Българите не обичат рибa

Статистика сочи, че консумираме 5,4 кг годишно

по статията работи: Владислав Рашков | 05.12.2012 | 12:11
Българите не обичат рибa
bulphoto.com

България е сред страните с ниска консумация на риба на глава на населението - около 5,4 кг. на човек годишно.

Това стана ясно от директора Института по рибарство и аквакултури в Пловдив към Селскостопанска академия проф. дсн Лиляна Хаджиниколова, който се позовава на официална статистика.

За сравнение общата консумация на рибно месо в света е 18,6 кг на човек годишно. Страната, която яде най-много риба е Китай – 31,9 кг на човек годишно, пише агенция "Фокус".

Шаранът е един от традиционните видове риба, които се консумират у нас.

Точно за това Институтът е започнал работа върху научноизследователски проект, който да разпространява полезността от рибешкото месо. Проектът се казва "Качество на месото на шарана, отглеждан при различни производствени системи”.

Идеята има и чисто социално значение - да популяризира месото на шарана в България. От Института се надяват да успеят да увеличат производството, а след това и консумацията на риба.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 La Bicha 05.12.2012 | 17:50
Не знам, аз лично много обичам и хапвам няколко пъти в месеца. Супер вкусна и ползена е, а и здравословна!
11 Практична домакиня 05.12.2012 | 17:49
Много тъпо.Най-вкусното и полезно месо, е най-малко обичано - иначе се тъпчем с вносни пилета пълни с вода и мазно свинско !
10 Alena Bukva 05.12.2012 | 17:49
Не знам защо е така, и аз съм го забелязала това. А иначе е толкова вкусна има най-различни начини по които може да се приготви.
9 Пламен Ризов 05.12.2012 | 15:32
нямат навици просто да я ядат.
8 набръчкан мозък 05.12.2012 | 14:26
Зависи каква риба е. Речната риба я обожавам, особено ако е пържена, или е направена на гореща супер! Много трудно можеш да ме накараш да устоя на нещо подобно.
7 meden rudnik 05.12.2012 | 14:12
Не, че не я обичаме. ПО-скоро ни притеснява факта, че рибата е доста по-скъпа, отколкото ни се иска. Толстолопа примерно аз много го обичам и пържен, и печен и на скара. Филето от акула също.
6 rebelle fleur 05.12.2012 | 14:12
Зависи от рибата, доста често похапвания тон например все по-често съдържа високи дози живак. А изкуствено отглежданите в разни водоеми риби се хранят с разни ГМО захранки... Рибата далеч не е толкова полезна храна, колкото бе преди.
5 stefi keteva 05.12.2012 | 13:14
Месото на рибата е най - полезно и чисто. Но напоследък цената се повиши и си позволяваме по - рядко да се храним с него.
4 Kalin Arnaudovski 05.12.2012 | 12:59
Аз много обичам, но не ям често, може би защото е доста по-скъпо, а и не ме наяжда особено. Трябва доста голямо количество да хапна, та да усетя засищане.
3 Masha Orso 05.12.2012 | 12:45
Защото не са питали мен, аз обичам риба и поне веднъж седмично си хапвам. Плюс това да не забравяме, че има нации, които по традиция използват риба и морски деликатеси повече в блюдата си. Всичко зависи преди всичко от географските особености на района.
2 Valentin Kostov 05.12.2012 | 12:39
Китай освен ориз и риба друго не консумира... те им излизат най-евтино... и има огромна разлика между тяхната и нашата риба.. както сте писали при нас се яде предимно шаран, който е мазен и не всички го харесват, а в Китай залагат на съвсем различни риби...
1 Кристина Минкова 05.12.2012 | 12:29
Напротив!Рибата е скъпо удоволстви,обаче и не е засищаш продукт,затова не е от най-предпочитаните за консумация храни!

ТВ програма

Кино

  • Сега Зала на славата: Георги Василев /п/
  • 06:00 Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 06:30 Звезден прах тв филм
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Малка нощна приказка 4-сериен...
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Грейси и Педро: Пухкаво...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 13:30 ПРЕМИЕРА: "Южняшка Коледа" -...
  • 15:30 ПРЕМИЕРА: "Хокеист за Коледа" -...
  • 17:00 ПРЕМИЕРА: "Трима мъдреци и едно...
  • Сега "Пожелай си нещо за Коледа" - с уч....
  • 06:00 "ФБР" - сериал, сезон 2 /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "Ваканцията" - с уч. на Кейт...
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Снежно приключение" (премиера) - с...
  • 14:10 "Стари кучета" - с уч. на Джон...
  • 16:00 "Феята на зъбките" - с уч. на Дуейн...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.