Навършват се 111 години от рождението на Джон Атанасов

Бащата на компютъра има български корени

по статията работи: Цанка Донкова | 04.10.2014 | 15:55

Навършват се 111 години от рождението на Джон Атанасов. На 4 октомври 1903 г. "бащата на компютъра" е роден в САЩ. Едва ли има някой, който да не знае обаче, че американският физик, математик и електроинженер има български произход.

Бащата на Джон - Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско. Майка му Ива е с ирландско-френски произход. Семейството има 8 деца. Покрай родителите си Джон отрано проявява интерес към техниката и математиката. Още на 9 г. усвоява теорията на логаритмите и тригонометричните функции, получава начални познания по диференциално смятане и бройни системи, включително и двоичната.

След опити с различните налични по това време сметачни устройства, Атанасов пръв въвежда понятието "аналогов компютър". През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат "Лапласиометър". Атанасов обаче установява, че той има същите недостатъци като всички други аналогови устройства.

През зимата на 1937-38 г. е обсебен от силен стремеж да реши проблема със сложните изчисления. Една нощ му хрумва идеята за съвсем нов тип машина, която се различава от всичко известно дотогава. Тя трябва да бъде построена на базата на електронни елементи, да смята с двоични числа, вместо с употребяваните дотогава десетични, и да има отделна от процесора памет, която да е регенеративна (с кондензатори).

1404461През март 1939 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери започват работа, като монтажът на машината се извършва в приземие на лабораторията по физика. За броени месеци двамата създават и усъвършенстват прототип на изчислителна машина, по-късно наречена "Компютър на Атанасов-Бери” или ABC (Atanasoff-Berry Computer). Атанасов планира да запише в паметта и автоматично да подава поредица от команди в процеса на изчисление, т.е. да използва софтуер.

С влизането на САЩ във Втората световна война през декември 1941 г. обаче работата по компютъра е прекъсната. Въпреки че Щатският колеж в Айова започва процедура по патентоване, компютърът АВС така и не е патентован.

През септември 1942 г. Атанасов постъпва в Морската артилерийска лаборатория във Вашингтон, където става ръководител на акустичното подразделение, за която длъжност му плащат над 10 000 долара — максималната заплата за държавна работа по това време. Той е натоварен със задачата да създаде компютър за американския флот.

През 1948 г., при едно от отиванията си в Еймс, Джон Атанасов с изненада и разочарование научава, че техният компютър е махнат от сградата на физиците и е разглобен. Нито той, нито Бери са били информирани, че компютърът ще бъде унищожен. Запазени са само няколко негови части.

По време на Втората световна война е построен компютърът ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) с първоначална цел да изчислява балистични таблици за нуждите на американската армия. Конструиран е през 1945 г. от Джон Мокли и Дж. Проспър Екърт-младши и до 1973 г. се смята, че това е първият компютър в света. През 1955 г. обаче две компютърни компании – "Спери Ранд" и "Хъниуел" влизат в съдебна битка относно патентите на ENIAC.

Патентният спор, т.е. съдебният спор за откритието на компютъра, тече с години – от 1966 до 1973 г., изписани са стотици страници със свидетелски показания по техническата страна на спора, разпитани са много експерти. Чак на 19 октомври 1973 г. Федералният съд излиза с решение, което разрушава мита, че първата електронна изчислителна машина е създадена от Джон У. Мокли и Джон П. Екърт. Съдебното решение обявява патента за ENIAC за невалиден и установява, че Мокли и Екърт са заимствали основните принципи на изобретението от Джон Атанасов. Няколкостотин страници на решението разкриват и други закононарушения на заявителите на патента.

Ръководството на Щатския университет в Айова предприема редица действия, за да увековечи историческото изобретение на Атанасов. Университетът неуморно изпраща протести до изданията, в които все още се допускат "погрешни равносметки за историята на компютъра". Вицепрезидентът и директор на информацията и публичните прояви на ISU (Iowa State University) Карл Хамилтън започва да прави филм за историята на конструирането на компютъра на Атанасов-Бери. Филмът е завършен през 1981 г.

На 21 октомври 1983 г. (в чест на 10-годишнината от историческото съдебно решение, че Айова е мястото на конструиране на първия електронен цифров компютър и че ENIAC е "произлязъл" от ABC) филмът е прожектиран по време на празненството, организирано в ISU. На Джон Атанасов е връчена грамота за особени заслуги от асоциацията на възпитаниците на университета. Съпругата на покойния Клиф Бери — Джейн Бери, и неговата майка — Грейс Бери, са наградени като роднини на съавтора на ABC.

След дълго боледуване Атанасов умира на 15 юни 1995 г. в дома си в щата Мериленд. Погребан е в гр. Фредерик.

Джон Атанасов посещава България два пъти. Първото му посещение е през 1970 г. по инициатива на акад. Благовест Сендов. Награден е с орден "Кирил и Методий" — първа степен. Тогава Джон Атанасов изнася няколко лекции в Българската академия на науките, посветени на изобретяването на компютъра.

Второто му посещение е през май - юни 1985 г. Джон Атанасов вече е признат за изобретател на непрограмируемия компютър. Тогава е награден с орден "Народна Република България" — първа степен. Посещава и родното място на своя баща — с. Бояджик, Ямболско. Връчен му е ключът на "Почетен гражданин на Ямбол".

Наред с двата си български ордена Атанасов вече е получил и най-голямото научно признание на България — през 1983 г. е избран за чуждестранен член на БАН, а от 1988 г. името на Атанасов кръжи и в Космоса — така е назован първият астероид, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория "Рожен".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.