140 години от обесването на Левски

Да си спомним за най-великия българин за всички времена

по статията работи: Кремена Бедерева | 18.02.2013 | 10:21

Васил Левски (Василъ Лѣвскій) е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой.

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт.

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Други известни негови прозвища са "Дяконът" и "Джингиби" (Неуловимият).

През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар.

През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя по следния начин към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Следователно датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т.нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

И така, днес се навършват 140 години от обесването на Апостола на Свободата. За Левски е изписано много.

През лятото и есента на 1872 г. цяла България започнала да живее в предреволюционен подем. Вътрешната революционна организация (ВРО), чийто основен организатор, идеолог и водач бил тъкмо Васил Левски, обхванала в мрежата си почти цялата страна и насочвала към непосредствена подготовка на общонационалното българско въстание.

Но в условията на този подем се проявили някои признаци на разложение. Първият помощник на Апостола - Димитър Общи, започнал да оспорва неговата власт, да интригантства, да сее раздори между комитетите. Д. Общи успял да настрои срещу Левски някои организации. Така единството на ВРО било заплашено. Апостола поискал от БРЦК да отстрани Д. Общи от поста пръв пълномощник, но неговите думи не били послушани от Букурещ.

В тази обстановка на 22 септември 1872 г., въпреки забраната на Васил Левски, Д. Общи организирал обир на турската поща в прохода Арабаконак. Османската полиция попада в следите на групата и арестува Общи и неговите другари.

И за да представят пред света своето дело като политически акт на една революционна организация, а не като разбойнически обир, Д. Общи и съратниците му започнали да разкриват комитетите и дейците, които познавали.

Турското правителство, незнаещо дотогава за огромния размах на движението, засилва полицейско-разузнавателните органи, разкрива много комитети, унищожава или неутрализира първокласни революционни дейци. ВРО, като всяка конспиративна организация, ударена в центъра, започва да се разпада.

Ударът заварил Левски в Южна България. Той веднага предупредил комитетите за опасността и тръгнал за Букурещ, за да обсъди заедно с другите членове на БРЦК създалото се положение. В Сливен до него пристига писмо от Любен Каравелов, писано на 2 ноември 1872 г., в което се препоръчва незабавно "повдигане на революцията".

Васил Левски обаче отказва да изпълни заповедта на БРЦК, защото за него революцията трябвало да доведе до освобождението на България, а не до ненужно проливане на българска кръв.

Часът е съдбоносен и Левски решава бързо да се придвижи до Букурещ, за да защити своите разбирания. На 25 декември 1872 г. на път към Дунава той пристигнал в Ловеч, но поради полицейските предохранителни мерки не можел да се срещне с председателя на местния комитет поп Кръстю, а се задоволил само да прибере архива на комитета, книжата, които, ако попаднели в турски ръце, можели да разкрият напълно народната организация.

През следващата нощ Левски останал в село Къкрина, за да пренощува в ханчето на доверения комитетски човек Христо Цонев - Латинеца. Но тук, на 27 декември, бил заловен от турската полиция.

Съществуват предположения, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя — Поп Кръстю или Марин Поплуканов. Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало.

До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Левски, който е охраняван само от 20 заптиета по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

В София Левски е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Османската империя. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите.

Смъртната присъда на Апостола е издадена на 14-ти и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама да бъдат обесени — Димитър Общи и Васил Левски. 

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. 

В последните си мигове Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва: "Каквото съм правил, в полза народу е. Моли се, отче, не за мене, а за отечеството България." 

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Красимира Костова 18.02.2013 | 16:36
Добре де, мен са ме учили, че се чества на 19-ти. Винаги така съм го знаела.
24 La Bicha 18.02.2013 | 15:46
Силно! Поклон наистина!
23 forum arbiter 18.02.2013 | 15:46
Велик. Наистина поклон!
22 brown sugar 18.02.2013 | 15:39
Къде са днешните герои на България? Къде са?! Защо няма вече такива будни българи, такива хора, които искат чиста и свободна България, справедлив и достоен живот за всички нас?! Нека се учим от делото на Левски1!
21 La Bicha 18.02.2013 | 15:38
По-скоро е мислел само за свободата на страната и на народа! Сигурно в вярвал, че след като се освободим няма да допускаме повторно поробване от едни или други, макар че в днешно време пак сме си зависими от някакви велики сили.
20 forum arbiter 18.02.2013 | 15:37
Много жалко! Но със сигурност ако някъде сега гледа, пак няма да е много доволен о сегашното ни положение. И все пак, ние живеем в една свободна България!!
19 La Bicha 18.02.2013 | 15:36
Левски е велик, не само заради смелостта да организира революционно дело и да обърне нещата в наша поклза, но и заради начина по който го прави - умно. Не е искал да се лее българска кръв, искал е всичко да се случи по възможно най-добрия начин. За съжаление, както при Христо, така и тук, бива предаден от най-близките си. Поклон пред светлата му памет! Винаги трябва да сме благодарни за свободата, която той ни е дал!
18 forum arbiter 18.02.2013 | 15:34
Поклон пред светлата памет на нашия освободител!! Умен, ловък, но с много предатели около него, Левски не е имал възможността да види сам с очите си свободна България. И въпреки това, той е поставил началото. Всички политици досега, всички граждани не е зле да си препрочитаме историята на няколко пъти за да си спомним кой и как се е жертвал за нас и за родината, и в какво искаме да я превърнем днес. Поклон!
17 Красимира Тачева 18.02.2013 | 13:57
Той наистина е единственият, който е имал ясна визия за това как трябва да се построи държава. За съжаление, не е доживял да може да приложи идеите си!
16 teniente castillo 18.02.2013 | 13:15
Много интересен въпрос, тъпото е, че никога няма да разберем. А и едва ли си е представял България по начина по който изглежда в момента. Или поне управниците и.
15 траян тодоров 18.02.2013 | 12:04
какво ли си е мислел тогава за бъдещето на България?
14 мрачен интелектуалец 18.02.2013 | 11:49
Гражданин на света! Всеки път ме побиват тръпки когато чета за неговите дела и когато видя негов портрет.
13 Krist Novoselic 18.02.2013 | 11:37
Ние никога няма да забравим името на Васил Левски! Това "Левски" вече е станало нарицателно, но няма за съжаление последователи.
12 empty world 18.02.2013 | 11:16
Това, което е направил Васил Левски за българския народ и за България, без да има България тогава, може да го определем като виспа форма на героизъм.
11 teodor ivanov 18.02.2013 | 11:03
Поклон пред паметта и делото на най-великият българин!!!Нека бъдем достойни наследници на Апостола на българската свобода. И нека никога не предаваме България ....
10 sleeping sun 18.02.2013 | 10:50
Поклон пред паметта на Апостола! "Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила."
9 София Павлова 18.02.2013 | 10:48
Беше интересно да си ги припомня тия неща
8 Silvi Milenova 18.02.2013 | 10:44
наистина един от най-великите българи,които някога са се раждали,жалко е,че сме забравили за саможертвата им за по-добро бъдеще на България,... а сега положението е плачевно
7 p kehaiova 18.02.2013 | 10:44
Няма да го забравим. Днес в страната ни са организирани доста събития, с които ще се отбележи неговата годишнина.
6 трендафил въжарски 18.02.2013 | 10:41
спомняме си
5 Дядо Либен 18.02.2013 | 10:37
Не само това! Трябва младите да знаят за тях и делата им, да ги помнят и почитат, а не да се гаврят с родните светини. Навярно Левски би се обърнал в гроба, ако види как и сега скланя главица, но пред родни душмани-изедници.
4 pushit realgood 18.02.2013 | 10:29
Все пак подкрепям тезата, че трябва да се почитат дните, в които са родени тези велики българи.
3 Janeta Ivanova 18.02.2013 | 10:27
Този човек заслужава да се помни с векове и никога да не бъде забравян, а хората, които се гаврят с паметта и портретите му трябва да бъдат жестоко наказване, като учениците, които заради подобна гавра бяха изключени от училище, но наказанието им беше малко според мен.
2 Лолита Набокова 18.02.2013 | 10:26
Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила. Поклон пред паметта на най - великият българин !
1 трендафил въжарски 18.02.2013 | 10:24
най-великия българин

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.