Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си

Почитаме паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски

по статията работи: Цанка Донкова | 19.02.2014 | 07:40

Навършват се 141 години от обесването на Васил Иванов Кунчев или както е останал в историята Васил Левски. Именно на 19 февруари почитаме паметта и делото на Апостола на свободата.

Едва ли има българин, който не знае какво е направил Левски за страната ни. Безброй литературни творби са посветени на него, а ликът му е увековечен в безброй портрети и паметници.

Левски е известен  още като Апостола на свободата, тъй като организира и разработва стратегия за освобождаване на България от османско иго. Апостола пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание.

Вазов пише в едноименната ода Левски от цикъла "Епопея на забравените”:

 "а той беден, гол, бос, лишен от имотът,

за да е полезен дал си бе животът!”

А Христо Ботев увековечава Левски с думите:

"Плачи! Там близо край град София

 стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

 виси на него със страшна сила.”

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (по нов стил) 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Той има двама братя — Христо и Петър и две сестри — Яна и Марийка. Първоначалното си образование Левски получава във взаимно училище в гр. Карлово, а по-късно учи и в класното школо в Стара Загора. През 1855г. става послушник при чичо си Василий в Хилендарския манастир. На 07.12.1858г. приема монашеството име Игнатий.

На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Започва да опознава българската емиграция и нейните бунтовнически среди. Името Левски, Васил получава след направеният от него лъвски скок в Сърбия по време на тогавашните военни учения. От "лъвски” става Левски. Той оказва влияние на Раковски, като се възприемат вече идеите за организиране на въстание, чрез по-малки чети разпръснати на много места. Легията се разваля и Левски се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.

На Великден през 1864 година в Сопот, Васил отрязва дългите си монашески коси и става мирски дякон на свободата – Васил Левски.

През 1866г. Левски се движи в средите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Среща се с Раковски през ноември. Именно по негово предложение Левски става знаменосец в четата на Панайот Хитов.  Те правят поход в Балкана, след това преминават в Сърбия, във Втората Българска Легия, но скоро и тя е развалена. Левски заболява тежко, и два месеца не предприема никакви действия. Вместо това той преосмисля делата си досега. Осъзнава, че трябва да потърси нов път за постигане на крайната си цел освен четническата.  Праща писмо до Панайот Хитов, в което пише прочутите слова : "Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само себе си”.

В следващите години Левски посвещава живота си на идеята, че за да се постигне национално освобождение, страната ни не трябва да разчита на външна помощ. Започва период на обикаляне из страната и създаване на тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт.

Левски е бил майстор в маскировката и е използвал много псевдоними.

Апостола е заловен през 1972г.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Димитър не успява да извърши обира и залавят него и съучастниците му. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и с точно описание на особените му белези. Той е заловен на 27 декември 1872 г. от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Издават му смъртна присъда на 14 януари, 1837 г. Тя е изпълнена на 19 февруари 1873 г. в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната столица, където е издигнат негов паметник.

Съществува известно разминаване в датата на смъртта на Левски. Възпоменателните церемонии има както на 18 февруари, така ден по-късно - на 19 февруари.

Известни са около 150 паметника на Апостола, като 131 от тях са в страната, а останалите в чужбина. В България функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музеят "Васил Левски" в Ловеч, Къкринското ханче и Националният музей "Васил Левски" в Карлово. Като музей е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир.

Името на Левски носят един град, шест села, една община, квартали, булеварди, площади и улици в различни градове. На него са кръстени и училища, читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия "Васил Левски" и Националният стадион в София, Националният военен университет във Велико Търново, връх Левски в Стара планина. Името на българския национален герой носи и астероид, открит през 2009 г. от български астрономи.

Официалната церемония в столицата започва в 17 ч. в храм "Света София", където ще бъде отслужена Архиерейска панихида.  Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави тази година традиционната панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

В 18 ч., пред Паметника на Васил Левски ще се проведе церемония–поклонение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 marina popova 19.02.2014 | 12:11
''- Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха САМО ТРИ заптиета? - Не знам, ага. -АЗ така заповядах!!! Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш.''......
14 marina popova 19.02.2014 | 12:10
Учудвам се как Левски не биде обруган през годините, как за него не се намери клюка или нещо жълто - дали защото наистина е бил толкова чист, или защото мърлявите ни души разбраха, че трябва да имаме поне една личност, която да не петним и поне един ден да ни свети.
13 positive thinking 19.02.2014 | 11:22
така е, нещо което тотално липсва в сегашната действителност, само се говори нищо не се прави, а и думите им не струват, ако знаеше какво е в България сега, щеше да се обърне в гроба, а нашите политици охолно и гнусно почитат паметта му,какво ли си мислят "мерси,че умря,за да крадем сега.."
12 Силвия Ганчева 19.02.2014 | 11:13
Повече ми харесва неговат афраза "Дела трябват, а не думи" - това важи с огромна сила до ден днешен!! Явно от миналото си обичаме повече да си говорим, а не да действаме, щом още тогава Левски го е казал това. Поклон !!
11 Галена Богданка 19.02.2014 | 11:03
Много хубава снимка сте избрали да му сложите, браво. Поклон пред Левски дал живота си за България, нещо в което се съмнявам, че си е заслужавало вече :(
10 mitko velev 19.02.2014 | 11:01
Велик българин, който завинаги ще остане в сърцата ни!
9 Блабла Блаблаблабла 19.02.2014 | 10:35
"Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност." - За съжаление нито едно от тези неща не се случват реално. Пиклон пред този велик българин. До ден днешен нашата Република не е нито чиста, нито свята.
8 Epifani Gancia 19.02.2014 | 10:21
Не всичко е загубено! Надеждата е в тези младежи, които днес ще поднесат цветя и венци на паметници на Левски в цялата страна, в децата, които искат да учат и да знаят историята си, които не са предали ценностите и заветите оставени ни от този велик българин!
7 Комплексиран интелектуалец 19.02.2014 | 09:46
срасм ме е пред него в какво сме се превърнали
6 Janeta Ivanova 19.02.2014 | 09:40
Днес почитаме паметта на Апостола,делата му трябва да останат в съзнанието ни и да ни направят с една идея по-добри.
5 крива вежда 19.02.2014 | 09:30
Тези думи трябва да бъдат в сърцето на всеки един българин . Всеки от нас трябва да милее за родината си, както е правил велкият Левски . Само тогава можем да се спасим от огромната дупка, в която сме от години...
4 Petur Marinov 19.02.2014 | 09:19
Поклон пред паметта му, сега акоз наеше какво е в България не би се жертвал :(
3 empty world 19.02.2014 | 09:16
Мисля, че в днешни дни , с тази обстановка в страната, икони като Левски и Ботев са доста позабравени и за жалост обръщаме все по - малко внимание на тях, това е много неправилно и дори тъжно . Ако те можеха да видят от гроба си, как младежите рисуват и се подиграват с техните паметници, по всяка вероятност щяха да се засрамят от тях . А най - лошото според мен е това, че доста политици и партии, използват техните имена , да си правят собственият рейтинг , нещо , което според мен е доста омерзително !
2 Liubomira Panajotova 19.02.2014 | 09:14
Поклон пред паметта и делото му! Нека саможертвата му служи като пример и днес за всички ни, за това какво означава да се бориш и милееш за отечеството си.
1 novi horizonti 19.02.2014 | 07:47
"О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш? Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш ? Ох, зная, зная, ти плачеш, майко, затуй, че ти си черна робиня, затуй, че твоят свещен глас, майко, е глас без помощ, глас във пустиня." -Поклон пред паметта на Апостола!!

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /11 епизод/
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Смъртоносно оръжие" - сериал, с.2,...
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.2, еп.2
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "Магнум" (премиера) - сериал, сезон...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.