Яне Янев: Туризмът - локомотивът, който ще изтегли и земеделието

Лидерът на РЗС в интервю за iNews

по статията работи: Десислава Янкова | 29.04.2013 | 11:03
Яне Янев: Туризмът - локомотивът, който ще изтегли и земеделието
inews.bg/Марио Евстатиев

Предизборните дебати са в разгара си. Досега в нашия импровизиран предизборен дебат получихте обещание за по-високи доходи в следващите 3-4 години от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък разкри какво смята да направи дясната формация, ако спечели доверието на избирателите на изборите.

От лидера на РЗС Яне Янев пък ще разберете какво е първото, което ще направят, ако получат властта.

- Г-н Янев, къде смятате, че ще се позиционирате в следващия парламент? Целите ли се в министерски постове?

- РЗС набира сериозна скорост. Вече дори проучванията на ярко червени социолози не могат да скрият, че изпреварваме Кунева. РЗС ще бъде четвъртата политическа сила в 42-то народно събрание с 20-25 депутати.

В кандидатските си листи заложихме на интелигентни и неопетнени хора. Над 50% от листите ни са за гражданската квота – това са все хора, които не са омърсени от политическите игри, почтени, млади, високообразовани. Ние сме единствената партия, която отвори широко вратите си за гражданското общество.

С експертния потенциал на РЗС и енергията и новаторството на кандидатите от гражданската квота, даваме сериозна заявка за бъдещото управление на страната. Спокойно мога да твърдя, че министрите на РЗС биха били далеч по-добри от много други, които сме виждали през последните две десетилетия.

- Какви според Вас са трите най-важни приоритета пред бъдещото ново правителство в икономическата и финансовата сфера, социалната, както в здравеопазването и образованието?

- Ние считаме, че трябва да се окрупни самата структура на изпълнителната власт, не бива да има излишни министерства. Трябва да се поучим от Австрия, от Германия. Няма нужда от над 20 министерства. Необходими са оптимален брой министри и те трябва да бъдат между 11 и 15. Спокойно може да има Министерство на образованието и културата, няма смисъл да са две. Няма пречки там да бъде и Министерството на спорта. Тези три сегашни министерства могат да станат едно.

Считам, че австрийският вариант е много добър – да има едно Министерство на земеделието, горите, водите и околната среда. Въпреки че е мегаминистерство, там всичко е свързано до такава степен, че е неестествено да бъде разделено, както беше през последните години.

Новоизбраното правителство трябва да запази финансовата дисциплина, за да не последваме гръцкия сценарий, но същевременно трябва да предприеме сериозни мерки за изход от икономическата криза. Това може да стане чрез стимулиране на малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на българската икономика.

РЗС предлага данъчна амнистия за почтените данъкоплатци. Всяка фирма, която три поредни години е била изряден платец, на четвъртата да бъде освободена от данъци.

При приемането на такава мярка позитивите са в няколко посоки: първо, ще бъде намален сивия сектор, а приходите в хазната ще се увеличат. Второ, фирмите ще имат възможност да увеличат своя оборот през годината, освободена от данъци и да вложат финансов ресурс в нови работни места, увеличаване на работни заплати и иновации.

Считаме, че правителството трябва да има няколко приоритетни сектора и въз основа на тях да се развива и останалата част на икономиката. Те трябва да бъдат "локомотиви", а всичко останало да бъде "вагони". Няма как, което и да било правителство, да реши с магическа пръчка проблемите във всички сектори.

България е туристическа държава. Ние трябва да развием туризма приоритетно. Ако държавата вкара 50 млн. лв. в туризъм, за една година секторът ще даде на България 1 млрд. лв. Туризмът е локомотивът, който ще изведе, ще изтегли част от проблемите и в земеделието. Не бива да правим туризъм, чрез който да наливаме пари в чужди икономики. Какво ядат чуждите туристи, като дойдат в България? Ядат домати от Турция, какви ли не продукти от Китай, консумират пак чужди напитки.

Земеделието също трябва да е приоритетен сектор. Там също са нужни радикални мерки. Трябва да се съживи българското село, да има поредица от мерки, които да подпомогнат средния и дребен земеделски производител. Ако загубим българското село, ще е първата стъпка към ликвидация на държавата.

В 42-то Народно събрание РЗС ще настоява да се въведе нова държавна политика за насърчаване на образованата раждаемост. Това означава, че родителите със средно и висше образование ще получават от държавата по-голяма финансова подкрепа. Подобна стъпка ще има ефекта както в социалната сфера, така и по отношение на тежките демографски проблеми в България.

По отношение на здравеопазването РЗС има коренно различна визия в сравнение с всички останали партии. Това е сфера, в която реформи се правят повече от 23 - 24 години и всяка реформа води до още по-големи проблеми. Необходима е нова законодателна база, а не "кърпежи”. Защото резултатът е сгрешено здравеопазване и за пациентите, и за лекарите.

РЗС счита, че Националната здравноосигурителна каса е финансова пирамида. Тя трябва да бъде премахната, да се опрости системата за функциониране и да се създаде конкуренция. В противен случай и пациентите, и лекарите ще продължат да бъдат заложници на една вредна и за едните, и за другите структура.

От НОИ и от НЗОК годишно изтичат повече от 2 млрд. лв. от корупционни практики. Системата трябва да се опрости, да се въведат семейните здравни талони. Така всеки, който отиде на лекар, ще знае колко му струва прегледа. Трябва да се въведе така нареченото ежегодно натрупване за всяко семейство. Така, ако за въпросната година никой от тях не се е разболял, а след време се наложи тежка операция, интервенцията може да бъде платена именно с парите от това натрупване, полагащи се на цялото семейство.

- С кого бихте се коалирали?

- Засега не говорим за коалиция, РЗС има основен приоритет да смени посттоталитарната държава с трета българска република. Който ни подкрепи и ясно каже, че е съгласен на изборите през май да има и референдум с въпрос "Искате ли Велико Народно събрание, с цел приемане на нова Конституция?", ние сме готови да седнем на масата за преговори.  Във всички случаи РЗС може да участва в дясно-центристко правителство и да бъде гарант, че БСП, ДПС и партията на Кунева няма да се върнат във властта.

- Как ще отговорите на очакванията на протестиращите? Все пак предсрочните парламентарни избори са плод на техните действия?

- От протестите аз разбрах едно: хората се умориха от безкрайния преход, осъзнаха, че системата е сбъркана и е необходима радикална промяна. Мнозинството от протестиращите поискаха нова Конституция, а това е каузата, заради която РЗС е създадена. Казах ви вече, в 42-то Народно събрание ще настояваме да бъде прието решение още през май 2014 г. да се проведе референдум за нова Конституция.

- Кое е първото, което ще направите, ако получите властта?

- РЗС влиза в 42 –то Народно събрание с ясното съзнание, че нашата основна задача е приемането на нова Конституция. Това е единственото лекарство за болната ни държава. Броят на депутатите трябва да бъде намален от 240 на 100, политическите квоти в съдебната власт да бъдат премахнати, изборните длъжности да имат право най-много на два мандата. Освен това, считаме, че административните ръководители на областно ниво в съда и прокуратурата трябва да се избират директно от суверена. Това са само част от нашите предложения, които трябва да залегнат в новия основен закон.

- Кои са Вашите фаворити за министри и министър-председател?

- Въпросът не опира до конкретните личности. Трябва да се смени концепцията. Всяко правителство и отделните министерства трябва да идват на власт с конкретна програма, която да има силата на закон. При условие, че не се изпълняват ангажиментите по нея, правителството да си ходи.

- Можете ли да ни уверите в това, че Вашата партия няма да купува гласове и няма да се възползва от контролиран вот?

- РЗС не само че няма да купува гласове, но е и партията, която системно години наред се бори с този порок на демокрацията. Именно по сигнал на РЗС беше осъден първия човек в България за купуване на гласове. РЗС събори и фалшивите гласове, дошли от Турция през 2009 г.

- Читателите на iNews често задават въпроса как новите управляващи ще се справят с проблемите в енергетиката и поскъпването на тока? Вие лично как бихте им отговорили?

- Проблемите в енергетиката са основно два – корупцията и липсата на конкуренция. В качеството си на председател на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта занесох на главния прокурор 35 тома доказателствен материал, над 500 страници заключения на тройна техническа оценителска експертиза и няколко тома по преписки, които са водени срещу различни длъжностни лица в системата на НЕК.

От данните се налага основателният извод, че е осъществявана търговия с влияние в енергийния сектор и на практика определени лица са действали като организирана престъпна група с цел да набавят облаги за себе си. Сред тях има представители от високите етажи на изпълнителната власт. А резултатът е ощетяване на държавата в особено големи размери.

Докато не се разнищи цялата схема и не бъдат наказани виновните представители на изпълнителната и съдебната власт, ситуацията няма да се промени.

Другата стъпка е незабавно приемане на антимонополно законодателство. Докато има монополисти, няма как да получаваме качествена услуга на нормална цена. Затова РЗС се ангажира още в първите дни на 42-то Народно събрание да инициира приемането на такова законодателство. Защото докато има 3, а не 33 ЕРП, както е в Германия, българите ще плащат скъпо за некачествена услуга. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 Вили Савов 29.04.2013 | 15:55
Това е много вярно, да се надяваме, че ще настоява тези сектори да се развиват!
22 мрачен интелектуалец 29.04.2013 | 15:55
Има, ама още не ги е измислил.
21 конска саздърма 29.04.2013 | 15:55
ти да не си пиян?
20 конска саздърма 29.04.2013 | 15:54
Помияри в парламента не трябва да има. В този ред на мисли, Яне и Кунева нямат място там.
19 Вили Савов 29.04.2013 | 15:53
Някой пак вика хоп преди да е скочил от магарето!
18 Вили Савов 29.04.2013 | 15:53
Някой пак вика хоп преди да е скочил от магарето!
17 incasejust incasejust 29.04.2013 | 14:03
Може да се пробва в някое шоо!
16 Атанас Василев 29.04.2013 | 13:35
РЗС набира сериозна скорост. Това направо ме сгъна от смях! Може да се пробва като комедиант!
15 Гроздан Спасов 29.04.2013 | 13:00
За пореден път Янев доказа, че има ясна визия на къде отиваме и кои трябва да се приоритетните области за развитие на държавата. Никой до сега не обърна внимание на туризма като потенциална област за превръщане на България в една наистина богата страна. Той е единственият човек, който е пределно наясно, че трябва стройна схема за вдигане на България на крака....вдигане на дребия и среден бизнес, повишена ефективност на парите за здравеопазване, акценти върху туризма, съкращаване на данъците, премахване на монополни и олигархични интереси,на които робуваме...Янев, може да си заложа главата в торбата, но ще гласувам за Вас на 12 май. Най-честният политик.
14 Вяра Антонова 29.04.2013 | 12:54
Правилно се е ориентирал и той веднъж!
13 rozalij atanasova 29.04.2013 | 12:50
Има добър поглед на нещата, но да видим...
12 Evgenia Nikolova 29.04.2013 | 12:31
Много е добре да се влагат повече средства в туризъм!
11 Диана Бойкова 29.04.2013 | 12:17
Абсолютно е така!Покрай изборите се побъркаха.
10 mitko velev 29.04.2013 | 12:12
Като идеи не са лоши, но едва ли са осъществими всички.
9 Летящият Честмир 29.04.2013 | 12:04
ооо, на всички им е писнало
8 Летящият Честмир 29.04.2013 | 12:04
добре се изказва Яне, има и добри идеи
7 Хубавата Елена 29.04.2013 | 11:56
Янето е страшно душичка :)
6 Красимира Тачева 29.04.2013 | 11:55
Тука с Янето сме на едно мнение!
5 lou reed 29.04.2013 | 11:45
Не знам за вас, ама на мен глупостите ми дойдоха в повече!
4 Petar Petrov 29.04.2013 | 11:41
Наистина би било добре партията на Янев РЗС да изпревари тази на Кунева, не ми се иска Пръмова да влиза в парламента, който и да я замести ще е по-добрия вариант.
3 крива вежда 29.04.2013 | 11:18
Лидерът на РЗС в интервю за iNews - земеделието много трудно ще бъде издърпано то туризма, ама нищо не им пречи да опитат, в крайна сметка.
2 Krist Novoselic 29.04.2013 | 11:16
Яне Янев в прав за туризма, ама държавата трябва да бъде незаменим партньор в туристическия бранш, а на нея сякаш много не ѝ се получава това.... за радост или за съжаление...
1 Диана Бойкова 29.04.2013 | 11:09
Отдавна трябваше да се сетят,че туризма ще ни изтегли от блатото.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 13-сериен...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /31 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.