Кой кой е в новия служебен кабинет?

С какво са се занимавали служебният премиер и вицетата, избрани от президента

по статията работи: Кремена Бедерева | 05.08.2014 | 11:27
Кой кой е в новия служебен кабинет?

Проф. Георги Близнашки става служебен министър-председател на Република България.

Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област.

Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Право". От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията "Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание".

1354721От 1990 до 2004 г. е главен асистент по Конституционно право на Република България, Катедра "Конституционноправни науки” на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право на Република България.

Проф. Георги Близнашки развива богата академична дейност. От 2011 г. е член на Факултетния съвет на Юридическия факултет на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ "Неофит Рилски"-Благоевград, ВСУ "Черноризец Храбър" и Нов български университет.

През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в Конституцията на Република България, образувана от 39-то Народно събрание.

През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.

През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.
Автора е на повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.

Екатерина Захариева, служебен заместник министър-председател по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране

1354720

Родена е на 8 август 1975 г.
 
Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт”, Пазарджик, с изучаване на немски език.
 
Магистър по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
 
От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за  юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерството на околната среда и водите.
 
От месец август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.
 
Има специализации по "Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики” по проект "За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум "Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид”;  по Европейско право; "Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения" в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия, и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.
 
На 23 януари 2012 г. с Указ на президента на Република България е назначена за Главен секретар на президента. 
 
От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. След това е Началник на Кабинета на държавния глава.
 
Владее английски и немски език.
Проф. Йордан Христосков, служебен заместник министър-председател по социална политика и служебен министър на труда и социалната политика

1354724Проф. Йордан Атанасов Христосков работи в секция "Макроикономика” на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Професор е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”, където преподава социалнва политика и социално осигуряване. Автор е на два монографични труда,  два учебника, сборник с публицистични статии и има голям брой участия в колективни монографии. Автор е на близо сто научни студии,  статии и  доклади по въпроси на социална политика, пенсионното и здравното осигуряване, пазара на труда, инфраструктурата и регионалното развитие, публикувани в България и в чужбина.
 
Проф. Христосков има богат практически опит като зам.-министър и  министър на труда и социалните грижи (1991-1994 г.), министър в служебното правителство на Ренета Инджова, съветник на Президента на Републиката по социалните въпроси (1995-1997 г.) и като Управител на Националния осигурителен институт (2000-2009 г.). 
 
Известен е с приноса си като член на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване, като консултант и експерт по голям брой проекти на Европейската комисия, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Програмата на ООН за развитие.
Христо Иванов, служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието

1354723
Роден е на 13 септември 1974 г. в София.
 
Христо Иванов е магистър по право от Софийския университет "Свети Климент Охридски". Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.
 
От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association - Rule of Law Initiative). От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

От 2002 г. е вписан като адвокат.

Владее английски и руски език.

Илияна Цанова, служебен заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз

1354722Родена е на 19 януари 1976 г. в гр. София.

Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет "Джордж Вашингтон” САЩ, като стипендиант на USAID и Университета Джорджтоун.
 
От 2001 до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на "Делойт-България”, като първоначално започва като стажант в отдел анализ на финансови злоупотреби и съдебни експертизи в Делойт-Вашингтон.

От 2003 до 2014 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. От 2006 до 2014 е в централата на ЕБВР в Лондон. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз. Като представител на ЕБВР, Илияна Цанова е работила с правителства и международни финансови институции по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, публично-частни партньорства, структуриране на иновативни инвестиционни инструменти за инвестиции в инфраструктура, както и фискална децентрализация.

Председател е на борда на директорите на MIDF, инвестиционен фонд за инвестиции в инфраструктура на Западните балкани. Създател е на Фонд ФЛАГ ЕАД в България и член на борда на директорите (в оставка).

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Мис Пиги 05.08.2014 | 11:30
Дано да се справят добре

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.