Вредни ли са яйцата за сърцето, увеличават ли холестерола, колко трябва да ядем на ден – тези въпроси се оказват доста сложни за разрешаване.
Учените дълги години твърдяха, че яйцата никак не са полезни за нас, но напоследък похапването на яйца спада в категорията здравословно хранене, като дори ги препоръчват в диети за отслабване.
Британското издание Daily Mail отново повдига въпроса за консумацията на яйца, опитвайки се да даде отговорите на няколко често задавани въпроса.
Яйцата съдържат калиев карбонат и в по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Белтъкът съдържа само 17 калории, витамини и минерали, а жълтъкът - мазнини, витамини, минерали, фолиева киселина, В1, В2, В6, В12. Яйцата съдържат естествен витамин D.
Но къде е истината?
Канадски учени публикуваха изследване, направено сред 1200 пациента, със средна възраст от 61 г., според което се предполага, че изграждането на каротидната плака - вещество, което запушва кръвоносните съдове и е свързано със сърдечно-съдови заболявания, е по-голяма при хората, които ядат най-малко две яйца на седмица. Изследователите смятат, че причината за това е яйченият жълтък.
По колко яйца трябва да ядем на ден?
Британците са известни с любовта си към варените яйца и няма английска закуска без яйца. Те изяждат почти 30 милиона яйца на ден. Но трябва ли да намалят консумацията на яйца, за да се предпазят от сърдечни болести?
Преди няколко години, Брус Грифин, професор по хранене в Университета в Съри след направени над 30 проучвания установява, че яйцата не влияят върху нивото на холестерола.
Освен това, здравните специалисти казват, че можем да ядем толкова яйца, колкото ни харесва, ако те формират част от една здравословна диета. Няма горна граница, освен ако не сте наследили висок холестерол.
Предпазват ли яйца сърцето?
Изследване на американски вестник по клинично хранене твърди, че яйцата помагат за поддържане на здравословните нива на кръвното налягане. А миналата година учените от университета в Алберта са открили, че жълтъците съдържат две важни аминокиселини, триптофан и тирозин. Оттук следва, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от една ябълка. Така че няма значение как хапвате яйца – пържени или варени – те намаляват антиоксидантите наполовина.
Напълнява ли се от яйцата?
Всъщност яйцата съдържат около 20 на сто по-малко мазнини, 13 процента по-малко калории и 10 на сто по-малко холестерол, отколкото преди 30 години.
В едно изследване жени с наднормено тегло е трябвало да хапват яйца или пък кравайче за закуска. Резултатите показали, че тези, които са закусвали яйца, ядат по-малко през деня и съответно – приемат по-малко калории за 24 часа.