В седем области у нас обстановката остава сериозна

Работата по ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково продължава

по статията работи: Ивайло Ачев | 11.02.2012 | 10:49

В областите Хасково, Кърджали, Смолян, Силистра, Пазарджик, Стара Загора, Видин обстановката на остава усложнена, съобщават от пресцентъра на МВР.

Работата по ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково продължава. Използва се отводнителна техника и два БТР-а за отводняване на обекти в Харманли, село Бисер и Свиленград. В Бисер, са отводнени три жилищни сгради и една обществена. От тинята са изтеглени четири автомобила, разчистени и нарязани са около 30-40 куб. метра дърва. Монтирани са пет фургона, пет постройки се изсушават. Щетите от наводненията се оценяват и описват от комисии. Организирана е охраната за недопускане посегателства върху имуществото на пострадалите.

Жертвите от наводнението в Хасковска област са 10 души. Продължава издирването на още трима души, изчезнали при бедствието. Те са от село Малки воден, община Маджарово и от село Иваново, община Харманли. Ще продължи възстановяването и укрепването на дигите на река Марица в района на Свиленград.

Пътната обстановка в област Хасково се нормализира, пътищата са проходими при зимни условия, като на места са възможни заледявания. Затворени са пътищата Свиленград – Тополовград и Харманли – Тополовград – за товарни автомобили, леки се пропускат с вериги и Свиленград – гр.Любимец, старият път е непроходим, възможно е преминаване по главен път Е-80;

На язовира при село Елена са изпратени сили от Областното управление "ПБЗН”, Напоителни системи и представители на местната власт. Извършва се контролирано изпускане на водите, като се разчистват отводнителните канали и се предприемат действия по укрепване на дигата. Създадена е организация за оповестяване на населението от с. Бисер при нужда.

Нивото на р.Марица се нормализира, водата от наводнения кв. "Гебран", Свиленград се оттича, двете гранични КПП-та са отворени.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Контролирано се изпуска вода от язовирите Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия и яз. Ясна поляна. Продължава контролирано освобождаване на обем и в язовирите "Тракиец”, "Г. Трайков”  и "Йовковци”. Дадени са предварителни  указания за понижаване на водните нива в потенциално опастните язовирите. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

През изминалия ден нивото на река Тунджа при гр. Ямбол достигна 267 см при критично ниво 590 см, а при гр. Елхово – 240 см при критично ниво 368 см. По реката има ледоход и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив. Създадена е организация за постоянно наблюдение в критичните точки и за поддържане на готовност за своевременно реагиране.

Все още в 25 населени места /села и махали/ на територията на области София (Костинброд), Смолян (Баните, Неделино), Силистра (Силистра и Дулово), Ст. Загора (Мъглиж), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Видин, Пазарджик (Велинград) и Хасково, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Екипи на Гражданска защита съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Затворени проходи:
- "Златишки проход” - път ІІ-37 Етрополе-Златица – затворен за движение на МПС.
- "Твърдишки проход” - път ІІІ-662 Твърдица-Елена – затворен за МПС.
- "Върбишки проход” – затворен за целия зимен сезон за всички МПС.
- "Троянски проход” – затворен всички  МПС.
- "Дюлински проход” - път ІІІ-906 е забранено движението на товарни МПС, леките МПС с вериги.
- проход "Вратник” – ІІ-53 /Сливен-Елена/ забранено за движение на товарни МПС над 10 т., от граница В. Търново – гр. Сливен.
- "Айтоски проход” – затворен за движение на МПС над 20 т. – стоманен мост на р. Казан дере;
- проход "Шипка” - път І-5/Е-85/, забрана за МПС, над 10 т. - Срок до 31.03.2012 г.
- проход "Петрохан” – път ІІ -81 Забранено преминаването на МПС с тегло над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.
- проход "Превала”, "Пампорово”, "Рожен” и "Печинско”- всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
проход "Ришки”- всички товарни МПС да се движат с вериги.
-Република – товарните МПС с вериги

В област Кюстендил в участъка от пътя с. Жиленци-ГКПП Гюешево и в участъка с.Долна Козница – с.Паничаревои товарните автомобили се движат с вериги. 

Отворена е железопътната линия Алфатар-Силистра.

За периода от 0:00 часа на 10 февруари до 6:00 часа на 11 февруари екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 256 сигнала за произшествия от които 100 пожара и 151 спасителни дейности, като са изтеглени 22 автомобила (10 товарни, 1 автобуса 2 линейки и 9 леки). Служители на отговорните власт с АТВ достигнаха до село Мугла, за да проверят подаден сигнал за трима граждани, тръгнали пеша към селото, но връзката с тях е прекъснала. Те са пристигнали в добро състояние в селото. Спасен е измръзнал психично болен човек в село Огоя. Той е настанен в МБАЛ-Своге.

От страни-членки на ЕС (Полша и Румъния) е получена материална помощ 2000 кв. метра геотекстил за диги и 80 000 чувала за пясък. Те са разтоварени съответно в Пловдив и Русе. Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита - от Италия - 20 зимни палатки и от Белгия - 80 000 чувала за пясък.

Температурите са в интервал от -25° до -5°.  Вали сняг в областите Благоевград, Монтана, Перник, Пазарджик, Кюстендил, София и в района на Тетевен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Goran kantardjiev 11.02.2012 | 11:36
Тази година зимата е жестока,не помня такава от години.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 4 тв филм /11 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /58...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Бразди /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Под наблюдение" - сериал, с.2, еп.2
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.11
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 3
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.