Приключиха... избори най-рано през април

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в понеделник мандат на ГЕРБ, следват БСП, следват ДПС

по статията работи: Ивелина Георгиева | 22.02.2013 | 17:24
Приключиха... избори най-рано през април
iNews.bg / Радила Радилова

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в понеделник мандат на ГЕРБ, следват БСП, следват ДПС.

Това стана ясно, след приключването на консултациите в Президентството.

Възможен период за провеждане на следващите избори са краят на април до средата на май. Всички политически партии са гарантирали, че ще върнат във възможно най-кратък срок мандата и към края на следващата седмица 41-то НС би могло да бъде разпуснато, каза още Плевнелиев.

"Вървим към съставяне на служебно правителство. Възможностите на 41-то НС са изчерпани. Ще бъде трудно да се правят компромиси", каза Росен Плевнелиев. Той обяви, че дейността на НС ще продължи до изтичането на неговия мандат.

Служебният кабинет трябва да влезе с летящ старт. Той трябва да знае къде точно има проблеми и какво точно да се подсигури, категоричен е Плевнелиев. Всяко едно от решенията на служебното правителство ще бъдат обект на максимална публичност, обеща още президентът.

Плевнелиев заяви, че към момента няма никаква ясна кандидатура както за министър-председател, така и за членове на служебното правителство, но увери, че то ще бъде много ясно насочено към прозрачно провеждане на изборите, като другите важни задачи, които ще стоят пред него са овладяване на кризата и пълното гарантиране на финансовата стабилност и дейността на ДКЕВР, каза още Плевнелиев.

Според президента е постигнат пълен консенсус, че служебното правителство трябва да гарантира разпоредбите на новия изборен кодекс и да гарантира прозрачни избори. "ЦИК е натоварен с много сериозни задачи, ще се обърнем към нейните нужди, като осигурим ресурс и персонал."

Президентът и всички парламентарни групи са се обединили около схващането, че свикването на Велико Народно събрание трябва да бъде много добре подготвено. "Като президент категорично заявяват, че правителствата идват и си отиват - държавата не е за един ден", каза Плевнелиев.

Държавата ще остане стабилна, увери президентът. Той посочи, че подкрепя протестиращите, защото гражданската енергия е градивна. "Не се притеснявам. Радвам се на протестите", каза президентът.

Плевнелиев каза, че още следващата седмица ще се проведат срещи с протестиращите. Служебното правителство ще бъде шанс за протестиращите. Президентът очаква всички, които бъдат поканени, да са добронамерени.

Плевнелиев увери, че служебното правителство ще работи заедно с протестиращите и в него ще трябва да има такива хора, които да си свършат работата.

Критериите, на които ще отговарят хората, които ще бъдат включени в служебния кабинет, трябва да върнат доверието на гражданите, да търсят резултати и да работят за националните приоритети.

"Ще бъдат предприети законодателни промени в края на работата на сегашния парламент, сред които е Законът за енергетиката, който трябва да бъде финализиран, така че да се създадат условия за коригиране на цените на тока", обяви още президентът.

Сред други законодателни промени ще бъдат енергийната ефективност и мораториумът за Черноморието, обяви още Плевнелиев.

Постигнат е и пълен консенсус относно осигуряването на наблюдатели за предстоящите предсрочни избори, обяви още президентът.

Днес започваха консултациите при президента за съставяне на правителство, след като парламентът гласува оставката на кабинета "Борисов".

Срещата при президента започна в 14 часа, като 3 часа парламентарно представените партии разговаряха в Президентството.

Единствено представители на "Атака" не участваха в насрочените консултации, защото обявиха, че искат дебатът да се предава пряко по медиите, но това тяхно искане не се изпълни.

Десните обявиха, че не искат да участват в служебно правителство.

ДПС дойдоха на консултациите с президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото националният интерес изисква бързи избори. И така също зачеркнаха ролята си в служебен кабинет.

"Няма да приемем никаква форма на скрито участие и ръководство на това правителство от страна на ГЕРБ", обяви пък лидерът на червените Сергей Станишев. "Единственият изход е служебно правителство", каза още Станишев.

"Държавата не е кола, която протестиращите да бутнат по нанадолнището, и да й гледаме сеира. Ние всички сме вътре в тази кола и ако тя не е наред, спираме и почваме да я ремонтираме", каза държавният глава след приклчюването на консултациите.

Той добави, че кани представителите на гражданските организации, за да намерят заедно решенията на проблемите.

"Служебното правителство ще бъде шанс за протестиращите, за гражданите, за неправителствените организации, шанс да насочим посоката, да зададем приоритетите, да дадем пример за граждански контрол, който е занижен”, коментира президентът.

Плевнелиев заяви, че бъдещите министри трябва да вдигнат нивото на доверие, като покажат, че са надпартийни и експерти.

"Много искам институциите в България да работят добре за всички. От тази гледна точка не е необходимо едно писмо да се връчи лично на президента, за да може той да задвижи нещо. Това писмо е предоставено на президентската институция, то ще бъде обработено по каналния ред и ще бъде дадена информация по реда, по който се дава. С това писмо ще покажем, че институциите работят в рамките на правилата”. 

Така държавният глава коментира предоставената от премиера в оставка Бойко Борисов, че бившия лидер на ДПС Ахмед Доган е готвел атентат срещу него. След това новият шеф на движението Лютви Местан изпрати писмо до президента.

Още вчера (21 февруари) държавният глава обяви, че разговорите ще са съвместни, за да не бъдеупрекнат, че на "Дондуков 2" е имало задкулисни уговорки по съставянето на кабинет.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 borislava tihomirova 24.02.2013 | 13:47
трябва взъможно най-скоро да са тези избори, неможе така месеци да стоим на никакво положение
3 Марта Иванова 22.02.2013 | 19:15
А ЗАЩО В ИЗМИНАЛИТЕ ДНИ НЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ?
2 otec natanail 22.02.2013 | 18:00
Най-накрая са се разбрали принципно за нещата. Аз се радвам, че още през пролетта ще имаме избори, а не на лято, защото на лято е време за почивка и хората не искат да ги занимават с подобни неща.
1 bilyanka razpilyanka 22.02.2013 | 17:45
Много рано ще са тези избори, явно всички искат да идват по-бързо и да се разбира кой ще си прави експерименти върху нас през следващите четири години.

ТВ програма

Кино

  • Сега Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 02:15 Спортните таланти на България:...
  • 02:40 Отблизо /п/
  • 03:10 Българското село /п/
  • 03:40 В кадър /п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 02:35 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:05 "120 минути" - публицистично...
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "21 моста" - с уч. на Сиена Милър,...
  • 02:00 "Незабравимо лято" - с уч. на...
  • 03:30 "Долу любовта" - с уч. на Рене...
  • 05:15 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.