Станимир Гъмов: Децата днес са страхотни!

Разговор за куклите, днешните деца и професията на кукления актьор

по статията работи: Олга Андреева | 20.09.2012 | 10:16
Станимир Гъмов: Децата днес са страхотни!
Столичен куклен театър

Станимир Гъмов в последните години стана известен с различните си телевизионни участия, последното от които е в сериала "Етажна собственост". И все пак той си остава куклен актьор по призвание.

Играе активно в представления на Столичен куклен театър, пътува по турнета в чужбина, а сега е зает с международните трупи, които участват във фестивала на кукления и уличния театър "Панаир на куклите", който в момента тече в София.

Срещнах се с него по повод фестивала, за да си поговорим повече за професията на кукления актьор, включително и трудностите пред нея, за това как се заражда любовта към куклите и охладнява ли с годините, за децата днес и преди, какво им харесва и ходят ли въобще на куклен театър.  

Кое сложи начало на любовта ти към куклите? Как въобще реши да се занимаваш с куклен театър?

- Обикновено кукленият актьор отговаря "Еми, не ме приеха драма и нямаше какво друго да правя" и избира куклите. Обаче при мен беше друго – аз бях приет и драма, и кукли и избрах кукли. Защото смятам, че трябва да се промени тая доста остаряла система във ВИТИЗ.

Смятам, че всички трябва да влизат един поток и вече да се профилират втора-трета година. Не можеш ти сам да вземеш решение ставаш ли – не ставаш ли за това. Така че трябва всички да учат и драма, и кукли и да посещават всички часове в началото. И после вече да се отсяват.

По принцип мисля, че всеки актьор трябва да минава през всякакви школи – и да може да пее, и да танцува и въобще да е, както се казва, многопластов. Така че трябва да мине да черпи и да купува от всяко нещо.

А при теб бяха ли мечта куклите?

- Никога не съм мечтал. Аз бях толкова смотан. Не, че сега съм много отворен или готин, ама като малък никога не ми е хрумвало. Аз само стихотворение, примерно, като трябваше да кажа, се насирах в гащите. А пък как стана – де да знам... Всъщност как стана? Ами в гимназията имаше много готин самодеен театър в Стара Загора и доста от хората, които бяха в тоя състав – Стефан Вълдобрев и доста още народ, ме поканиха. И после като разбрах, че не искат диплома за ВИТИЗ и викам "Айде, чао с учението". Еми Антъни Хопкинс знам, че е казал като го питали "Защо стана актьор?" - "Бях толкова прост, че нямаше какво друго да стана".

На шега е започнало всичко, но колко години вече играеш с кукли?

- Еми, аз още от първи-втори курс играя – в смисъл вече работех професионално. Значи вече 19 години.

За толкова време не започна ли да ти писва?

- Писва ти, когато правиш едно нещо по задължение. Когато има тъпо представление, също ти писва. Има такива, сега няма какво да се лъжем – има ужасни беди. Тъпо е, когато го приемаш като работа. Ние не сме счетоводители, не сме чиновници (да не ми се обидят)... Един актьор, ако го затвориш в една стая два на два и да стои пред един компютър осем-девет часа – еми няма да стане. То си трябва въздух. Така че – да, писва, понякога писва.

Основните проблеми, които среща един куклен актьор, кои са?

- Както вкъщи всеки си има битови проблеми, така и в театъра, както се казва – втория ни дом, също ни притиска някаква битовия. Ако щеш – нямаме нормален автобус да отидем на турне, което не е малко. Налага ни се да пътуваме по 20 часа до Загреб, например, което е безумие. Ти стигаш като един парцал и трябва да играеш след малко. Какво друго – базата, заплащане... И в един момент ти се принуждаваш, вместо да си работиш само в театъра и да си изцяло тука, ти работиш на още три-четири места, разпиляваш се.

Това ли е причината повечето актьори да се захващат с кино и телевизионни проекти?

- Да, разбира се.

...или желанието да станат по-известни?

- Какво значи да си по-известен тука - пред два милиона българи и един милион цигани. Глупости са това. И там заплащането е ниско обаче. И по телевизията, по сериалите – навсякъде е ниско. И всички се оправдават с кризата.

За тези 19 години, в които играеш куклен театър, струва ли ти се публиката, децата да са се променили?

- Има промяна, да. Има промяна и в отношението на родителите. Имаше едни такива смутни години – 90-те бяха скапани. Имаше отлив от всички театри. Сега, доколкото знам и от колеги от другите театри, са продадени напред представления, залите са фул винаги и е много хубаво, много е гот. Едно е да играеш пред 15 човека, друго е пред 200.

Значи се случва представление да се играе пред 15 души?

- За наша радост – от доста години, вече не. В смисъл – пълни се залата, което е страхотно. Така че – намирам промяна, да, и това се дължи, предполагам, на някаква приятна промяна у родителите. Или пък едно поколение си мина ей така, без да се докосне до кукления театър. За 90-те говоря.

А в начина, по който децата реагират на куклено представление, има ли промяна?

- Те са страхотни! Аз понеже имам син на седем години и го следя – той тука си е израснал, в театъра. Следя неговите реакции и на много колеги на децата и забелязвам, че – да, по-различни са от нас, сто пъти по-умни. Поне живеят без страх, без някакви забрани, без рамки, което е много хубаво.

Заради тази свобода точно обаче не са ли по-невъздържани, по-изпуснати?

- Не смятам, че се държат изпуснато. Много нормално се държат. Ние имаме един грешен морал, създаден ни през годините - "Това да!", "Това не!", "Не гази тревата!", "Не плюй!", "Не викай!" - глупости са това. Какво значи да не газиш тревата – ще газиш тревата, тя затова е трева - да я газиш. Та децата са много свободни, и като мислене също.

На куклено представление разшумят ли се едни деца, значи край – загубили сме им интереса. Почне ли да се чува "Шшшшшшшшт!", значи е лошо. Хубавото е, че децата реагират спонтанно на всичко. Ако не му харесва, детето става и си излиза. Понякога даже затръшва вратата.

Това е разликата с възрастния човек, който ще кеси на едно глупаво представление три часа, само и само някой да не си каже "Тоя тъпак пък нищо не разбра и си излиза" или пък "На къв се прави?". Така се прави – ставаш и си излизаш като не ти харесва.

А все още ли им харесват куклите и приказните герои отпреди години?

- Нещата не се променят. Детската психика и логика си остава детска – затова е хубаво. Ние я променяме после – като родители и като възпитатели. Ние ги обременяваме – с някакви забрани, с грешно възпитание. Така че е много важно какво ще им предлагаме като продукция, като представления. Голяма отговорност носим.

Опитвате ли се да вкарвате някакви съвременни, актуални нотки в кукленото представление, за да им стане по-близко на децата? Чалга, например, може ли да се чуе?

- Не, по-скоро не. Чалга могат да си получат и по-улиците, и вкъщи, и на пазара, и в автобуса. Могат да си набавят необходимата доза чалга, ако имат нужда. Тук чалга не се предлага. Вкусът е много важно нещо. Сега, дали това е правилното, не знаем. Но, за да съществува Столичният куклен театър повече от 70 години вече, значи е работещ подходът.

Професионално изкривяване сред куклените актьори има ли?

- Ами не, не съм забелязал някой от колегите да се държи инфантилно. Те другите колеги – от драмата и от другите жанрове, много обичат да се бъзикат с нас, че говорим като мечки, зайци, лисици. Няма такова нещо – аз си говоря абсолютно нормално. И на детето никога не съм му играл вкъщи, ние и на сцената дори не се лендзим и не правим глупости, говорим абсолютно нормално.

Детето не е идиот. Аз съм забелязал, че колкото по-сериозно и нормално говориш на едно дете, то толкова по-добре те възприема. Наистина, усещат ги тия неща – ако почнеш да му миечеш, то те мисли за луд.

През годините е имало такава една грешна детска психология – че, видиш ли, трябва да му говориш по детски, да се наведеш, за да си по-нисък от него и да му правиш боц по носа. Напротив, говори му нормално и то ще расте като нормален човек.

В момента в столицата тече международният куклен фестивал "Панаир на куклите", който се организира от Столичния куклен театър. Ти отговаряш за няколко от чуждестранните трупи – какви емоции то носи това, а и те как се чувстват от изявите си тук?

- Много е хубаво. Имаме осем международни трупи и девет български. Хубавото на нашия фестивал е, че не е с конкурсен характер. Понеже често пътуваме по фестивали и виждам, че има едно пренатягане, пренавиване, когато има конкурс. Тука няма награди – това си е чиста проверка – да се съберем, да се видим, да си покажем, да зарадваме зрителите.

А на тях, предполагам, не им харесват улиците и мръсотията, но това ни го спестяват - харесват им обаче условията, при които ги посрещаме, сцените, публиката много им харесва. Въобще към фестивала има страхотен интерес. А на 22-ри септември закриваме с наше представление - "Приказка за скитника-крал".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 Selah Sue 20.09.2012 | 15:15
Аз също. Но със сигурност му се отдва и обича професията си, което май е много по-важно от това кой какви пари има и за какви се бори.
22 Selah Sue 20.09.2012 | 15:12
Мда и аз самата не съм ходила досега никога на куклен театър, може би и защото като малка в нашия забит град не идваха подобни представления. Малко преди поколението от 90-те съм и определено мога да кажа,че не е като да ми е лиспвало желание.
21 Марта Иванова 20.09.2012 | 13:43
Предполагам, че се чувстваш страхотмо и млад при такава професия;)
20 капаче калпаче 20.09.2012 | 13:31
Супер яко интервю с много истини - че тревата е за газене, че не бива да се лигавим пред детето, че снобите кесят по 2 часа, за да са "интелектуалци ...;) Аз също мисля, че има страхотни деца!
19 Драго Попов 20.09.2012 | 13:28
Явно този човек наистина обича работата си!
18 София Павлова 20.09.2012 | 12:56
Зависи от възпитанието!
17 pushit realgood 20.09.2012 | 12:22
И аз съм на неговата позиция!
16 Margо Filipova 20.09.2012 | 11:50
Страхотни са ами, поумняват толкова бързо!
15 gnila qbalka 20.09.2012 | 11:24
Наистина са страхотни- стига да имаш търпение и правилен подход....
14 Анита Кралева 20.09.2012 | 11:14
Той май е единствения човек, който съм чувала напоследък да каже нещо такова за децата!
13 nedostapnata moma 20.09.2012 | 11:01
Децата днес са ужасни !
12 Мartina Georgieva 20.09.2012 | 10:54
този нещо се е объркал , за да го казва това :)
11 Надя Богданова 20.09.2012 | 10:45
Не мога да не се съглася с него,че днешните деца са просто страхотни.Въпреки,че той със сигурност има повече преки наблюдения от мен,това е самата истина
10 Рени Чен 20.09.2012 | 10:40
Много готино интервю! Културоведа Гъмов определено е доста забавен човек и извън екранните си образи. Честно казано не знаех, че се занимава с куклен театър, но пък шарка му свалям, че е решил да се захване с нещо толкова интересно.
9 Лолита Набокова 20.09.2012 | 10:38
Наистина родителите са виновни за това , че децата са лигави и невъзпитани
8 Лолита Набокова 20.09.2012 | 10:37
Като малко много обичах да ходя на куклен театър и като голяма пак обичам :))
7 Даная Михайлова 20.09.2012 | 10:36
Децата не са виновни , че са глезени за това са виновни техните родители
6 Даная Михайлова 20.09.2012 | 10:36
Човек , за да избере такава професия трябва страшно много да обича децата .
5 Veronika Hristova 20.09.2012 | 10:35
За съжаление повечето са безбожно лигави
4 Veronika Hristova 20.09.2012 | 10:34
Не мисля , че днешните деца са страхотни , защото повечето са безбожно лигави и нагли .
3 Janeta Ivanova 20.09.2012 | 10:22
Много интересна професия си е избрал, няма нищо по прекрасно от детския смях, радост за ушите и детските усмивки- за очите.
2 sexapilnata pichka 20.09.2012 | 10:21
да , стига да не са прекалено разлигавени :)
1 ludmila kotlarova 20.09.2012 | 10:19
Така е- стига да имаш подход към тях :)

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.