямало комунизъм.
17 Иван Ангелов 25.02.2013 | 15:33
Всичко което е днес, е отражение от управлението на комунистите до 89 година, както и фалшивата демокрация, която дори не е такава и в момента.
16 Jason Bourne 25.02.2013 | 15:32
Никой не взима никакво становище по въпроса за съжаление. Нещата си остават едни и същи от доста време, така че само народа страда от цялата работа според мен.
15 властен олигарх 25.02.2013 | 15:29
Важно е Росен Плевнелиев какво ще измисли. Ако реши да вкарва негови си хора в служебното правителство, то много жестоко се е объркал според мен.
14 чичо съби 25.02.2013 | 15:29
Нема да давате на Плевнелиев да прави служебно правителство, че иска да вкара вътре поставени лица на хора от енергкетиката, особено Дянков няма място вътре.
13 Dwight Yorke 25.02.2013 | 15:28
Бойко се готви вече за следващите избори и знае, че управлението на страната в момента не зависи от него, така че има време да се подготви.
12 Иван Ангелов 25.02.2013 | 15:28
Сега ще става тепърва ясно какво ще се случва. Според мен хората вече разбраха, че нямат никаква друга алтернатива.
11 Jason Bourne 25.02.2013 | 15:26
Хитър ход на Бойко, който ще увеличи загубените позиции на неговата политическа партия. Ще видите, че ГЕРБ ще оставят БСП и ДПС да съставят правителство, за да ги съсипе народа. Отделен въпрос е те дали го искат.
10 Viktor Ivanov 25.02.2013 | 13:47
Плевнелиев работи в защита на олигарсите и монопола, всичко, което демонстрира, че прави в защита интересите на народа е привидно, той всъщност работи в защита на олигарсите, защото има полза от тях, не от хората.
9 Александър Никифоров 25.02.2013 | 13:41
бе не й се връзвай бе, тя говори заучени приказки. Какво ти дреме. Виж, че не знае на кой свят е, те тия на протеста една голяма част са такива като нея
8 tihomir pyrvanov 25.02.2013 | 13:41
същото нещо не го знам от Афера, а от главен редактор на голяма национална медия... но то няма нищо общо с ДПС или БСП... то е ясно, че и те няма да вземат мандата
7 Александър Никифоров 25.02.2013 | 13:40
ама само как го казва , сякаш казва "Юедро ви го давам отстъпвам, макар че не го заслужавате, а и сте по-малка политическа сила в Народното събрание":))с една дума дава им го унизяващо:)))
6 Калин Стойчев 25.02.2013 | 13:34
Не те знам на колко си години, дали си била на 12години 96та година и не помниш или си от някое семейство близко до БСП(БКП) и тогава си имала парички и не ти е пукало, ама да сравняваш 96г. със сегашното положение и да казваш че сега е по-зле е пълно безумие!!! Ако не гледаш новини да ти кажа, че целия свят е в криза и големи и богати държави имат по 25-30% безработица НАМЕЛЕНИЕ на пенсии и заплати(не малко увеличение като тук) увеличение на данъци(цените също се повишават в целия свят не само тук) протести и безредици по-големи от тук. А ние като малка и бедна държава успяхме да задържим финансова стабилност имаме увеличение на брутния продукт макар и малко минималната заплата се вдигна от 240 на 310 лв (30%) заплатите на държавните служители с 15-20%(на частните служители правителството не вдига заплати!обърнете се към собствениците), пенсиите с 10%, ако не броим 10% лятото на 2009г. И ти въпреки това твърдиш, че това правителство ни е съсипало и докарало до положение по-лошо от това при Жан Виденов?!! По малоумно мнение от това не бях чувал.
5 Marusq Laleva 25.02.2013 | 13:31
Използвали бедните хора, и защо питам аз, многоуважаеми г-н Борисов има бедни хора, защо? Кой го допусна? Заради кого сме под прага на бедността и живеем в лишения? Заради вас, защото 3 години ни лъгахте и ни обещавахте по-добър живот, който много хора дори не доживяха да видят, именно заради вас, заради ГЕРБ и заради Росен Плевнелиев, който работи в защита на интересите на олигарсите и е редно да си тръгне с вас.
4 Ruslana Hristova 25.02.2013 | 13:30
Не разбирам защо само трябва да се мрънка, това решение беше на ГЕРБ не трябва да обвиняват някой друг, сега трябва да си вземат някакво становище по въпроса и да се придържат към него,стига с глупави обвинения нон стоп.
3 Карла Христова 25.02.2013 | 13:17
А кой допусна да има толкова бедни хора, които да бъдат докарани до крайната фаза да няма какво да губят и да излязат на площада??? Вярно е, че всички правителства досега съсипваха народа, но ГЕРБ за 4 години не направи така че поне малко да се облекчи живота, а точно обратното, направи ни сринаха и те повече отвсякога. Даже по времето на Жан Виденов беше по-добре. Поне хората с кредити се оказаха на далавера, докато сега абсолютно всички обикновени граждани да доведени до просешка тояга, а тъпите политици вместо да направят нещо за народа, продължават да се нападат един друг и да си мерят пишките. Дано всичките да глътнат вода. Много ще се зарадвам да се направят във всеки град граждански комитети, които да вкарат чисти хора в парламента и да изритат един по един и червени, и сини, и всички останали боклуци.
2 Александър Никифоров 25.02.2013 | 13:12
четох в Афера нещо такова. Ми нека БСП и ДПС вземат мандата де, нали искаха да управляват, какво се правят на ощипани госпожици, или не вярваха никога, че Вожда ще си подаде оставката и се уплашиха?
1 malka Galka 25.02.2013 | 13:10
""Казваха, че съм диктатор", каза той, определяйки това като мит, а като втори мит посочи твърденията, че е упражнявал натиск върху медиите." хахахахахахаахахаха СМЯХ в залата!!! Ще отрече ли, че е звънил лично на главните редактори на всички медии, за да излизат интервюта с хората му?!?!?!

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /10 епизод/
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.2, еп.1
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.10
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "Магнум" (премиера) - сериал, сезон...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.