15 неща, от които трябва да се откажеш, за да бъдеш щастлив

Дали наистина заслужаваш щастието, за което копнееш

по статията работи: Микаела Мохарамян | 20.08.2013 | 09:04
15 неща, от които трябва да се откажеш, за да бъдеш щастлив
Facebook

Всеки от нас търси щастието - всеки ден, всеки час, всяка секунда. Колко обаче се замислят дали го заслужават? Искаш всичко в живота ти да е уредено, а какво за теб е щастието? Ние не можем да отговорим вместо теб на тези въпроси, но можем да ти дадем насоки и да ти кажем къде да гледаш, когато опознаваш себе си, на какво да обърнеш внимание и какво да се опиташ да промениш.

В тази статия ще откриеш 15 неща, от които ако успееш да се откажеш, ще усетиш живота си много по-лесен и много, много по-щастлив. Ежедневно се сблъскваме с толкова много неща, които ни причиняват болка, стрес и страдание и вместо да ги пуснем да си отидат, вместо да си позволим да се освободим от стреса и да бъдем щастливи, ние ги прегръщаме и започваме да живеем с тях. Стига толкова. От днес започваме да се отърваваме от тях малко по малко. Готови ли сте? Започваме:

1. Oткажи се от нуждата винаги да бъдеш прав

Толкова много хора сред нас не могат да понесат идеята, че е възможно да грешат - винаги искат да са прави - дори пред опасността да прекратят невероятна връзка или да причинят голяма болка и стрес за себе си и другите. Просто не си заслужава. Когато усетиш неустоимото желание да се впуснеш в спор за това кой е прав и кой греши, попитай се: "По-добре ли е да съм прав или е по-добре да съм добър?” - Уейн Дайър. Каква би била разликата? Дали наистина егото ти е толкова голямо?

2. Откажи се от нуждата да контролираш

Бъди готов да се откажеш от нуждата винаги да контролираш всичко, което се случва на и около теб - ситуации, събития, хора и т.н. Независимо дали са онези, които обичаш, колеги или просто непознати, които срещаш по улицата - просто им позволи да бъдат. Позволи на всичко и всички  да бъдат себе си и ще видиш колко по-добре ще се почувстваш.

3. Откажи се от обвиненията

Откажи се от нуждата да обвиняваш другите за това, което имаш или нямаш, за това, което чувстваш или не чувстваш. Спри да прикриваш себе си и действията си и започни да поемаш отговорността за собствения си живот.

4. Откажи се от нараняването на себе си

Колко много хора страдат, само заради своите собствени и повтарящи се поражения на личността? Не вярвай на всичко, което мозъкът ти казва, особено ако е крайно негативно и себеунижаващо. Много по-добър/а си, отколкото мислиш.

"Умът е отличен инструмент ако е използван правилно. Използван погрешно, той става много разрушителен.” - Екхарт Тол

5. Откажи се от ограничаващите схващания

Схващания за това какво можеш или не можеш да правиш, за това кое е възможно и кое невъзможно. От сега нататък не трябва да позволяваш на ограничените вярвания да се загнездяват на погрешното място. Разпери криле и лети.

"Вярването не е идея на съзнанието, то е идея, която контролира съзнанието.” - Ели Розели

6. Откажи се от оплакването

Откажи се от постоянната нужда да се оплакваш за всичко - хора, ситуации, събития, които са ти донеси нещастие, тъга и депресия. Никой не може да те направи нещастен, никоя ситуация не може да те направи окаян, освен ако ти не позволиш. Не е случката тази, която поражда у теб въпросните чувства, а как ти избираш да погледнеш на нещата. Никога не подценявай силата на позитивното мислене.

7. Откажи се от лукса и критиката

Откажи се от нуждата да критикуваш хората, действията и въобще всичко, което не е като теб и твоето мислене.  Всички сме различни и същевременно толкова еднакви. Всички искаме да бъдем щастливи, всички искаме да обичаме и да бъдем обичани, да бъдем разбирани. Ние всички искаме нещо и нещо е искано от нас.

8. Откажи се от нуждата да впечатляваш останалите

Спри с отчаяните опити да бъдеш такъв, какъвто не си, само за да накараш другите да те харесват. Нещата не се получават така. В момента, в който спреш да се опитваш да бъдеш друг/а, в който махнеш всички маски, в който приемеш и прегърнеш истинското си Аз, ще видиш как хората просто ще бъдат привлечени от теб без ти дори да си правил/а каквото и да било.

9. Откажи се от негативното отношение към промените

Промяната е нещо хубаво. Точно тя ще ти помогне да стигнеш от А до Б. Промяната ще ти помогне да направиш подобрения в живота си и в живота на хората около теб. Следвай блаженството, приеми промяната - не я отказвай.

"Следвай щастието и вселената ще ти отвори врати, там, където има само стени.” - Джоузеф Кембъл

10. Откажи се от етикетите

Спри да слагаш етикети на хората, на малките неща, на всяка случка, която не разбираш. Недей да бързаш с квалификациите, а опитай да отвориш съзнанието си малко по малко. Умът работи качествено, само когато е отворен към света.

"Най-висшата форма на невежество е, когато отричаш нещо, за което не знаеш нищо.” - Уейн Дайър

11. Откажи се от страховете си

Страхът е просто илюзия, той не съществува - ти го създаваш. Всичко е в ума ти. Коригирай отвътре, а външното само ще се намести.

"Единственият страх, от който трябва да се страхуваме е самият страх.” - Франклин Рузвелт

12. Откажи се от извиненията

Кажи им, че са уволнени, защото ти повече не се нуждаеш от тях. Много пъти се ограничаваме, заради множеството извинения, които използваме. Вместо да се развиваме и да работим над подобрение на нас и на нашия живот, ние засядаме, лъжейки се и използвайки всякакви извинения - извинения, които в 99,9% от времето дори не са истински.

13. Откажи се от миналото

Знаем, че това, вероятно, е най-трудното. Особено когато миналото изглежда толкова по-добро от настоящето, а бъдещето е толкова плашещо. Трябва обаче да вземеш предвид, че настоящия момент е всичко, което имаш и всичко, което някога ще имаш. Миналото, към което гледаш в момента - миналото, за което копнееш е било игнорирано от самия теб, когато е било настояще. Спри да се заблуждаваш, опитвай се да се съсредоточиш в настоящия момент и се радвай на живота. В крайна сметка, животът е пътуване, не дестинация. Имай ясна визия за бъдещето, подготви се, но винаги живей в настоящето.  

14. Откажи се от привързаността

Това е концепция, която за повечето от нас е толкова трудно разбираема, но не напълно невъзможна за схващане. С времето ставаш по-добър с упорити тренировки. В момента, в който се отдалечиш от всички неща (и това не означава, че се отказваш от любовта си към тях, защото любовта и привързаността нямат нищо общо), ти ще станеш миролюбив, толерантен, мил и ведър. Ще стигнеш до място, където ще разбереш всички неща, без дори да опитваш. Състояние отвъд думите.

15. Откажи се от това да живееш живота си според чужди очаквания

Прекалено много хора живеят живот, който не е техният. Живеят спрямо очакванията на другите и правят неща, които околните смятат за правилни. За тях е важно какво казват приятелите, враговете, учителите, правителството и медиите. Игнорират вътрешния си глас, вътрешното усещане. Толкова са заети да удовлетворяват чуждите прищевки, да оправдават чуждите очаквания, че в един момент губят контрол над живота си. Забравят кое ги прави щастливи, какво искат, от какво се нуждаят и накрая... забравят за себе си.

Имаш един живот - той се случва в момента - изживей го, грабни го, притежавай го, не позволявай мнението на другите да те разсейва и отклонява от собствения ти път.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 dimo dimov 20.08.2013 | 19:04
Спрете наркотиците и алкохола и наблегнете на секса!
12 dancho danchev 20.08.2013 | 13:19
Хайде стига бе, бъдете такива, каквито Ви харесва да бъдете и всичко ще е наред.
11 lou reed 20.08.2013 | 11:35
Доста е трудно да се откажа от нуждата да бъда прав, защото в 90% от случаите е точно така!
10 melrose place 20.08.2013 | 11:01
важно е човек да не се страхува от промените, те са част от живота и трябва да ги приема положително
9 Галя Панайотова 20.08.2013 | 10:57
Не съм срещала човек отказал се от всички тези неща, но има доста, които непрестанно се оплакват....
8 raicho ivanov 20.08.2013 | 10:37
Откажи се от нараняването на себе си - от това ако се откажем наистина ще бъдем щастливи.
7 mitko velev 20.08.2013 | 10:06
Според мен човек трябва да бъде себе си и да живее собственият си живот, както му харесва .
6 крива вежда 20.08.2013 | 09:52
Хм.. аз лично не познавам човек който да се е отказал от всичките тезни неща, те просто са част от човека и човешката психика.
5 Marusq Laleva 20.08.2013 | 09:37
Наистина не е редно да живеем живота, който другите очакват от нас, нерядко родителите ни гледат да ни моделират и да ни накарат да живеем и да бъдем като тях, всеки човек е идентичен и трябва да живее така както намери за добре, а не да следва примера за подражание на някой друг.
4 Velislav Zdravkov 20.08.2013 | 09:30
трудно е на практика но трябва да се стараем да го правим
3 melrose place 20.08.2013 | 09:26
Най-хубаво е да спрем да се оплакваме. от това няма абсолютно никаква полза
2 Nora Martinova 20.08.2013 | 09:25
Действително ако се откажем от тези неща има голям шанс да бъдем щастливи
1 Даная Михайлова 20.08.2013 | 09:13
На теория добре , но на практика не е така лесно .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.14...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.67
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.