Затягат контрола върху бързите кредити

Въвеждат нов закон за свръхзадлъжнялостта, както и информационен сайт за данъчни облекчения, съобщи Бобева

по статията работи: Гергана Златкова | 31.10.2013 | 11:15

Терорът на монополите е по-голям от този на банките, но задлъжнялостта на хората към банките и небанковите институции е сериозен проблем и правителството вече предприема мерки за решаването му. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в ефира на TV7.

Тя съобщи, че според проучванията най-засегнати са около 10% от домакинствата, които се отличават с много ниски доходи, най-малко един безработен и поне шест месеца неплащани вноски по кредити.

"Именно те са целевата група на правителството по отношение на задлъжнялостта”, посочи вицепремиерът.

Тя припомни, че потребителският кредит е регулирана област в България от 2007 г., когато у нас е въведено европейското законодателство. Нерегулиран сектор остават т. нар. бързи кредити до 400 лв.

Те се отпускат основно от небанкови институции и лихвите по тях са толкова големи, че се стига до лихварство. Според нея, че контролните органи също не са свършили добре работата си.

"Правени са проверки и са издавани предписания, но смятам, че трябва радикална промяна в начина на контрол”, каза тя. Мнението й е, че с небанковите институции трябва да се занимава не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за финансов надзор, те да преминат от регистрационен на лицензионен режим и то при по-високи изисквания, включително към капитала им.

Вицепремиерът припомни, че миналата седмица правителството прие законопроект за промяна в Закона за защита на потребителите, с който се предлага и кредитите под 400 лв. да преминат по общия режим.

"Очакваме това да доведе до по-сериозно обмисляне от кредиторите преди да се отпусне исканата сума”, каза Даниела Бобева.

Именно липсата на сериозен анализ и от страна на кредитополучателите, и от страна на кредитодателите на кредитоспособността на гражданите тя определи като основен проблем.

Според изследването 68% от хората, които вземат кредити, не очакват подобряване на положението си, а друга голяма част смятат, че то ще се влоши. Когато вече не могат да обслужват кредитите си, те първо свиват разходите, след това се обръщат за помощ към близки и роднини, а много малко от тях търсят диалог с кредитора.

По тази причина започва кампания за финансово образование на гражданите, съобщи Даниела Бобева. Тя каза, че едновременно с Министерството на труда и социалната политика се готвят мерки за свръхзадлъжнелите семейства, като например създаването на специални звена, които да им представят съвети.

Работи се и по нов закон за свръхзадлъжнялостта, който да регламентира личните фалити. "Това ще даде перспектива и за двете страни”, коментира тя. Освен това се подготвя регламентация за създаването на извънсъдебен орган, който да разрешава споровете между кредитори и кредитополучатели в по-бързи срокове и при зачитане на интересите и на двете страни.

Очаква се до месец и половина нормативната уредба да е готова и от следващата година този орган да заработи. Даниела Бобева посочи, че във Великобритания по този начин се решават 40% от случаите.

Вицепремиерът съобщи, че е готов и третият пакет от мерки за намаляване на административната тежест. Той е за облекчаване на режимите по отношение на строителството. В понеделник през интернет страниците на правителството и на областните администрации ще бъде пуснат нов сайт, който ще информира гражданите за всички отменени и облекчени режими. Информация с това съдържание ще бъде поставяна и в офисите, предоставяли до момента съответната услуга. "Това ще помогне на гражданите и бизнеса да се ориентират в облекченията, които могат да ползват”, е мнението на вицепремиер Бобева.

Помолена за коментар на студентските протести, тя изрази желание да изнесе лекция по темата в УНСС, където е преподавател. "Нормално е, когато си млад, да протестираш в името на някаква кауза. Студентите винаги са били активни.

И някои от нас са протестирали в миналото, студентски протести съпровождаха и промяната през 1989 г. За разлика от нашето поколение, сега те имат шанс да избират дали да останат или да заминат. Нашата цел е да им създадем условия за развитие тук. Ние сме правителството, което направи най-много за борба с младежката безработица и продължаваме да реализираме инициативи, които да им позволят пълноценна реализация в България”, каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


37 Экатерина Карапетрова 31.10.2013 | 17:54
"Очакваме това да доведе до по-сериозно обмисляне от кредиторите преди да се отпусне исканата сума” - те и за това се отпускат в супер кратки срокове и при голям риск, който се компенсира от огромна лихва. Червените пък ще вземат да открият топлата вода.
36 ваня иванова 31.10.2013 | 16:10
Те сигурно хората от хубаво са спрели да си плащат кредитите.
35 ваня иванова 31.10.2013 | 16:09
Тези бързи кредити дерат хората от лихви и аз се радвам, че това нещо ще се разисква да се промени. Крайно време е задлъжнелите хора да започнат да си стъпват на краката.
34 Църна Мацка 31.10.2013 | 15:54
Ами то не може да теглиш 400 лева, а да връщаш тройно по-високи суми и това да се случва по някакъв легален начин. Хубаво е, че решиха да се намесят и тук, тъй като това е бизнес контролиран изцяло от мутрите.
33 голям шемет 31.10.2013 | 14:54
имаше нужда от малко обновяван на законите които касаят задлъжнялостта. най-малкото трябва съдът да решава какво да се случва с хората които дължат пари и не ги плащат
32 Mary Alice 31.10.2013 | 14:53
"Очаква се до месец и половина нормативната уредба да е готова и от следващата година този орган да заработи." - хайде дано , колкото по-скоро толвкао по-добре
31 viktor viktorov 31.10.2013 | 14:51
Да затягат контрола по всички кредити, хората трябва да имат повече сигурност и в моментно затруднение да не им се опира нож на врата от банките и кредитните институции.
30 Vicky Angelova 31.10.2013 | 14:50
"задлъжнялостта на хората към банките и небанковите институции е сериозен проблем и правителството вече предприема мерки " - правителството нарочно не взема мерки и оставя банките да упражняват натиск на длъжниците като им пращат ония горили да нанасят побой и да чупя коли и къщи.
29 Ема Маринова 31.10.2013 | 13:42
Точно така е,над това трябва да се мисли защото банките у нбас са повече от брутални,не стига,че сме най-бедни,ами и най-високи лихви плащаме.
28 Пламена Христова 31.10.2013 | 13:36
Тъкмо и аз щях да кажа това, колко е весела и колко хубаво позира на снимката. Изобщо не ми е приятна тази жена, както и всички останали в парламента.
27 нова надежда 31.10.2013 | 13:20
Душичката как кокетно се е ухилила.
26 Лола Стефанова 31.10.2013 | 13:13
Крайно време беше, тези бързи кредити са си един вид легално лихварство, което на всичкото отгоре държавата толкова дълго време продължаваше да покровителства.
25 Батко Реджеп 31.10.2013 | 13:10
тези бързи кредити според мен се дават при доста неизгодни условия. Така например един съсед си взе бърз креди на стойност 300 лв, а сега трябва да връща 800 ....
24 Изабела Белла 31.10.2013 | 13:08
А бе със съвети и разни аналитични мнения, няма да помогнете на хората. Пари си трябват или поне някаква помощ при остро задлъжнелите хора.
23 Kremena kremi 31.10.2013 | 13:02
Е то лихвите по кредитити не са константа? Променличва величина са и зависи от институцията която ги отпуска и най-вече от вид акредит, който теглишщ, Кво значи, да кажат? ;))
22 Умно Пипе 31.10.2013 | 13:01
"Освен това се подготвя регламентация за създаването на извънсъдебен орган, който да разрешава споровете между кредитори и кредитополучатели в по-бързи срокове и при зачитане на интересите и на двете страни." - Ей, това би било добре. Ако потребителите имат някакви проблеми или нередности по тия кредити, да се обръщат към този орган. Стига той обаче да си върши работата съвестно.
21 Изабела Белла 31.10.2013 | 13:00
"Те се отпускат основно от небанкови институции и лихвите по тях са толкова големи, че се стига до лихварство. Според нея, че контролните органи също не са свършили добре работата си." - Да, това са всички ония бързи и лесни кредити от разни офисчета, набутани къде ли не по градове, че и по села, които мамят хората ежедневно. По-добре си изтеглете заем от БАНКАТА, дори и малък, отколкото от тия мошеници! Всичките са такива, до един!
20 Kremena kremi 31.10.2013 | 12:59
Ако не искаме да проблемите на Америка с лошите и необслужвани кредити, трябва държавата да се намеси пряко и да защити правата на гражданите. Определено трябва да се стегнат мерките по отпускането на кредити, особено ипотечни.
19 вербална нота 31.10.2013 | 12:51
ти като един магьосник, не можеш ли да познаваш какви са лихвите по кредитите? ако не можеш, по-добре си скъсай дипломата за магьосник и започни да продаваш дъвки.
18 манна небесна 31.10.2013 | 12:51
известен, няма да се даваш, защото само това чакат. а щом си известен, тогава е още по-лесно да те офертират.
17 триста зора 31.10.2013 | 12:50
това са едни много добри съвети, които ни даваш дейвид и мисля да направя точно така, както казваш.
16 развалени кренвирши 31.10.2013 | 12:49
това е самата истина. трябва да се пазарува на изплащане, за да няма никакви проблеми и всички ще бъдат доволни.
15 развалени кренвирши 31.10.2013 | 12:49
"Тя съобщи, че според проучванията най-засегнати са около 10% от домакинствата" мисля, че този процент е много по-голям, но това може да го установи само едно много по-сериозно проучване.
14 триста зора 31.10.2013 | 12:48
"Терорът на монополите е по-голям от този на банките" това е самата истина и колкото повече се намали този терор, толкова по-добре за самите граждани.
13 манна небесна 31.10.2013 | 12:47
"Въвеждат нов закон за свръхзадлъжнялостта, както и информационен сайт за данъчни облекчения" това са едни много добри нововъведения, които само ще помогнат на хората.
12 вербална нота 31.10.2013 | 12:47
министърката трябва да затегне контрола, а не да маха все едно е някаква филмова звезда. вече имахме един дето се мислеше за брад пит и не искам друг такъв.
11 mitko velev 31.10.2013 | 12:42
Те не само бързите кредити са с огромни лихви, отпуснатите кредити и от банките са заробващи тъй като изплащаш с години, а главницата по кредита си е все същата.
10 Lidiq Aprilova 31.10.2013 | 11:58
това е много хубава новина, трябва да има сериозен контрол,все повече хора прибягват до такъв вид заеми.
9 Jana Kirova 31.10.2013 | 11:56
Бързите кредити наистина са с огромни лихви, теглиш 600лв връщаш 1200 това са много пари проточени във времето.
8 melinda belinda 31.10.2013 | 11:49
А какво ще кажете за кредитите, които са с револвинг. Има институции, които без да те питат дали искаш револвингът ти го превеждат и отново те заробват да си платец.
7 cvetence xristova 31.10.2013 | 11:44
Само кредитните институции, които не са банкови си променят толкова често лихвите. Когато теглиш кредит е едно, а след време се оказва съвсем друго. Трябва да има много строг контрол, дори това да означава по-малко кредити да се отпускат.
6 Димитър Минчев 31.10.2013 | 11:44
така и трябва, защото парите там са ужасно много лихвите са значителни, а начините да те измамят са безброй,дано има сериозни промени в този закон.
5 трендафил въжарски 31.10.2013 | 11:43
защо ли не ми се вярва?
4 властен олигарх 31.10.2013 | 11:22
По-добре нещо на изплащане, отколкото да се трошат пари, които след това можете да върнете в пъти повече. Не е добре работата, само това ще ви кажа.
3 David Hayemaker 31.10.2013 | 11:21
Гледайте внимателно какво представляват тези бързи кредити, защото иначе можете да си изпатите много сериозно с някакви скрити такси и лихви според мен.
2 известна личност 31.10.2013 | 11:21
За сега се въздържам да тегля някакви кредити. За момента нямам нужда от такъв, така че ми е някак си по-спокойно на душата, като цяло. Иначе ме офертират постоянно, дори онзи ден по телефона, че съм им бил лоялен клиент и тем такива :).
1 david copperfield 31.10.2013 | 11:20
Няма да е лошо да кажат какви са лихвите по кредитите наистина. Трябва да фиксират някакви максимални, за да няма случай да теглиш 1000 и да връщаш после 5000...

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.