Насилието над животни вече е криминално престъпление

За жестокост към животни вече ще се влиза в затвора, предвидени са и глоби

по статията работи: Нели Минчева | 13.04.2011 | 13:34

Който прояви особена жестокост към животно, като умишлено му причини тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до две година или пробация, както и с глоба от хиляда до шест хиляда лева.

Това решиха депутатите, приемайки предложения за изменения и допълнения в Наказателния кодекс.

"Който допуска проява на особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол, се наказва с лишаване от свобода до две година или пробация, както и с глоба от 1000 до 6000 лева", е записано още в приетите текстове.

За умъртвяване на животно по особено мъчителен начин законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, както и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лева.

За организаторите и участниците в боеве с кучета са предвидени от една до пет години затвор.

Всеки, който организира или участва в провеждането на боеве с животни, ще се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

"Насилието над животните е деяние с особена обществена чувствителност, като кампанията за инкриминирането на проявите на обществена жестокост намира широк отзвук в организирани протести, подписки и социални групи", се казва в мотивите на вносителите.

Проявите на жестокост към животните следва да се третират като обществено опасния деяния, а извършителите да бъдат подведени под наказателна отговорност. Случаите на жестоко третиране на животните са с доказано трайни и необратими последици върху психиката на човека и особено на децата.

Доказано е, че насилието над животни води до насилие над хора, а според световната статистика 90% от серийните убийци са започнали с насилие над животни.

Междувременно днес в кабинета на омбудсмана се проведе дискусия с представители на редица институции и неправителствени организации за проблемите с бездомните кучета.

Една от основните тези, около които се обединиха участниците е, че работата на общините остава незадоволителната, предава БТА. Според Българския ветеринарен съюз, за да се реши проблемът, трябва да се въведе по-строг контрол върху прилагането на законодателството, а не то да се изменя.

Това мнение споделиха и от Министерството на земеделието и храните и от сдружението "Германо-българска помощ за животните". Те изразиха позицията, че всички общини в страната имат капацитета да се справят с бездомните кучета, но не и желанието за това. Причината била, че ще спрат да се дават пари за програми, смята Мария Великова от "Германо-българска помощ за животните".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


42 isa genova 13.04.2012 | 18:41
Това е страхотна новина най накрая някой да помисли и за животинките.Моето кученце умря на скоро остана ми само дъщеря и,комшията ми реши че може да стреля по нея с пушка сега сам решила да видя колко ще се прилага закона.Четох коментарите и видях че доста хора казват колко улични кучета има и колко деца са нападнали само се чудя защо аз като вървя спокойно по пътя си и не ги закачам не ги ритам защо не нападат мене първо се замислете защо са толкова много тези кучета след като си вземете женско куче и то ви народи 4-5 кученца мили хора не ги хвърляйте на улицата те не са виновни за това че вие не сте си кастрирали животинчето и ако ви нападне куче се защитете но него убивайте нему режете краката него палете а просто се обадете на общината да дойде и да си го приберат вярно че в България се работи мудно но след третото обаждане ще дойдат повярвайте за всичко сме си нахални не ни пречи и за това да по нахалстваме след като толкова ви е грижа кое куче кого е нападнало направете нещо и вие по въпроса не чакайте само на политиците или на другите да свършат и вашата работа.Мога много да попиша още по темата но сякаш няма смисъл само искам да кажа че кучетата нямат вина че са на улицата ние хората сме виновни за това и е много хубаво че има някакви закони за защита на животинките но ще е още по хубаво и ако се прилагат
41 Alexandrina Lazarova 15.04.2011 | 13:04
Малко извън темата, но след като има толкова ужасени, че кучетата искат да ги изядат може би е добре да го кажем! Всички са с грешната идея, че ако животното те нападне отдалеч и те лае, иска да те изяде. Истината е, че то по всяка вероятност се опитва да се защити като те сплаши. Можеш или да отстъпиш внимателно гледайки го без да обръщаш гръб или да останеш неподвижен, показвайки, че не те е страх. Най-глупавите идеи биха били да хукнеш да бягаш или да посегнеш! Ако не е достатъчно близо да те достигне и просто лае от разстояние, няма причина да хвъляш камъни или да посягаш пръв!
40 Алекс Г. 15.04.2011 | 11:06
Едно куче ще нападне човек, който го е предизвикал по някакъв начин или животното види, че човека усеща страх от него. Аз съм имал Доберман преди години и знам какво усещаха околните кучета, хора и деца, докато го разхождахме. Всичко зависи от възпитанието на самото куче и не трябва да се насъсква по никакъв начин, защото тогава нещата излизат извън контрол. Мен лично не ме е страх, когато се разминавам с куче, но ми се е случвало да ме приближи и да ме лае, при което аз му показах, че няма да отстъпя и тръгнах към него и то се уплаши. Гледайте предаването "Говорещият с кучета" със Сизър Милън и ще научите много неща за самите домашни любимци и бихте имали една идея повече какво да правите, когато ви нападне агресивно куче!
39 Alexandrina Lazarova 14.04.2011 | 20:51
Не, не ме е нападало куче, защото не живея в джунгла. Съмнявам се някоя от атаките над хора да е била в резултат на това, че кучето е прегладняло. Виждала съм как много хора прилагат методи от сорта на 'един ритник и ще се научи'. Но за сметка на това съм имала много кучета за домашни любимци и ако съм научила нещо, то е, че от глад кучето ще нападне катерица, заек, котка, но човек, човек би нападнало само от страх. А всеки който тероризира животните, трябва да знае, че любовта и верността на животните се печели достатъчно лесно, и единственото, което може да се постигне с груба сила е озлобяването им, в следствие на което стават всички тези атаки над хора. Мисля, че не разбирате разликата между това да те нападне куче и да се защитиш и това да видиш, че съседа ти пребива всеки ден кучето си и да вземеш съответните мерки, за да си получи заслуженото.
38 syntscho syntscho 14.04.2011 | 14:53
Живеем в държава на абсурдите и не съм сигурен какво ще стане ако се опитам да се защитя.
37 Алекс Г. 14.04.2011 | 14:37
Едва ли syntscho. Все пак се постави на мястото ако те нападне някой човек с, цел да те убие и ти се защитиш, това не е умишлено. Не би следвало да търпиш наказание за това. Не вярвам закона да е по-строг за кучетата, отколкото за хората.
36 syntscho syntscho 14.04.2011 | 12:01
Имам само един въпрос - Ако, както си вървя към метрото в кв. Обеля, и ме нападне куче и аз се опитвам да се защитя, ще трябва да платя глоба или да лежа в затвора. Хитро, не мислите ли?
35 syntscho syntscho 14.04.2011 | 12:01
Адмирации. Имам само един въпрос - Ако, както си вървя към метрото в Обеля ме нападне куче и аз се опитам да се защитя, ще трябва да лежа в затвора или да платя глоба, така ли? Интересна идея.
34 А Л 14.04.2011 | 10:06
Слава Богу! Най-после нещо адекватно, цивилизовано и добро, което ако се прилага както е редно, ще доведе само до още по-добро и за хора и за животни. Всички сме част от едно цяло! Само пътят към добротата и хармонията може да придаде смисъл на съществуването ни. Никога, никога не бива да сме бездушни към страданието на живо същество!Никога жестокостта и насилието не бива да се поощряват или неглижират!Много се радвам на тази новина!
33 Емилия Масларова 13.04.2011 | 23:01
А сега когато едно животно ми се нахвърли особено куче, докато си карам велосипеда не е ли насилие срещу хора ? Мога ли да употребявам сила ? Ако употребя жестокост ? Време е да се погрижат за бездомните кучета!! Иначе депутатите на съд!!!
32 Marina Karadzhova 13.04.2011 | 18:52
Почти винаги,това са домашни озлобени кучета с празноглави мускулести собственици. А когато са улични,дали някой не ги е предизвикал с пръчки,камъни,къш и чиба? Вие ще търпите ли така да се отнасят с Вас и кои сме ние да казваме,кое пречи и кое не и в последствие да решаваме съдбата му???
31 Иванка Иванова 13.04.2011 | 16:53
Вече много смесихте темите, намесихте и политика и управляващи, а статията не е за Станишев и за неговото време . Статията е за животните!
30 Павката _ 13.04.2011 | 16:06
Г-н Пиперков да няма случайно роднини, които да са били управляващи по времето на тройната коалиция, че случайно иска да се върне времето на Станишев? Мога да кажа само, че по времето на Станишев България беше отрязана от почти всички европейски фондове и тепърва сега се възстановява доверието на ЕС към нас. Това стига ли? Мога да кажа още много факти, които в момента нямат никакво значение и не им е мястото точно в тази тема да се казват. Закон за насилието над животни трябва да има и нека се използва с пълна сила, срещу нарушителите!
29 Иванка Иванова 13.04.2011 | 15:47
Говорим за зоополиция, а къде е нашата полиция да ни защитава, както зоополицаите ще защитават животните.
28 Стамена Георгиева Георгиева 13.04.2011 | 15:46
С тази зоополиция се оляхте. Чули сте, че има нещо такова на запад и хайде и тук трябва да го има. Наясно ли сте въобще за какво става въпрос или си мислите, че е като другата полиция?
27 М. Иванова 13.04.2011 | 15:42
И не само пред Кауфланд има бездомни животинки. Те стоят там, защото знаят, че ще бъдат нахранени. Има много и пред заведенията, даже и пред блока където живея. Всеки ги храни, но както беше казала една моя колежка, никои не вижда, когато кучетата нападат малките деца или ръмжат срещу тях.
26 Светлана Григорова 13.04.2011 | 15:29
Сега идва ред на зоополицията, че да има ефект от закона, а иначе ще си остане на хартия.И по-голяма строгост към стопаните захвърлили домашните си кучета.Преди време около Кауфланд в Горна Оряховица като бездомно се подвизаваше едно пекинезче.Е питам това кученце как се отзова на улицата?Вземат животинче, порадват му се месец, два или три и като им омръзне хайде на улицата.Похвално е дето Софийска община ще раздава безплатни чипове.Така като се намери на улицата едно куче ще се знае дали е било домашно.Хубаво би било и другите общини да предприемат такива мерки.
25 Стамена Георгиева Георгиева 13.04.2011 | 15:24
Не съм казала, че са виновни животните, които са бездомни. Просто казах, че първо трябва да се помисли за тях и да се приберат, а после да измислят тези наказания. Не съм за насилието над животните, вече го казах, а сега се повтарям.
24 Петър Янакиев 13.04.2011 | 15:03
Виновни са не бездомните кучета, а тези които ги изхвърлят. Замислете се дори да избиете "виновните" кучета и да се оправдавате с децата си, което се практикува много често напоследък, бездомни кучета ще има докато ги има тези които безнаказано ги изхвърлят на улицата. Хора от селата ежедневно идват в София и захвърлят кучета по улиците и пазарите, как ви се струва това а? Но разбира се кучетата са виновни.........
23 Borislav Bonev 13.04.2011 | 14:54
Господин Пиперков, Вие да не живеете още в социализма? Щото от коментара Ви много ми лъха на соц. елемент. Иначе мерси за Станишев, ама не го искам, сега ще става баща - да си гледа бъдещото бебе и малко да остави кормилото на партията майка.
22 Ани Г. 13.04.2011 | 14:54
"Оставаше нещо и за хората, а сивия сектор почти се беше показал наяве... " Г-н Пиперков, като цяло сивият сектор е продукт на комунистическото потекло, а още повече по времето на Станишев сивия сектор беше най-сив!! Със сигурност сега не сме вързали и цъфнали, но поне правим някви опити? Разбира се, че уличните песове трябва да бъдат прибрани и затворени, но мислите че нещо подобно като случая в Дряново, където кучето Мима беше с отрязани 4 крака, влиза в представите си за нормално ? Къде тук са били потъпкани правата на човека, който даже май не го и заловиха??
21 Свилен Терзиев 13.04.2011 | 14:51
Piperkov,сега ли ставаш?
20 Iliqn Piperkov 13.04.2011 | 14:45
Това правителство е най-голямата дупка в историята на Република България. Пи Ар кампания, на която изглежда целия народ се радва и вярва... Хората останаха без работа, черния пазар доби невиждани измерения, а сега въвеждат закон, който защитава животните и потъпква правата на човека. Колко деца бяха злобно нахапани от улични псета? Или понеже не са вашите деца, това няма значение? Радвай се народе на правителството което избра. Честно казано ми се иска да се върнат годините когато Станишев беше на власт... Оставаше нещо и за хората, а сивия сектор почти се беше показал наяве...
19 Петър Стоянов 13.04.2011 | 14:34
А никой нищо не казва за кученцето Мима, на което само изрод може да отреже и четирите крака! За такива хора само бесило!
18 Данчо Георгиев 13.04.2011 | 14:33
Много добре! Сега значи ако убия някоя животинка може да лежа почти колкото за изнасилване. Петте години затвор са сякаш много, но виж глобата е супер!
17 ivan ivanov 13.04.2011 | 14:31
И като го промениха какво ще се случи ? Това е нелепо,при положение че стопаните не се грижат за техните животни така както би трябвало да бъде - с наморници,да ги обезпаразитяват и водят на прегледи при ветеринар редовно и да им чистят лайната,който не само че са крайно нехигиенични но и са източник на зараза,а малките деца си играят насякъде.За уличните кучета никой не се грижи ? И кво ? Трябва да търпим европейско приет закон без да им условия и санкции за това което се извършва в държавата от собствениците и обшината ? Това е нелепо !
16 Криси Митева 13.04.2011 | 14:25
И аз не знам какво стана с този изверг, но си мисля, че заслужава същото наказание, което е причинил на кученцето. Иначе беше време да променят това законодателство, свързано с животните и защитата на правата им.
15 Стамена Георгиева Георгиева 13.04.2011 | 14:25
Не съм съгласна, че кучетата трябва да се разхождат спокойно по улицата, защото зима когато няма какво да ядат и намират по-трудно храна се озлобяват и тогава нападат все повече хора. За това какво ще кажеш Александрина? Теб нападало ли те е куче?
14 Стамена Георгиева Георгиева 13.04.2011 | 14:21
Аз казах, че обичам животните и който иска да гледа куче да се грижи за него и да си го прибира вкъщи, а не да го пуска без надзор на улицата. Първо да помислят как да приберат всички бездомни кучета и тогава да ги защитават и да измислят закони. Не съм за насилието и никога не съм била, независимо дали е върху хора или животни.
13 Alexandrina Lazarova 13.04.2011 | 14:21
Крайно време беше! От малка ставам свидетел на човешката жестокост - от хора които разрушават птичи гнезда, за да се гаврят с птичките до изроди които се учат да стрелят по бездомни кучета! Преди да почнете да пискате срещу бездомните кучета се замислете, че хората са тези, които ги озлобяват! Ние сме си виновни и в момента в който престанем да се имаме за повече от всички живи същества ще усетим, че тази планета не е само наша! И не, Стамена, не мисля, че единствените опции на животните трябва да са или домашни любимци или мъртви! Мисля, че хората са тези, които трябва да се научат да уважават природата! А при положение, че има риск от глоба, всеки би се замислил преди да бие кучето си и да го пусне на улицата да хапе малки деца! Хората са зли, не животните, затова и те са тези, които трябва да си платят!
12 Стамена Георгиева Георгиева 13.04.2011 | 14:17
Може да не харесвате коментара ми, но аз ще ви кажа едно. Виждала съм как кучета големи колкото коне се спускат на деца и то деца на мои приятелки. Ако видите такова нещо как ще се почуствате?
11 Георги Петров 13.04.2011 | 14:16
Стамена Георгиева, а тези животни, които биват убивани и измъчвани нарочно за кеф и зрелище ти какво ще кажеш по въпроса? Всеки един човек би се защитил или най-малкото би избягал, ако го нападне някое куче. И тогава ако го убие, никой няма да му търси сметка. Все пак държавата ще реши кои животни са опасни и ще е длъжна да си ги прибира сама. Но не може да си имаш домашен любимец, да го гледаш, да живееш с него и да го имаш като част от себе си и в един момент някой малоумник да реши да го убие, защото не му харесва и просто не го кефело, ти как ще се почувстваш ако някой постъпи така с твоя домашен любимец? Решението е напълно право и трябва да се търси съдебна отговорност за всеки, повтарям всеки, който наранява животните без основателна причина.
10 Никита хъм 13.04.2011 | 14:14
Поздравления за всички, които са положили усилия или поне са били съпричастни!
9 Никита хъм 13.04.2011 | 14:13
Най-накрая!!! Първа - малка, но много важна крачка!
8 Свежка . 13.04.2011 | 14:11
Похвално! Мен ме интересува кой ще следи за спазването на новите изменения? Кога ще си имаме зоополиция? На хартия всичко звучи прекрасно, но практиката е противоречива. Ветеринарни лекари твърдят, че почти няма бездомно животно, което да не е било стреляно, не са рядкост и случаите на животни с извадени очи, заливане с киселина, дори подпалване и одиране. Кой ще контролира и залагането на капани по селата от оскотели изверзи с цел да се уловят котките и кучетата, които преминават през двора им? Грижила съм се за такова коте, наложи се ампутация на едно от задните крачета, адски стресиращо изживяване е:(
7 Стамена Георгиева Георгиева 13.04.2011 | 14:07
Много обичам животните, но когато животните нападат хора ние какво ще направим, ще ги поздравим. Не искам да казвам нищо против това решение, но според мен който иска куче или каквото и да е животно да си го гледа в къщи и да не се пускат да се разхождат безпризорно по улицата. Предлагам на всички защитници на животните първо да се погрижат да бездомните и тогава да ми ги защитават, защото сте смешни.
6 Не е посочен 13.04.2011 | 13:55
Добра новина, но имайки предвид колко неща са криминализирани и колко от извършилите ги са където им е мястото, не съм много обнадежден относно прилагането на закона в съда. И все пак - добра новина!
5 Цвете Жекова 13.04.2011 | 13:54
Трябва да се обърне внимание и на проблема с бездомните кучета, който за България не е малък. Всеки ден нараства броя на оплакванията от ухапани.
4 Иванка Иванова 13.04.2011 | 13:47
Доста навреме се сетиха да приемат изменения. Мина година от случая с кучето Мима в Дряново. Така и не разбрах с престъпника какво стана. В затвора ли е, глобен ли е . Според мен за насилие над животно трябва да има много строги наказания, защо не и доживотен затвор.
3 Draga Mateeva 13.04.2011 | 13:46
Насилието над животни е ненормално поведение и говори за психични отклонения в определени случаи. Насилието винаги поражда насилие независимо дали е насочено към човек или животно. Днес ако е към животно, утре ще бъде към човек.
2 Златка Стоева 13.04.2011 | 13:37
Крайно време беше.
1 Алекс Г. 13.04.2011 | 13:36
Евала, време беше! На запад има Зоо полиция, която пази и защитава правата на животните и наказва всеки прегрешил понякога и със затвор. Очаквах и в България да се въведе и ето, че момента скоро ще настъпи.

ТВ програма

Кино

  • Сега Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.