За никой не е тайна, че на всеки 10-тина дни в интернет излиза по някое гръмко заглавие, което ни кара да мислим, че ако ядем редовно шоколад може и никога да не ни се наложи да влезем в аптеката, да не говорим за болницата.
Но доколко е добре сляпо да се верява на такива твърдения и дали те правдоподобно съобщават "научно проверените" факти от изследванията? Може би трябва първо да започнем от фактите – че шоколадът се прави от какао, то съдържа антиоксиданти и по-точно фенолни съединения или флавоноли.
В изследванията обикновено се говори за тях, а резултатите се публикуват в научна статия, чието съдържание е скучно и изпълнено с неразгадаеми за обикновения човек термини и детайли. За целите на PR-а университетът или институцията изготвя прес съобщение, където данните са преведени на нормален език, а заглавието гласи нещо от сорта на "Флавонолите в какаото подобряват симптомите на остра диария".
Вижте в Kulinar.bg как и тази информация се изопачава след това.