Вълна от протести в страната заради Катуница

Над 1000 души организираха снощи протестен митинг пред сградата на парламента в София

по статията работи: Петя Михайлова | 27.09.2011 | 07:54

Вълна от протести залива цялата страна заради случая с убитото момче в пловдивското село Катуница.

Над 1000 души организираха снощи протестен митинг пред сградата на парламента в София, съобщи БТА.

Младежите са се организирали чрез социалната мрежа Facebook.

Срещу кордона от полицаи, охраняващи парламента, младежите направиха кордон от национални знамена. "Искате ли да сте роби в собствената си държава", викаха една част от протестиращите, а друга им отговаряше: "Не".

Някои от младежите започнаха да хвърлят стъклени бутилки по сградата, но според други протестиращи това са провокатори.

В Стара Загора няколкостотин младежи поискаха справедливост за убиеца на Ангел от село Катуница. Те поискаха справедливост и за смъртта на 16-годишния Павел, който издъхна от напрежение след трагичния инцидент с един от неговите най-добри приятели. Младежите се включиха в шествие, което премина по централната улица на града.

Междувременно служители на Областната дирекция на МВР и на жандармерията предотвратиха нахлуване на протестиращи в ромската махала във Варна. Полицаите на няколко пъти блокираха подходите към кв. Максуда, населен предимно с роми. Въпреки това част от протестиращите успяха да заобиколят органите на реда и да стигнат до ромската махала. Своевременната намеса на полицията и жандармерията не позволиха да се стигне до размирици.

Полицията задържа няколко души, които на изтегляне след протеста на пл. "Съединение" в Пловдив, организиран в подкрепа на жителите на Катуница, са хвърляли камъни по минаващите автомобили. Това съобщиха източници от полицията. Въпреки забраната за протест от изпълняващия длъжността кмет на града Александър Долев на площада се бяха събрали няколкостотин души.

Напрежението в трите етнически махали Столипиново, Аджисан махала и Шекер махала е потушено, няма инциденти.

Без сериозни инциденти и материални щети са приключили шествията в страната, задържани са над 100 души, съобщават от МВР.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


16 Ани Г. 27.09.2011 | 18:43
Tihomir Toshev "балгари и Балгария", няма такива понятия!? Малко наблегни на писането на български. Иначе си много прав! Inwes някой да ви обърне внимание на времето за публикуване на коментари, защото наиситна хората се объркват и пишат коментарите си по 2-3 пъти мислейки си, че не им излизат. Забелязала съм го и преди, а и на мен ми се е случвало.
15 Стамена Георгиева Георгиева 27.09.2011 | 18:38
Мариана, а като се избием сега до 2050 няма да има и цигани и българи. Не ми говори в каква страна искам да живея, а излез на вън или си пусни новините и ще видиш, че тези хора, които се вдигат на бунт не знаят изобщо какво правят и за какво се борят. Не знам дали и ти си от тях, но явно не си, защото снощи освен лапетии, други на тези митинги нямаше. Аз не съм съгласна с това положение, но с бой нищо няма се постигне и то когато се бият дечурлиги само. Те ли ще те защитават кажи ми? Много сте отворени всички когато пишете, ама на действия ви няма никакви. И аз не съм съгласна да работя и да плащам данъци, а парите да отиват за помощите на циганите, но не съм тръгнала да хвърлям камъни по парламента.
14 Tihomir Toshev 27.09.2011 | 18:37
Защо само циганите видяхме защо само сас тях ,каде бяхме сас жестокостите вав студентски град,Борисова градина,сестри Белнейски ,братя Галеви,Тим,Божков,Диневи,лихварите балгари,колкоса прегазените от балгари които са на свобода безнаказани които са сащо балгари и още бог знае колко жестокости направени от балгари такива като тоя измет на природата Киро циганина са много и те са балгари а тях какво???????
13 Tihomir Toshev 27.09.2011 | 18:25
Трябва да има край на тази анархия която цари вав Балгария на жестокото отношение кам обикновените хора от самозабравилите се богаташи като този боклук на природата Киро циганина .Но защо само циганите ,каде бяхме сас жестокостите направени от Балгари вав Борисова градина,Студентски град,сас СЕСТРИ БЕЛНЕЙСКИ,сас БРАТЯ ГАЛЕВИ,колко диши са безнаказани които са прегазили хора и са на свобода,ТИМ,БОЖКОВ,ДИНЕВИ сас какво са по razlichni от циганите ''балгарин гази балгарина'' колко балгари лихвари тормозят други балгари .Всеки трябва да си poluchi заслуженото без да се гледа от какав цвят и етнос е тои.
12 Станимира Георгиева 27.09.2011 | 15:03
Ани така е, лошото е че цели две невинни жертви платиха висока цена, именно заради нашето безхаберие и пасивност. Къде бяхме и ние през тези години, и тези хора от Катуница защо досега не са вдигнали малко повече шум около "монополизма на циганската мафия" там? Не трябваше да се стига до тук, но както разбрахме убиеца на детето го е направил съвсем предумишлено, и явно това премина всякакви граници..
11 Ани Г. 27.09.2011 | 14:52
Тази вандалщина е резултат от много години потъпкване на НАШИТЕ права, като граждани на НАШАТА страна, и също така е резултат от хилядолетното бездействие от страна на държавата и органите на властта! Ще ни изколят и избесят и Бойко пак ще мрънка под носа си! На циганите ли се продавате или продавате държавата ни на тях бе, мили ми управници!? Как може, толкова години никой да не го търси за нищо мазния мангал Киро, да му търпите престъпленията и обирджийството и след това да очаквате народа да е "цивилизован"!? Ами няма такъв филм, хората вече екзалтират и аз напълно ги подкрепям! Сега са се активизирали от цялата страна циганите и се бият навсякъде, но може и би и сега са оправдани, защото са "малцинство" и трябва да ги "интегрираме"?!
10 Мариана . 27.09.2011 | 14:13
Стамена, а ти в циганска държава ли искаш да живееш, защото по най-прости сметки до 2050г. ще са мнозинство и ще са ни асимилирали. Тогава не цар Киро ще бъде изселен принудително, а ние и нашите деца ще трябва да го направим, защото циганския произвол сега не се търпи какво остава за след няколко години! Въпросът е управляващите да започнат да правят нещо по въпроса, защото тези измислени програми за интеграция, освен да гълтат пари, друг резултат – няма!
9 Стамена Георгиева Георгиева 27.09.2011 | 13:41
Ако нещата продължат да се развиват по този начин няма да дойдат по-хубави времена, не се заблуждавайте. Какво могат да направи една разгневена тълпа, до гражданска война ли искате да се стигне? Според мен така няма да стане, хайде да не се превръщаме в злобни същества, които само мачкат и то по най-нецивилизования начин. Трябва да сме обединени, но не да тръгваме с лошо, така нищо не се постига.
8 V D 27.09.2011 | 12:40
Тези дечурлига, които обикалят и протестират не знаят изобщо за какво го правят. Заради разни глупаци положението в България може да стане много сериозно. Има органи, които трябва да се заемат със случая в Катуница, не може който си поиска да ходи и да се разправя. Да не сме животни? Едно е да се бориш по всички възможни начини законно и съвсем друго е като рушиш и палиш.
7 Живка Илиева 27.09.2011 | 11:32
Всички станаха много дейни след като видяха, че се надига огромна вълна на недоволство. Изведнъж се оказа, че имало данъчни проверки от преди 10 дни на имуществото на Киро, президента и премиера цъфнаха на мястото, Борисов всячески се опитва да отклони поставянето на „ромския въпрос“ на дневен ред, като не спира да сравнява случая с инцидента на бул.България, сякаш сме слепи и глухи... А къде беше родната милиця, когато семейството на убитото момче е заплашвано многократно, имало е палежи в дома им, потрошени автомобили?! Вероятно Първанов е прав, че „Никой не е по-силен от държавата, дори и най-слабата държава“, но и при такава корупция и бездействие...
6 Ива Хинова 27.09.2011 | 11:23
Как да не мразиш циганите, като те карат да се чувстваш като малцинство в собствената си държава. Циганският барон Киро има неплатени сметки за вода за няколко хиляди лева и никой не му търси сметка, ако това се случи на някой порядъчен човек веднага ще му резнат водата, тока и каквото и да било. Само лентяйстват и се издържат от помощи и кражби, все на наш гръб! И да не си ултрас ще въстанеш срещу подобна несправедливост. Друг е въпросът, че и партиите най-безпардонно яхнаха вълната на недоволство и започнаха да пробутват лъжливите обещания предизборно!
5 Алекс Г. 27.09.2011 | 09:54
Българите от край време мразят циганите и само чакаха нещо да ги провокира. За ромите настъпват страшни дни, защото ще бъдат тормозени, където и да отидат. Затова естествено е виновен Кирил Рашков и неговата малоумна фамилия, която реши, че може да прави буквално каквото си поиска. Сега сгазиха лука и ще си понесат последствията с цялата сила на закона от разбунтувалия се български народ.
4 Свежка . 27.09.2011 | 09:51
Аз вече не си спомням от колко време не сме се вдигали толкова задружно на протест. Ситуацията е такава, че напълно оправдавам вандализма, колкото и елементарен да е. Досега с добро нищо не се е променило, значи трябва да се постигне по трудния начин. Ако скапаното ни правосъдие се изпълняваше работата, нямаше да се стигне до тук. Истинският виновник за мен е съдебната власт, която от години е синоним на безвластие и анархия. Това не може да продължава повече. Нека подпалят цяла България, но да има промяна къв малко по-добро!
3 Силвия Димитрова 27.09.2011 | 09:44
Това тяхното не е протест, а елементарен вандализъм. Агресивни младежи, които биха скочили за първото нещо, което им падне. В случая нещото е доста блазнещо – циганите. За нас няма друга тема, която да провокира на момента толкова мощни ксенофобски настроения, омраза и злоба.
2 d.krumova _ 27.09.2011 | 09:39
Доколкото разбирам от действията на протестиращи, провокатори, футболни запалянковци и прочие, именно това е целта – граждански бунт. А истинските потърпевши не смеят да излязат от страх. Колкото и спонтанен да е този метеж, толкова и изкуствен изглежда, защото в него вземат участие хора, които допреди инцидента дори не са чували за въпросния цар Киро или какъвто и там да е. Шепа вандали са получили поле за изява. Дано да греша.
1 Данчо Георгиев 27.09.2011 | 08:25
Лоша работа, може да стане като в Косово, не че ромите ще се надигнат и ще стане нещо, но е голяма вероятността българите да организират и участват в подобни мероприятия. По подобен начин се започва гражданска война. И ако това стане, ще дойде момент, когато държавата ще е безсилна със своята жандармерия.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.22...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.72
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.