Първанов: Така не може - няма да са вечни управляващите*

Президентът е във Варна, за да участва в кръгла маса „15 години по-късно. Къде са лидерите”

по статията работи: Кремена Бедерева | 04.02.2012 | 12:06  2 Виж всички снимки

Четвърти февруари е една дата, която се свързва с новата история на България. Това заяви във Варна Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 – 2012 година, предаде Радио "Фокус”-Варна.

Президентът е във Варна, за да участва в кръгла маса "15 години по-късно. Къде са лидерите”, организирана от Фондация "Институт Николай Добрев". 

Първанов посочи, че основното послание на днешния ден е свързано с лидерството. По думите му поуката 15 години по-късно е, че умението да управляваш и ако искаш да бъдеш на власт, не трябва да е самоцел и че властта не се брани с всички средства.

"Тя трябва да се защитава не само с добри идеи за управлението, но и с добри кадърни управленци”, каза Първанов. Той определи като нелеп спора кой тогава е опазил гражданския мир. По думите му е важно, че тогава е имало зрялост и мъдрост в няколко души, които са взели решаващо за България и за гражданския мир решение.

"Претенцията на господин Стоянов ми е малко смешна. Ако той тогава беше казал, че не приема предложението за състав на кабинета нищо по-лесно от това да се приберем на "Позитано” и да обявим, че президентът на Републиката е нарушил Конституцията и да сменим дневния ред на конфликта, което за щастие не се случи”, каза Първанов.

Той допълни, че днес - 4 февруари, е във Варна не, за да казва кой какви папки е носил, а за да се почете 4 февруари през призмата на новите лидери.

Дефицит на лидерство се наблюдава не само в национален мащаб. Няма ги европейските и световни лидери, каза Георги Първанов. По думите на Първанов ги няма формулите на успеха, които да изведат страната ни от тежката криза. Той риторично попита къде са нашите лидери и къде са техните антикризисни мерки.

Георги Първанов се обърна към присъстващите в залата с въпрос - дали ги имат да изброят три неща, свършени от правителството и какво са свършили от 69-те антикризисни мерки. "Ние затъваме все повече и затягаме коланите непрекъснато”, каза Първанов.

Шансът на България е лидерството с акцент върху иновативната индустрия. Колкото и важни да са транспортните магистрали, по-важни са електроните магистрали. Визирайки разговора си с представителите на студентските съвети, които са изразили мнение, че именно в тази насока е бъдещето на страната, по отношение на сегашното управление, Георги Първанов посочи, че това, което вижда в момента, няма аналог в новата история на страната.

Насилието се усеща с всяка дума на премиера, насилие, което излъчва арогантност, каза още той. "Така не може. Няма да са вечни управляващите”, предупреди Първанов.

Той бе категоричен, че не може на третата година от управлението да се провежда политика на реваншизъм заради това, че не може да се справи. Георги Първанов подчерта, че правителството е длъжно работи за управление, чиято сила е компетентността, да се управлява в духа и силата на нацията и че няма място за дребни партийни сметки.

Правителството може да удържи до края на мандата, то има потенциала за това в парламента. Въпросът е дали това е полезно за България, дали правителството може да се справи с кризата, да гарантира сигурността на обществото и отговорът е "не". Това коментира Първанов. По думите му БСП трябва да използва оставащото време до парламентарните избори, за да се подготви по-добре за бъдещо управление на страната.

По време на събитието стана ясно, че бившият лидер винаги е бил против предсрочните избори, независимо  дали става въпрос за сегашното правителство или предишните две. Според него друга позиция държавният глава не би могъл да има, информира Агенция "Фокус".

"Има ли спешен телефон като 112 за недобросъвестен премиер или министър?" - този риторичен въпрос зададе Първанов по време на дискусията във Варна. Сравнението с телефона беше направено по повод изказването на млада социалистка, която разказа, че като активен гражданин се обаждала на 112, за да сигнализира за недобросъвестни шофьори, допълва още Дарик радио.

Изкаралият 10 г. в Президентството политика продължи размислите си за спешния телефон, на който да се сигнализира за недобросъвестни управленци, с думите: "Ако има такъв телефон, той непрекъснато ще дава заето”.

АБВ ще продължи да съществува като генератор на идеи, а не като политически субект. Това заяви още Първанов. На въпрос какво е бъдещето на организацията, той посочи, че няма дилема между БСП и АБВ. По думите му АБВ е замислена като модел, в който да се развиват конструктивни идеи с помощта на неправителствени организации, активисти и други.

Най-доброто за България е еднопартийното управление, категоричен беше Първанов. Той посочи, че: "дали то е възможно, е друг въпрос”. Бившият лидер на БСП "не очаква коалиция между ГЕРБ и "червените", а  целта на неговата партия трябвало да бъде не минимална победа.

"На мен лично не би ми бил удовлетворителен резултат с минимална победа. Нашата цел трябва да бъде по-висока, защото конфигурацията в бъдещия парламент ще бъде много сложна. Правенето на коалиции ще бъде още по-труден процес, отколкото по времето на формирането на тройната коалиция”, заяви той.

Идеята за създаване на комисия, която да провери работата на Президентството по опрощаване на несъбираеми вземания, зарадвала бившия президент. Това щяло да покаже, че са били опростявани вземания на бедни хора, пенсионери и самотни майки, които нямат възможност да си купят дори хляб и мляко, информира БТА.

iNews припомня, че на 4 февруари 1997 г. Георги Първанов върна мандата за съставяне на ново червено правителство след падането на Жан Виденов от власт. Оттогава за едни денят е символ на победата на разгневения народ, за други - отстъпление пред вандалите, които извършиха погром над сградата на парламента.

*Информацията е актуализирана към 17 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Стан Бисеров 06.02.2012 | 13:05
Най-доброто за България е еднопартийното управление, категоричен беше Първанов:)))) Демек да живее тоталитаризма, цензурата и диктатурата. Само от това изречение да ви стане ясно що за човек е.
5 дълбока мисъл 04.02.2012 | 15:08
"Ние затъваме все повече и затягаме коланите непрекъснато”, каза Първанов." - не, драги, ние затъваме, ти само си приказваш!
4 празен ум 04.02.2012 | 14:41
Агент Гоце поне в деня от отбелязването на раждането на Гоце Делчев да си бе мълчал!
3 K M 04.02.2012 | 13:12
Какъв президент!?? Агент Гоце приключи с президентстването, сега е последна дупка на кавала! Никой никога не трябва да го кани да си изказва отровното мнение!
2 Kaka Noq 04.02.2012 | 13:07
Голям мръсник е Първанката.
1 нова надежда 04.02.2012 | 12:48
Първанов е един от хората, които сега много трябва да мълчат. А не да балалайкат само празни приказки. а на 04,01,1997 победи народът и като историк, че и натрапен президент за толкова време, Първанов ясно трябваше да го е разбрал!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 10:55 Празнично богослужение за Второ...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Отблизо
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • 16:00 Възкресение документален филм...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Под звездите на Върмонт" -...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина и Мария...
  • 14:15 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.