Гобленари от цяла България на едно място

Вижте как магията на гоблените се е разпространила и е достигнала национални размери

по статията работи: Цанка Донкова | 17.11.2013 | 14:55  4 Виж всички снимки
Гобленари от цяла България на едно място
личен архив - Виргиния Нешева

Светът на гоблените и гобленарите е необятен и приказен. Едва ли може в няколко реда да се опишат всички мисли, чувства и преживявания, които човек изпитва, докато претворява с игла заобикалящия го свят. Вече се опитахме да надникнем в този приказен свят благодарение на нашия водач Виргиния Нешева.

Сега тя ни разказва как магията на гоблените се е разпространила и е достигнала национални размери във формата на национални срещи.

- Как се зароди идеята за срещите между гобленарите – на местно и на национално ниво?

  - След като в интернет форума за гоблени (http://www.goblenite.org/) се създадоха много онлайн приятелства, беше логично тези приятелства да станат и реални. На първата среща във Варна през пролетта на 2006 г. се събрахме точно 6 гобленарки. За да се познаем трябваше на мястото за среща да носим по едно чиле конци. Но, като че ли не беше необходимо, открихме се и без това. От тази първа среща в сегашната ни група останахме само две.

Няколко месеца по-късно, една форумка от В. Търново летуваше във Варна и предложи да се съберем. На тази среща дойдоха и форумки от Добрич. Следващата година в края на месец май решихме да възобновим срещите си. На нея дойдоха повече форумки исамо аз от първите две срещи. Всички останали бяха все нови лица. Но от тогава срещите ти станаха по-редовни – по веднъж на месец.

Така започнаха да си правят местни срещи и в другите по-големи градове. И тъй като форума ни беше мястото за съгласуване и споделяне на тези срещи разбрах, че най- голяма е пловдивската група. Тогава в мен възникна идеята да направим една обща за всички групи срещи, като поканим и други форумци, които още не бяха си направили свои групи по места. Предложих на момичетата от Пловдив да организират една такава среща, тъй като по това време те бяха най-многобройни и ще могат да се справят с подобна организация. Така положихме началото на нашите национални срещи.

- Как се организира една такава среща?

- Организирането на  среща е и удоволствие, и отговорност, и предизвикателство. Никак не е лесно да се организира подобна среща, защото повечето се познавахме само виртуално. Освен това трябваше да се избере времето, кога да бъде срещата. Предложих да бъде в началото на октомври, изхождайки от следните факти:

  • да не е през курортния сезон, защото цените на хотелите и ресторантите ще са по-ниски

  • лятото ще е свършило , отпуските – също и всеки ще се е прибрал у дома.

  • свършила е подготовката на децата за училище и е минал първият учебен ден

  • времето все още е топло и приятно за пътуване.

Избрахме денят на срещата да е събота, за да могат и тези от по-отдалечените места да дойдат.

Домакините на една нац. среща намират подходящ хотел със зала и ресторант на приемливи цени, подготвят баджове за всички участници на срещата, подготвят сценарий за деловата част на срещата следо обяд и забавни игри и изненади за веселата част вечерта. Канят различни представители на гобленарски фирми да направят презентация на фирмата си, някои от тях откриват и временни щандове на самата среща. Правят малки подаръчета за всички участници. Такива подаръчета за всички правят и по-големите групи.

Като традиция стана и благотворителната инициатива на всяка среща. В началото всеки от участниците, който желаеше носеше по един гоблен за благотворителен базар, след продажбата на които събраната сума се даваше на някой детски дом. За тези,които нямаха възможност да донесат гоблен се осигуряваше касичка, в която да се събират пари от тези,които желаят. По-късно преминахме само на касичка, защото имаше трудности по организирането на такива базари, пък и по-бързо ставаше събирането на благотворителната сума.

На тези срещи участниците носеха и своите последни творения. Така се правеха импровизирани изложби и имахме възможност да се насладим на живо на гоблените, повечето от които ги бяхме виждали във форума, но на снимка. Разликата е несравнима.

Домакините на първата среща дадоха и една чудесна идея – направиха знаме на нац. срещи. Всеки домакин на вече проведена среща бродира върху това знаме и го предава на следващия домакин като щафета при откриването на срещата.

- Кой идва на нея? Всеки желаещ или отбрани хора?

- На тези срещи освен официално поканените гости, а именно гобленарските фирми, може да дойде и всеки член на форума. Интересното е, че броят на участниците се увеличава с всяка следваща среща. Докато на първата среща се събрахме 60 участника, сега на последната броят им стигна 190. Някои от участниците започнаха да идват с придружители – приятели и близки, които не са членове на форума, но имат интерес към гоблените. Много от тях, след идването на нац. среща се регистрират във форума и стават реални негови членове.

- Как протича това събитие?

- Всички срещи си приличат по това, че се провеждат в две части – официална и весела. На всяка среща се прави изложба на гоблени. Всяка среща има благотворителна инициатива. И въпреки тези прилики, всяка среща е различна от останалите. Всичко зависи от това, което са предвидили и подготвили домакините.

Всяка среща започва с приемането и настаняването на пристигащите. Подреждането на изложбата. Предаване и приемане на знамето. Презентации от страна на фирмите, различни демонстрации свързани с нашето хоби, раздаване на подаръци и награди, срещи на приятели, обмяна на информация и опит.

- През колко време се организират тези срещи?

- Местните срещи се провеждат различно за всяка група в отделно населено място. Някои са на всеки две седмици, други по веднъж в месеца, а трети – по-рядко. Националната среща се провежда по веднъж всяка година. Освен местните и националната среща се организират и минирегионални срещи – от няколко населени места. Но такива срещи са по веднъж на една или две години.

- Може ли една среща да изчерпа емоциите и труда от цяла една година?

- Не зная, не бих могла да отговоря. Всеки присъствал на една или друга среща има своя отговор и той е различен от отговорите на останалите. Но всички ние с нетърпение очакваме всяка година националната среща и се готвим за нея. Действа ни много зареждащо участието в една такава среща. И веднага след нея започваме да мислим и да говорим за следващата, къде и как ще бъде, каква изненада да подготвим.

- Организират ли се изложби с гоблените на всички присъстващи?

- Да, организира се изложба на всяка национална среща. И макар не всички да носят гоблени, се събират доста внушителен брой, че наистина у много впечатляващо. Стигна се до там да има ограничение, че всеки може да донесе най-много по три гоблена. И това е само заради липсата на достатъчно място.

На последната среща се направиха две изложби. Едната беше обща, а другата само от конкурсни гоблени. Във форума се осъществи анонимен конкурс на тема "Любим сезон”, който започна веднага след предната среща и приключи непосредствено преди новата среща. Участниците в този конкурс бяха анонимни, представяхме ги само с кодови имена. Тази анонимност продължи и на изложбата на срещата. За тези конкурсни гоблени се гласува освен във форума, а също и на самата среща.

След това бяха наградени и призьорите от двете гласувания – виртуалното и на живо.

За сега тези изложби са само за участниците на срещата, но се прокрадва идея да се направят в отделна зала като една истинска изложба, да има определена сума за вход за всеки , който пожелае да я види , и който не е участник в срещата. След това събраната от вход сума да отиде за някоя благотворителна кауза. Но проблемът е в това, че наемът за такава зала е доста висок. Освен това трябва да се осигури и надеждна охрана, а до изложбата да има достъп не няколко часа, а поне до късно вечерта. Свързано е и с рекламата за една такава изложба за да има посещаемост. Кой знае, може пък и това да се случи на някоя следваща среща.

- Има ли обмяна на опит или хората пазят знанията и идеите си?

- Срещите се правят заради приятелството, да се срещнат виртуални приятели, които по обясними причини едва ли биха могли да се срещнат по друг начин. А приятелството предполага и обмяната на опит и съвети. На някои от срещите се правят различни демонстрации предимно в областта на приложната бродерия. Да, обяснимо е да се пазят идеите, но след като се реализират много често се споделят с приятелите и то не само на срещите, а и във форума.

- Как се избира мястото на следващата среща?

- Мястото на първата среща, както вече споменах се избра чрез предложение. Следващите две срещи по желание на съответните групи да приемат домакинството.

След това вече домакинството се определяше по препоръка на форумците или по препоръка на домакините на последната среща. Преди последните срещи не се знаеше предварително къде ще се провеждат до датата на обявяването им. В последните три години още при закриването на деловата част на срещата се обявяваше къде ще бъде следващата година. И това е много важно, защото, ако не се знае къде ще се проведе нямаме сигурност изобщо ще има ли следваща среща. До сега не сме пропускали година, откакто са започнали националните срещи. Надявам се тази традиция да се запази и в бъдеще.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно /п/
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.100
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Смъртоносно оръжие" - сериал, с.3,...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 21:00 "Магнум" (премиера) - сериал, сезон...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.