И без опашки за "Асистент за независим живот", чакащите не са по-малко

Три майки, които задават въпроси и чакат отговор от общината – засега напразно

по статията работи: iNews.bg | 16.03.2012 | 07:05

Чакам отговор вече месеци, но няма да се откажа и ще ги съдя. Няма да се откажа, защото искам да мога да гледам сина си.

Това е решението на една майка, която вече четири години се грижи за сина си, пострадал при катастрофа. Радослав, който в момента е на 33 години, е напълно зависим от грижите на близките си. След дълго време в кома, операция и рехабилитация, която продължава и в момента, Радослав все пак може да движи едната си ръка, да пише на компютър, да яде сам. Но ... нито една крачка самостоятелно. Навън Радослав може да излезе само в инвалидната количка. Той не е, и за съжаление, според медицинските прогнози за такива случаи на тежки черепно-мозъчни травми – една ли и някога ще съумее да бъде самостоятелен.

Именно заради това към редакцията на iNews се обърна неговата майка – Янка Минкова. Тя от три години е реално всичко за Радослав – ежеминутно е до него, а когато е на работа – разчита на подкрепата и помощта на пастрока на сина си.

Тази година Янка и синът ѝ Радослав не се допуснати до програмата "Асистент за независим живот" на Столичната община.

В продължение на три години, след като Радослав е ранен през 2008 година, те са получавали допълнителна помощ именно от тази програма. През 2009 година са били включени от юни, а през 2010 година – от март. 2011 година е единствената пълна година, в която семейството на Янка Минкова се е възползвало от програмата "Асистент за независим живот". Тази година обаче се намират в листата на чакащите – списъкът е дълъг толкова, колкото е и този на допуснатите до програмата.

Именно заради забавянето и неуредиците при подаване на документите, в средата на 2011 година Столичната община промени условията за кандидатстване. С аргумент да се намалят опашките, нощните бдения на роднини на хората с увреждания, беше въведена и точкова система при кандидатстване. Още при приемането на наредбата и новите условия редица организации предупредиха, че по този начин много семейства и хора с увреждания ще останат ощетени и до тях няма да достигне така важната помощ. Тогава пък от общината обещаха, че пари ще има, въпреки всичко.

Дали обаче това е така при положение, че Янка Минкова и Радослав за тази година не са одобрени.
Или по-точно – след подаване на документите получават един двусмислен отговор. Решението е на комисията е с дата 19 декември 2011 година и в първата част на текста пише, че се "разрешава ползването на социална услуга "Асистент за независим живот". Той е събрал 45 точки. Втората част от текста обаче "не включва" Радослав в услугата.

Решението на комисията е обжалвано в законовия за това срок. До този момент обаче отговор няма.

Янка Минкова е решена да продължи да се бори за тези пари. Не за друго, а защото те са жизнено важни за оцеляването на нейния син, когото тя трябва да обгрижва с пенсия от 180 лева месечно. Възможностите са изключително малко – рехабилитация в общинския център в столичния квартал "Слатина" и два пъти годишно лечение в санаториум. Семейството е направило всичко по силите си – закупило е шведска стена, както и механично колело, което да раздвижва мускулите на краката на Радослав. Парите и тогава не са достигнали за колело, което да може да тренира и ръцете.

Програмата "Асистент за независим живот" има за цел да подпомогне точно хората с увреждания да могат да обслужват нуждите си и да се впишат въпреки всички трудности, с които се сблъскват в обществото. Или поне такава е декларираната цел на отпусканите средства от столичния общински бюджет. Списъкът с одобрените за тази година е 23 страници. А списъкът на чакащите – 17.

Какво обаче е новото при одобряването на кандидатите – оценката на тяхната нужда се прави според критерии, които определено предизвикват въпроси. От една страна при по-тежки физически увреждания и съответно по-висок процент нетрудоспособност се натрупват по-голямо количество точки, което дава и предимство за включване. Най-много точки обаче се получават, ако лицето с увреждане работи или посещава висше учебно заведение.

Приетите от Столичния общински съвет критерии за оценка на нуждата от асистент за независим живот определено провокират въпроса – ако лице с увреждане има работа и има нужда от асистент, за да отиде до работното си място, то какво остава за този, който не може да стане сам от леглото си сутрин? Въпросът обаче не е, че парите за социалната услуга трябва да се вземат от едни (тъй като те не заслужават) и да се дадат на други (които имат нужда от тях повече). Въпросът е доколко тази програма и критериите за оценка отчитат действително потребностите.

Случаят на Янка Минкова и Радослав се оказва обаче, че не е единствен. Разговаряхме и с Елена Павлова и с Пепа Харизанова – още две майки, които задават същите въпроси – въпросите на Янка. И Елена, и Пепа са неотлъчно до своите синове - някои напуснали дори и работа. Като степен на увреждане и документите от ТЕЛК, така и нужда от помощ за справяне с ежедневните нужди и трите случая са еднакви. Документите за кандидатстването по програмата "Асистент за независим живот" са еднакви.

В действителност Янка, Елена и Пепа са повече от асистенти, те са преди всичко майки. В разказа за ежедневието си всички посочват огорчението си, че дори и тези средства, с които са били подпомагани по програма "Асистент за независим живот" и които са били крайно недостатъчни спрямо реалните нужди, са им били отказани тази година.

И то без отговор и обяснение от общината. Отговор на някои въпроси, които зададохме преди повече от месец, очакваме и от редакцията на iNews.

Отделно на това Елена Павлова посочва и безкрайните часове и усилия пред гишета, канцеларии в попълване на документи, в чакане. Нейният син Илиян е четвърти курс в УНСС, когато претърпява инцидент и остава със сериозна травма и въпреки всички усилия и възможности на семейството, сега и те се справят изключително трудно.

"И моят син би искал да учи нещо и дори и да работи. Всичко бих направила и ако можех да го водя на лекции, бих го направила." Така продължава разказа за огорчението си в последните месеци Янка Минкова. Това е горчивина, която се трупа върху другата – по-страшната – мисълта, че синът ѝ никога повече няма да...

Преди три години тя е припомнила на Радослав как се пише, показала му е буквите на клавиатурата, за да може синът, докато е затворен като в клетка вкъщи, да има един прозорец към света – интернет.

Точно това дава шанс на Радослав да изживее нещо различно и което го е направило изключително щастлив. Радослав се запознава в интернет със социален работник. След известно време на комуникация този, непознат и чужд за семейството човек, кани Радослав на кино. Този мъж предложил и изпълнил ролята на "асистент за независим живот" и то без да е получил и стотинка по програмата – Радослав не е одобрен за тази година.

Програмата "Асистент за независим живот"действа съгласно Наредбата за предоставяне на социалната услуга, която е приета с Решение № 747 по Протокол № 116 от 26.07.2007 на Столичния общински съвет.

Финансови средства за услугата "Асистент за независим живот" се осигуряват от бюджета на Столична община с решение на Столичния общински съвет. Услугата се предоставя до изчерпване на предварително определените за това средства. И както е записано в документите – при наличие на свободен финансов ресурс в средата на годината, общината може да отпусне и допълнителни средства, които да отидат към листата на чакащите.

Програмата "Асистент за независим живот" дава възможност на хора с увреждания да избират и ползват асистент/и, които да са в тяхна помощ при задоволяване на ежедневните им потребности. Ползвателите могат да участват в избора на своите асистенти, както и да управляват работното им време и дейностите им.

Това са лица, които имат 90% и над 90% трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК и са до определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и т.н.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


28 Ледено Сърце 21.06.2012 | 14:10
здравейте това което го измислиха е пак в полза на тези които имат ето аз съм с двама инвалиди майка която е на легло и нищо не може да прави даже и не може да говори и син които не е добре умствено как може да работи такъв човек и какво правим тези дето наИстина са зле и им трябва човек до тях те не могат та се включат в програмата а тези дето могат да работят и пенсия получават и асистент им се дава БРАВО МОЖЕЩИТЕ ДА ЖИВЕЯТ А ДРУГИТЕ НЕКА ДА УМИРАТ. ЕТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ГОРДЕЙТЕ СЕ
27 Росица Живкова 16.03.2012 | 14:14
26 Росица Живкова 16.03.2012 | 14:06
това става при наличието на гражданско общество, а тука всеки гледа себе си.
25 Рени Чен 16.03.2012 | 12:23
мизерстват и разчитат на роднини, да се чуди човек за какво плаща данъци после...
24 Рени Чен 16.03.2012 | 12:21
Напълно подкрепям жената, в пълното си право е да съди държавата, която икономисва пари от такива хора за сметка на разни кожодери и бонуси! Обидно е!
23 Росица Живкова 16.03.2012 | 12:17
снимката е истински подходяща.
22 tiha paranoq 16.03.2012 | 10:44
Толкова млад, а неподвижен - ужасно е!
21 tiha paranoq 16.03.2012 | 10:41
Много е кофти като си вързан за легло или инвалидна количка...
20 tiha paranoq 16.03.2012 | 10:39
Горкият родител - през какво трябва да мине...
19 lou reed 16.03.2012 | 10:13
Толкова е тъпо, че тези хора нямат никакъв избор!
18 empty world 16.03.2012 | 10:03
Ужас - на 33 години - зависим от грижите на родителите си...
17 Драго Попов 16.03.2012 | 10:03
Трябва да ги осъдят!
16 empty world 16.03.2012 | 10:01
Боже колко ѝ е трудно на тази женичка...
15 empty world 16.03.2012 | 10:00
Да ги съди женичката - друго не знам какво да ѝ кажа.
14 zlobna kobra 16.03.2012 | 09:54
и на мен ми е съвестно за тези хора
13 zlobna kobra 16.03.2012 | 09:53
Вместо да им се помага на тези хора , само ги затрудняват
12 София Павлова 16.03.2012 | 09:45
Тези хора имат право да живеят нормален живот и цялото общество трябва да прави всичко възможно това да се случва!
11 pushit realgood 16.03.2012 | 09:44
Горките хора!
10 Margо Filipova 16.03.2012 | 09:12
Това е ужас, понякога имам чувството, че от НЕЛК/ ТЕЛК направо се подиграва с хората. По-толкова време не им изплащат инвалидните пенсии, че се чудя как оцеляват!
9 Georgi Hristov 16.03.2012 | 09:10
Горките хора, тук на здравите ни е трудно да се справим с бюрокрацията, не мога да си представя какво им е на тези хора!
8 Бони бон 16.03.2012 | 09:06
там е да...абсолютен факт.
7 Бони бон 16.03.2012 | 09:06
Ми ходи там бе!
6 Бони бон 16.03.2012 | 09:05
Ами да , именно, те са в списъка на чакащите
5 Бони бон 16.03.2012 | 09:05
Ужас, това е толкова тъжно...като тези хора чакащи за трансплантация!! Как може така да ги карат да чакат...не стига, че живота им е толкова труден!!
4 Анита Кралева 16.03.2012 | 08:49
Това че физически ги няма опашките, не значи че няма кой да чака за помощ!
3 Mario Lenov 16.03.2012 | 08:43
Направо ми става жал за тия хора. В третия свят са по-добре от тука!
2 Насакото Яката 16.03.2012 | 08:24
направо са за убиване тия от общината, а и не само. гавра с народа на всякакви равнища, всеки ден. сигурно нашата държава е на първо място в някоя класация за най-лош живот на хора в неравностойно положение
1 empty world 16.03.2012 | 08:18
КОфти работа, наистина - ама какво да се прави...

ТВ програма

Кино

  • Сега История.bg /п/
  • 05:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:45 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 06:00 Вълшебните приказки на щурчето:...
  • 06:30 Пук детски анимационен филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древни суперструктури" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Тайната рецепта" - с уч. на Натали...
  • 05:00 "Кралска сватовница" - с уч. на...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Фалстарт" - с уч. на Матю...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.