Шестима от "Литекс Комерс" в ареста - сред тях и синът на Гриша Ганчев*

Те са обвинени от МВР за престъпна група, извършвала данъчни измами в изключителни размери

по статията работи: Андриян Георгиев | 10.05.2012 | 17:39
Шестима от "Литекс Комерс" в ареста - сред тях и синът на Гриша Ганчев*
пресцентър МВР

Полицията е задържала на този етап шестима души, които, според МВР, са организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъци. Сред тях е и синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев. Те са задържани за 24 часа. Съвместната операция е реализирана днес (10 май) под ръководството на Спецпрокуратурата.

Сред задържаните са и служители и изпълнителен директор на "Литекс Комерс", каза в Пазарджик  министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На база на събраните доказателства спецпрокуратурата утре ще прецени какви обвинения ще повдигне към лицата, каза вътрешният министър.

По думите на Цветанов са внасяни огромни количества захар, от които съвсем малка част е била декларирана, с което е ощетен държавният бюджет. 

Извършвала се проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня. 

Целта на акцията, според МВР, била разкриването и документирането на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари.

Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната, откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи. 

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършвали единствено и само по банков път, твърдят от МВР.

Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хиляди на ден се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София, твърдят от МВР. 

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. "липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете  на заводите до крайния получател се е извършвала чрез "курсове на черно” -  управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.

Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.  В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно  се разтоварвали в базата на търговската фирма. 

За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.  Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил (Украйна). Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство.

____________________________________

*Информацията е актуализирана към 20:10 часа. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Панайот Траянов 10.05.2012 | 22:26
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗА РЕГИСТРАЦИЯ! Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
8 icko selski 10.05.2012 | 19:26
Съмнявам се, те едни Галеви уж ги хванаха, ама ги изпуснаха...
7 novi horizonti 10.05.2012 | 19:22
има по-бедни от теб , които се нуждаят от тези пари, по-добре на тях да ги дадат
6 novi horizonti 10.05.2012 | 19:21
мирише на крупни далаверки
5 мили ванили 10.05.2012 | 18:29
да си понесат последствията и да им вземат парите,да ги раздадат на нас-бедните :)
4 Diana Ruseva 10.05.2012 | 18:29
Дали ще успеят да довършат до край започнатото?
3 Mary Bloody 10.05.2012 | 18:16
А така, стига само нас са ни гърчили с тези налози, да погнат и големите риби.
2 Дон Корлеоне 10.05.2012 | 17:47
Няка ги изловят всичките от тоя сектор. досега беше в сянка и не му се обръщаше вниние, а е трябвало. Един по един ще паднат.
1 вурстче топло 10.05.2012 | 17:41
Сега остава и да го осъдят.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.