Нова магистратура в МИО праща в световния бизнес

"В обучението залагаме на английски и на практиката чрез казуси и стажове", обяснява проф. Василева

по статията работи: Кремена Бедерева | 12.09.2013 | 19:30
Нова магистратура в МИО праща в световния бизнес
УНСС

От зимния семестър на 2013/2014 г. катедра "Международни икономически отношения и бизнес” в УНСС предлага две нови магистърски програми.

Първата е съвместен проект между УНСС, университета Nottingham Trent University във Великобритания и Икономическия университет в Потсдам, Полша.

Втората магистърска програма, която е нова за катедра "Международни икономически отношения и бизнес”, е "Международен бизнес в Интернет”.

За двете нови програми в катедра ”МИО и бизнес” в университета разказват проф. д-р Антоанета Василева и доц. д-р Иван Стойчев в интервю за в. "Телеграф”.

Проф. д-р Антоанета Василева е декан на факултет "Международна икономика и политика” в УНСС. Завършва с отличие МИО във ВИИ "Карл Маркс” (сега УНСС). Придобива докторска степен по икономика в България и докторска степен по бизнес администрация в САЩ. Специализира международен мениджмънт и маркетинг в Instituto de Estudios Superiores de la Empresa – Барселона, City University Business School – Лондон и Asia-Pacific University – Япония.

Доц. д-р Иван Стойчев е ръководител на катедра "МИО и бизнес". Директор на Центъра по управление на качеството в ИСК при УНСС. Магистър по международни икономически отношения от УНСС и доктор по икономика. Участвал е в множество международни проекти за обучение на мениджъри, академичен обмен и изследвания.

- Проф. Антоанета Василева, кандидат магистърската кампания е в разгара си. Какви нови програми предлагате тази година на кандидат-магистрите във факултета "Международна икономика и политика”?

Проф. Василева: Факултет "Международна икономика и политика” предлага 12 магистърски програми, изключително разнообразни по насоченост, продължителност, съдържание и форма (редовна и дистанционна).

Катедрите "Международни отношения” и "Политология” традиционно осигуряват обучение в магистърските програми "Международни отношения: Международна публична администрация”, "Национална сигурност”, "Политология” и "Приложна политология”. Новостите тази година идват от катедра "Международни икономически отношения и бизнес”, която излиза с две нови магистърски програми.

Доц. Иван Стойчев: Едната е "Международен бизнес и мениджмънт”, съвместна с Nottingham Trent University (Великобритания). Третият партньор е Икономическият университет в Потсдам (Полша). Програмата е двугодишна.

През първата година обучението е в България, но всички дисциплини се учат на английски. Третият семестър е в Nottingham Trent University. Четвъртият семестър е стаж и подготовка на дипломна работа.

Студените избират къде да стажуват – във Великобритания, в Полша или у нас. Най-често избират България. Защитата на дипломната работа може да бъде на английски или на български. Дипломата е съвместна, подписана е от ректорите на трите университета и се признава в Европа и света.

Практиката показа, че най-сериозното предизвикателство е английският език, защото стилът на учене във Великобритания е по-различен. Нашите студенти са свикнали повече да слушат и по-малко да говорят, докато в Англия непрекъснато участват в дискусии. Затова в УНСС изучават и бизнес английски, с много високи изисквания, което им гарантира, че ще се справят във Великобритания.

Предвидили сме и резервен вариант. Ако някой не се справя с английския, може да завърши същата специалност в катедрата – имаме дублираща програма на български език.

- Когато чуят за чужд университет, хората често се отказват, дори без да са проверили, защото мислят, че е прекалено скъпо. Конкурентни ли са таксите по тази програма?

Доц. Стойчев: Ако обучението по същата магистърска програма е изцяло в Nottingham, таксата е 14 хил. паунда, а в УНСС – 3000 паунда.

- Какви възможности за реализация дава завършването на тази програма?

Проф. Антоанета Василева: Обучението е в съответствие с европейските и световните стандарти, което гарантира успешна кариера в страната и чужбина. Завършилите съвместната магистърска програма "Европейски бизнес и финанси”, която осъществяваме заедно с катедра "Финанси”, работят в европейски корпорации и банки.

- Казахте, че предлагате две нови магистърски програми. Коя е втората?

Доц. Стойчев: "Международен бизнес в интернет”. Обучението е съвместно с Катедрата по информационни технологии и комуникации. Половината от дисциплините са по международен бизнес, другата половина – по IT и комуникации.

В центъра на програмата са социалните медии и тяхното използване – нещо, което е много актуално в момента. Забележете, че още миналата година разходите в световен мащаб за реклама в социалните мрежи бяха по-големи от разходите за реклама в телевизиите.

Представете си за какви сериозни промени говорим. Тази програма е нашият отговор на тези промени. Не може да има вече нормален бизнес, ако той не е позициониран в интернет.

- Колко семестъра е тази програма?

Доц. Стойчев: Предлагаме два варианта – 2 семестъра за икономисти, и три – за неикономисти. Засега програмата е само на български. Вероятно в бъдеще ще има обучение и на английски, тъй като в момента работим по съвместен проект с University of Salford за разработване на магистърска програма "Маркетинг в социалните медии”. Колегите натрупаха много опит в тази сфера.

- Един от недостатъците на българското образование като цяло е, че дава основно теория и малко практически знания. В новите програми заложени ли са практиките?

Проф. Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика” следва иновативен подход както в научноизследователската, така и в преподавателската дейност. В новите програми се използват практически ориентирани методи на обучение – разработване на казуси, посещения на фирми, лекции на изявени експерти от практиката и др.

Доц. Стойчев: В курсовете ни много често участват чуждестранни студенти, а нашите студенти се включват в програми за мобилност по "Еразъм”. Друг силен момент, освен сериозната езикова подготовка, е обучението по право. Например, в програмата "Международен бизнес в интернет” е включена специална дисциплина, посветена на правните проблеми в интернет.

- Какъв ще бъде приемът по новите програми?

Проф. Антоанета Василева: В "Международен бизнес в интернет” ще приемем 25 студенти редовно обучение – 2 семестъра, и 25 студенти редовно обучение – 3 семестъра.

В "Международен бизнес и мениджмънт” на английски език ще обучаваме също 25 студенти. Особен интерес към тези програми проявяват бакалаврите, завършили "Международни икономически отношения” на английски език.

- Докога е записването за изпитите за кандидат-магистри?

Проф. Антоанета Василева: До 12 септември за изпита в електронна форма и до 19 септември за писмения изпит.

Доц. Стойчев: Предлагаме тридневен подготвителен курс, който започва след 10 септември в Института за следдипломна квалификация към УНСС. Досега са се записали повече от сто души.

- Има ли интерес към останалите специалности в катедра "МИО и бизнес”?

Доц. Стойчев: Традиционните магистърски програми са много добре приети. Обучението в "Международни икономически отношения” е в редовна и дистанционна форма и е 2, 3 и 4 семестъра в зависимост от това дали кандидатите са завършили МИО, дали са икономисти, или пък са с хуманитарна специалност.

Другата много търсена магистратура е "Управление на международни проекти” и е два и три семестъра. Тя е номер 1 в УНСС по интерес за миналата година.

Особено голям е интересът и към дистанционната форма, която освен теоретичните знания за управлението на проектите, запознава бъдещите магистри с конкретни практически умения при разработване на проекти, финансирани от ЕС.

Следващата програма е "Международни финанси”, която предлагаме съвместно с катедра "Финанси” в 2, 3 и 4 семестъра. Другата магистратура е "Икономика на развитието”. Тя е насочена към развиващите се страни, застъпена е и работата в международни организации. (Годините на криза ни показаха, че потенциалът за растеж е не само в ЕС.) Предлагаме я в 3 и 4 семестъра, главно за завършилите други специалности.

- Бизнесът често критикува университетите, че не подготвят нужните му кадри. Как работите с бизнеса за бъдещата реализация на студентите?

Проф. Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика” има сериозни постижения в удовлетворяването на потребностите на бизнеса. Доказателство за това е успешната реализация на нашите випускници. Честа практика е организирането на кръгли маси с представители на бизнеса, където се обсъждат теми от общ интерес.

Много активни са студентските организации, които генерират идеи и в тази насока. Във факултета функционира "Бизнес клуб” – съвместен проект със Студентския съвет при УНСС. Неговата дейност включва организиране на събития с участие на експерти от бизнес средите, специализирани обучения и стажове на студенти, дискусии с помощта на ментори от бизнеса, участие в Дните на кариерата и други форми на партньорството, бизнес университет.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 pushit realgood 13.09.2013 | 09:19
Отвъд световния бизнес ни праща!

ТВ програма

Кино

 • Сега Милиарди тв филм /4 епизод/п/(16)
 • 03:20 История.bg Смъртта на...
 • 04:20 Брат за брата 2 тв филм /10...
 • 05:05 Още от деня коментарно предаване/п/
 • 05:45 Телепазарен прозорец
 • 06:00 Сутрешен блок информационен блок с...
 • 08:30 По света и у нас информационна...
 • 08:45 Култура.БГ културно-информационен...
 • Сега "Преди обед" /п./
 • 04:40 "Опасни улици" /п./ - сериал, с.12...
 • 05:30 "Лице в лице" /п./
 • 06:00 "Трансформърс: Роботи под...
 • 06:30 "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Шоуто на Слави" /п./
 • Сега "Ритъмът на мечтите" - сериен филм
 • 05:20 "Кобра 11: Обади се!" - сериен...
 • 06:20 "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Моят живот" - сериен филм, 2 сезон
 • 13:30 "Остани с мен" (премиера) - сериен...
 • 15:00 "Прости ми" (премиера) - сериен филм
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница