Срещу глутена, основната съставка на хлебните продукти, открай време се "води дело". Резултатите от бразилско изследване, публикувани в Journal of Nutritional Biochemistry ("Журнал за хранителна биохимия") през този месец (януари 2013 г.), хвърлят нова светлина по въпроса.
Поради липсата на достатъчно научна информация, потвърждаваща пряката връзка на глутена и напълняването, екипът направил тест. Една група лабораторни мишки били на диета с глутен, а друга – без глутен.
Дори без да проследяват другите им показатели, учените открили, че мишките, които не консумирали глутен всъщност отслабнали, въпреки че порциите им били богати на мазнини.
Резултатите на това проучване нееднозначно сочат, че от глутен се пълнее. Освен това става ясно, че всъщност диетите, бедни на мазнини, не помагат на отслабването. Факт, който отдавна е подозиран от различни хранителни специалисти.
Освен за наднорменото тегло, глутенът може да има крайно лоши последици за хората, страдащи от диабет, метаболитен синдром, синдром на дразнимото черво и др.
Но как пшеницата, от извор на живота, се превръща в източник на толкова много здравословни проблеми?
Днешните зърнени култури не са същите като тези в миналото. Ако преди 50 години пшеницата е съдържала 5% глутен, то днес тя съдържа 50%. Промените, нанесени в нейната структура, са в името на хлебната индустрия и нейните производителни изисквания.
Още любопитни новини от Kulinar.bg: