„Стопанско управление“ в ТУ-София – вечно актуалната специалност

Завършилите я специалисти по всяко време са търсени на трудовия пазар

по статията работи: iNews.bg | 24.05.2018 | 15:05
„Стопанско управление“ в ТУ-София – вечно актуалната специалност
ТУ-София

Специалността "Стопанско управление" в Стопанския факултет на Техническия университет – София винаги е била и ще бъде актуална. В свят, който се движи предимно от бизнеса, такива експерти ще трябват постоянно и за тях винаги ще има работа. Не без значение обаче е и все пак къде се получава образованието. А в Техническия университет-София то винаги е било на високо ниво, благодарение на което възпитаниците му са ценени не само у нас, а и в чужбина.

Специалността "Стопанско управление" в професионално направление "Администрация и управление" предлага бакалавърско и магистърско обучение, което открива професионални хоризонти. То има за цел да подготви висококвалифицирани управленски специалисти с висше образование, имащи задълбочена подготовка в използването на съвременните информационни технологии в бизнеса и значителни познания за съвременните индустриални технологии. Завършващите студенти придобиват професионалната квалификация "бакалавър по стопанско управление”.

Още със създаването си специалността "Стопанско управление" се утвърди като желана от студенти и от работодатели. За това свидетелстват многобройните признания и рейтинги, в които специалността попада на челни места. Съвременните курсове за обучение, креативният подход на учене, синтезът на управленски познания и внедрени информационни технологии, изявени преподаватели, преподаващи новости в управленската дейност, съвременни решения в бакалавърските и магистърски проекти на студентите и бързата професионална реализация след тяхното завършване са доказателства, че специалност "Стопанско управление" е на вълната на добрите стандарти в мениджърското обучение.

Бакалавърска степен

Студентите, които завършват четиригодишния курс, се дипломират като специалисти с висше образование по образователно-квалификационна степен бакалавър по "Стопанско управление". Специалистите, завършили тази специалност, притежават широкоспектърни познания за управление на процеси, персонал, ресурси, финансови и информационни потоци. Те са търсени специалисти, както от различни компании, така и в държавната и общинската администрация. Отзивите за нашите възпитаници са, че те са компетентни, отговорни, владеещи съвременните IT технологии, способни да търсят решения и прилагат иновации в управленската дейност.

Какво изучават студентите в бакалавърската степен?

Обучението по специалността "Стопанско управление" се осъществява по учебен план, които е разработен със съдействието на водещи европейски университети във Великобритания, Холандия и Германия. В учебния план са включени курсове, които формират висока университетска култура, знания за обществото и икономиката, разработването и изпълнението на управленски политики, умения да използват и прилагат съвременните информационни технологии и системи, способности да разработват програми и проекти по определени въпроси, мислене, което стимулира иновации и промени в професионалните дейности, владеене на чужди езици.

Академичната среда за обучение е взискателна, но осигуряваща знания, които позволяват на нашите студенти да заемат управленски позиции в бизнеса и администрацията. Те имат възможност да работят съвместно по своите проекти с преподаватели, които са ангажирани с иновации в стопанската дейност, да посетят лекции на успешни бизнес лидери, да проведат практика в бизнес организации, държавни и общински институции, където разработват курсови работи и бакалавърски тези и където демонстрират високите стандарти на познание, носещи печата на обучението в Стопанския факултет. Всяка година желаещите студенти провеждат учебен семестър по програма Еразмус във Великобритания, Холандия, Дания, Испания, Португалия и Италия. По време на следването студентите се намират в социална мрежа, която им носи много професионални и човешки контакти.

Къде работят студентите след завършване на обучението си?

Бакалаврите, които завършват специалността "Стопанско управление", могат да работят като ръководители на звена в малки, средни и големи предприятия; в държавни институции, които разработват и прилагат икономически политики; като експерти, които подготвят инвестиционни и други проекти, или които внедряват мениджърски информационни системи; като специалисти, които се занимават с маркетинг, оперативен мениджмънт, финансов мениджмънт, продажби и други дейности.

След натрупването на известен опит те могат за станат мениджъри на фирми, държавни и общински компании. Най-общо това, което отличава нашите студенти е, че те са подготвени да работят на мениджърски позиции, които внедряват съвременни управленски и информационни решения в тяхната дейност.

Състезателният бал на кандидат-студентите за специалност "Стопанско управление" се образува, като към оценките по математика и география от дипломата за средно образование се прибави една от следните оценки:

oт успешно издържан зрелостен изпит (матура) по български език и литература, умножена по 2,9;

или по математика, умножена по 3;

или по география, умножена по 3;

или по история, умножена по 3;

или по чужд език, умножена по 3

от тест по математика (предварителен или редовен), умножен по 3.

Подробна и актуална информация за кандидатстване може да намерите на: http://priem.tu-sofia.bg/

Магистърска степен

Завършилите бакалаври по "Стопанско управление" могат да продължат обучението си в Стопанския факултет за получаване и на образователно-квалификационната степен магистър по "Стопанско управление". Обучението е с продължителност 1.5 години. В тази специалност се записват и много студенти от други университети, които виждат възможност да надградят своето професионално познание и кариера. Освен редовно обучение ние предлагаме и задочно обучение. Студенти, които са завършили образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по други специалности преминават обучение в една изравнителна учебна година. Изравнително обучение не е необходимо за завършилите специалности от професионални направления 3.7. Администрация и управление, 3.8. Икономика, 3.9. Туризъм, 3.4. Социални дейности (за магистърска програма "Управление на персонала") и 3.5. Обществени комуникации и информационни науки (за магистърска програма "Управление на маркетинга"). В магистърското обучение се цели формирането на конкретни професионални знания и умения, чрез специализации в магистърски програми.

Какво научават студентите по време на магистърското си обучение?

Те формират знания и умения за: новостите в стопанското управление;управлението на маркетингови дейности; финансовите аспекти в управлението на компанията; управлението на персонала; стратегическото и оперативното управление на фирмата; управлението на конкретни стопански отрасли, като енергетика, информационни услуги, търговия и други.

Усилията дават своите резултати! Къде се намират нашите магистри няколко години след обучението? Ние сме горди с професионалното развитие на нашите възпитаници. Голямата част от тях са достигнали до средни и високи управленски позиции в различни компании, както и в държавната и общинска адмнистрации и в неправителствени организации. Те оценяват високо знанията и уменията, чрез които са получили професионални възможности за мениджърска кариера.

Подробна и актуална информация за кандидатстване може да намерите на:

Канцеларии на Стопански факултет: блок 3, каб. 3233 и 3235, тел. 965-37-04, 965-27-04;

mag-sf@tu-sofia.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Сутрешен блок информационна...
 • 08:30 По света и у нас Информационна...
 • 08:45 Култура.БГ културно-информационно...
 • 09:45 100% будни предаване за...
 • 10:45 Спортисимо спортно-развлекателно...
 • 11:15 Открий България - София тв филм /1...
 • 11:40 Телепазарен прозорец
 • 12:00 По света и у нас Информационна...
 • Сега "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Шоуто на Слави" /п./
 • 13:30 Премиера: "Любов от втори опит" -...
 • 15:00 Премиера: "Шест сестри" - сериал,...
 • 16:00 Премиера: "Алиса в страната на...
 • 17:00 bTV Новините
 • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Моят живот" - сериен филм, 2 сезон
 • 13:30 "Остани с мен" (премиера) - сериен...
 • 15:00 "Прости ми" (премиера) - сериен филм
 • 16:00 Новините на NOVA
 • 16:10 "Плюс - Минус" - публицистично...
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница