Здрач: Зазоряване част 2 – захар между зъбите

Всичко за края на култовата поредица

по статията работи: Ваня Савкова | 16.11.2012 | 16:46  21 Виж всички снимки
Здрач: Зазоряване част 2 – захар между зъбите
A + Films

За всички върли фенове на сагата "Здрач" може да се каже, че чакането свърши. Официална премиера на последния филм от поредицата "Здрач: Зазоряване - част 2" е на 16 ноември (петък), почти една година след излизането на "Здрач: Зазоряване - част 1". За почитателите на филма това е направо нож с две остриета – хем да се радват, че има нова серия от любимия им филм, хем пък ще е последната (поне засега). Но както се казва, драмата все някога трябваше да свърши.

Не знам дали да се причисля към феновете на "Здрач". Имам някои отклонения по въпроса, макар да съм гледала всяка една от частите на сагата (без последната) поне по три пъти досега. Оперирана съм от романтика, макар напоследък да търпя критики, че гледам доста романтично на нещата. Та започвам да се замислям дали не е от предозиране със "Здрач".

Да пристъпим конкретно към последния филм "Здрач: Зазоряване част 2". Няма да ви разказвам сюжета на филма. Всъщност, ако трябва да бъда честна, самата история престана да бъде интересна още след втората част "Здрач: Новолуние".

После всичко беше само по инерция и явно, за да се поддържа манията. Конкретно, в тази последна част, впечатление правят най-вече персонажите и в частност братовчедите на семейство Кълън от целия свят и по-конкретно от Ирландия и Румъния.

Също така е добър опитът за заигравка с историята на всяка от страните, макар и да е вкарана само в по едно изречение на всеки от тях. Хуморът, който от време на време се прокрадва в сюжета също не е за пренебрегване на фона на "така зловещата и опасна история". И тук отново трябва да отличим героя на Тейлър Лаутнър – върколакът Джейкъб Блек, който ръси лафове, но в този филм се съблича само веднъж и то за секунди. Сори, момичета на 13 и 13x2, това е положението.

Лишена от всякакви лоши намерения, пък и за да не разкривам докрай какво се случва в "Здрач: Зазоряване - част 2", ще изтъкна най-големите му грешки или по-скоро нещата, които ти вадят очите с вилица.

Бела

Бела вече е вапмир. Това е ясно. И като всички вампири си има дарба. Обаче тя няма една. Нали е специална. Новородената Бела може хем да си контролира глада/жаждата, хем да надвие дори силен вампир като Емет (на канадска борба, дами и господа) и на всичкото отгоре е щит, което ще рече, че може да управлява силата си, за да защитава тези, които иска. И да не си помислите, че това е всичко.

Накрая става ясно, че може и да влиза в мислите на другите – поне на Едуард и да му предава по този начин как се е чувствала, когато го е срещнала и се е влюбила в него. Толкова дарби за един вампир са си твърде много.

Може би е направено, за да се засили контраста с това колко завеяна и непохватна "патка" е била, докато е била човек и един вид да се докаже, че да стане тя вампир е било най-правилното решение.

703880

Джейкъб

Джейкъб е свежар. Пуска смешни лафове от време на време и може да се каже, че носи голяма част от настроението на филма. Обаче...съблича се само веднъж за крайно недостатъчното време от 5 до 15 секунди и то за да покаже на бащата на Бела, че е върколак. Това в чисто сюжетно отношение е напълно излишно и се обосновава само от довода, че бащата на Бела трябва да види, че светът, който познава не е истинският свят, че нещата стоят по друг начин. Въобще "Совите не са това, което са".

А, да, много е тъпо, след като четири филма преди това той се е скъсвал от любов и борба за Бела, сега да се примири и да каже, че тия двамата - Бела и Едуард наистина били чудесна двойка.

Бебето

Ясно, че бебето е смесица между вампир и човек, т.е. нещо като нищо друго на света, но можеше да го направят малко по-естествено. Вместо на бебе, то прилича на роботизирана пластмасова кукла. Добре че расте със страшна скорост, та само след няколко кадъра се е преобразило в малко сладко момиченце.

Битката

То беше пределно ясно, че битка ще има. И за всички онези, които са разбрали, че историята вече е разводнена до крайност, може би единствената причина да очакват продължението на "Здрач" бе, за да гледат меле. Е, има някаква битка, има падане на глави, чупене на ръце и крака и горене на вампири, но няма да ви казвам какъв е резултатът.

Алис

48dd3d74-b344-2684-7f80-c2da9232ebae

Всички почитатели на супер яката Ашли Грийн, която е в ролята на Алис, сигурно ще са адски разочаровани. Причината – актрисата се появява само в началото и в края на филма. Но поне пак е доста очарователна.

Музиката

Не мога да кажа, че саундтракът на "Здрач: Зазоряване част 2" е пълен провал, но е класи под музиката от първата и втората част от поредицата.

Краят

79ae98b8-2f8d-e817-8967-f539445bd39b

Разбира се, че няма да казвам как точно свършва филмът. Само да уточня, че краят е нещо като захарно петле, потопено в мед, поръсено с пудра захар и обилно полято с течен шоколад. Просто като го видиш така ти сладнее, че чак ти нагарча и два часа след филма още усещаш неразтопена захар между зъбите.

Продължението

f2402f58-21a5-0e2d-91da-bef3eca5e5d7


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Лили Йовова 06.11.2013 | 15:06
Много е зле филмът. Едва се търпи са де изгледа, по-тъпа любовна история не бях гледала. Дори мудните филми от 60-те са като екшъни на фона на това.
7 Светлана Тотева 18.11.2012 | 09:37
Напълно съм съгласна със Симона Веселинова. Искам също да добавя, че това преди всичко е любовна история, а за любовните истории е нормално да са малко или много сладникави. Това за мен не ги прави по-малко интересни - въпрос на вкус. Книгите естествено са много по-добри, но пък това, че филмът е сладникъв според някои хора не е критерий дали е направен добре или не.
6 Симона Веселинова 17.11.2012 | 01:00
С цялото ми ужавение, г-жо Савкова, моля информирайте се първо по-добре, преди да отправяте такива хапливи коментари. Първо, Бела има една единствена дарба, огромен контрол над съзнанието си, което й позволява да контролира жаждата си и да прави този предпазен щит. Втори, причината, поради която надвива Емет, е защото е новороден вампир, а от предите филми, както и от книгите, знаем, че новородените вампири са по-силни от другите, поне в началото. Трето, накрая на филма Бела не чете мислите на Едуард, а той успява да прочете нейните, защото, отново заради големия контрол над съзнанието си, тя успява да премахне тази бариера, която е пречила преди. За останалата част от статията мога да кажа, че съм съгласна, особено за Алис.
5 Симона Веселинова 17.11.2012 | 01:00
С цялото ми ужавение, г-жо Савкова, моля информирайте се първо по-добре, преди да отправяте такива хапливи коментари. Първо, Бела има една единствена дарба, огромен контрол над съзнанието си, което й позволява да контролира жаждата си и да прави този предпазен щит. Втори, причината, поради която надвива Емет, е защото е новороден вампир, а от предите филми, както и от книгите, знаем, че новородените вампири са по-силни от другите, поне в началото. Трето, накрая на филма Бела не чете мислите на Едуард, а той успява да прочете нейните, защото, отново заради големия контрол над съзнанието си, тя успява да премахне тази бариера, която е пречила преди. За останалата част от статията мога да кажа, че съм съгласна, особено за Алис.
4 stefi keteva 16.11.2012 | 18:22
Не тръпна много от желание да го гледам точно този филм.
3 Драго Попов 16.11.2012 | 18:12
Кучето, на последната снимка ми е най-любимо. Трябвало е да го включат във филма, така можеше да се излъжа да го гледам!
2 pushit realgood 16.11.2012 | 17:51
Е, няма толкова тъпа поредица, колкото тази!
1 Веси Иванкова 16.11.2012 | 17:12
Статията е много добра, хах, да. Иначе филма ще го гледам. Не държа да съм на премиерата, не съм чак такава фенка, но задължително ще гледам продължението, което се надявам да е последно.

ТВ програма

Кино

  • Сега Калата документален филм /България,...
  • 22:10 В кадър Пътят на парите /145 години...
  • 22:45 По света и у нас
  • 23:10 Ирина "Кадифето" игрален филм...
  • 00:50 С БНТ завинаги /п/
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:50 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Час пик" - сериал, еп.7
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • 23:00 "Под наблюдение" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:00 "Под прикритие" - сериал, с.4, еп.10
  • 01:10 "Закон и ред: Специални...
  • 02:00 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:35 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Роко Скиавоне" (премиера) -...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.