Млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, трябва да носят етикет "Вредно за вашето здраве”, какъвто има на цигарите, смята министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщават от МЗХ.
Според Найденов към момента подобна опция не съществува, тъй като в бранша има хора, които се противят на новата наредба за млечните продукти. Поради този факт продължаваме да разделяме продуктите на такива с животински и такива с растителни мазнини на витрините в магазините, заяви министърът.
Той определи наличието на растителни мазнини в саламуреното сирене като "срам за България”. Найденов твърди, че некачествената храна, която консумира българинът, е причина страната ни да е на челна позиция в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания.
Тепърва обаче предстои наредбата, която ще гарантира, че в млечните продукти ще има само животински съставки, да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г., но преди това трябва да бъде получено и мнението на Европейската комисия.
По думите на Найденов бизнесът с палмово масло е за милиарди, ето защо лобито е много силно. Въпреки жалбата, която са внесли няколко сдружения на бизнеса, наредбата ще влезе в сила, категоричен е министърът. Според него не може човешкото здраве да се мери с пари.
По думите на заместник-министър Цветан Димитров няма да има намеса на пазара. Единствената цел на наредбата според него е суровината от българските животновъди да влезе в млекопреработвателните предприятия. поради този факт секторът се субсидира и съответно се създава придадена стойност в икономиката на страната, твърди той.
Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите подкрепи мнението на министър Найденов, посочвайки, че палмовото масло пристига у нас нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.
От своя страна Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, смята, че с приемането на наредбата трябва непременно да има контрол по изпълнението й. Той призова да запазим продуктите като киселото мляко, сиренето и кашкавала, с които България е позната по света.