Приемаме по квотата на ЕС между 1500 и 2172-ма бежанци

Юнкер представя в сряда новия план за разпределение на 160 000 мигранти, пристигнали в Европа

по статията работи: iNews.bg | 08.09.2015 | 11:10
Приемаме по квотата на ЕС между 1500 и 2172-ма бежанци
AP/БТА

Въпреки изтеклите в европейската преса различни варианти за това по колко бежанци ще трябва да приемат страните-членки в ЕС, окончателният план за солидарното разпределение на намиращите се в Европа 160 000 имигранти от Близкия изток и Северна Африка ще стане ясен в сряда, 9 септември. На изнесено заседание в Страсбург в сряда Еврокомисията трябва да одобри новите предложения за задължителен прием на бежанци. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи пред евродепутатите плана за справяне с миграцията, съобщи БНР, като се позова на информация от Комисията в Брюксел.

По предварителни данни, оповестени от европейските медии, става въпрос за две отделни законодателни инициативи за бежански квоти, по които България би трябвало да приеме 1500 или 2172 души. Това е повече от първоначалните планове, но същевременно българската квота е сред най-малките в съюза, твърди вестник "Монд" от вчера. Според информация на агенция Ройтерс обаче България трябва да приеме 2172 души.

По първата, която е извънредна схема за спешно разпределение на 120 000 мигранти, вече навлезли на европейска територия, би трябвало да дадем убежище на 1500 бежанци. Тя се прибавя към предишното предложение на Юнкер за разселване на квотен принцип на 40 000 бежанци от Италия и Гърция. Само че в новото предложение ще се преместват и хора, дошли през границата в Унгария.

Втората инициатива предвижда създаване на постоянно действащ механизъм за вътрешно разпределяне на бежанци, който да се активира автоматично, когато броят им в някоя от периферните държави с външни граници, между които и България, значително нарасне.

Все още от Комисията не уточняват дали ще публикуват техническите документи още днес или ще изчакат речта на председателя Юнкер в сряда сутринта. Предполага се, че той ще настоява бъдещите квоти да са задължителни, независимо от броя бежанци, които ще се разселват.

По неофициална информация дори има предложение, държавите, отказали да изпълнят квотата си за прием на мигранти, да плащат определена сума, с която да се компенсират останалите страни за издръжката на бежанците. Планът трябва да разкрие дали процентно дяловете за различните държани ще се запазят и въз основа на какви критерии ще се изчислява тяхната способност да интегрират сирийци, иракчани и еритрейци. Изключение правят Великобритания, Дания и Ирландия, които са си извоювали по договор да не участват в квотното разпределение.

В програмата по миграция се очакват и конкретни идеи за подсилване на пограничната агенция Фронтекс, която да получи повече власт от суверенните правителства да връща нелегални имигранти обратно в родината им.

Някои от основните предложения на Комисията се нуждаят от одобрение от евродепутатите, а за други парламентът само ще бъде консултиран. Идеята на ЕК за въвеждането на постоянен механизъм за разселването на бежанци в ЕС обаче подлежи на одобрение с квалифицирано мнозинство от европейските министри, уточни говорителят. Такова мнозинство в Съвета на ЕС се осигурява с гласовете на 55% от държавите от ЕС или с гласуване със "за" от 16 от общо 28 държави.

Другият начин за постигане на квалифицирано мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на от цялото население на Общността.

Против задължителните квоти се обявяват Унгария, Полша, Чехия и други държави в ЕС.

Припомняме, че преди 4 месеца ЕК предложи на страните от ЕС да приемат 40 000 бежанци, настанени по това време в Италия и Гърция, за да бъде облекчено бремето на двете държави. Този план така и не бе приет и не проработи. На фона на нарасналия мигрантски приток Комисията вече предвижда разселване на още 120 000 бежанци, намиращи се в Италия, Гърция и Унгария или общо 160 000 души. Бройката включва 66 400 мигранти - от Гърция, 54 000 - от Унгария и 39 600 - пристигнали в Италия.

Предвижда се бежанците да бъдат разпределени според формула, наречена "разпределителен ключ", при която приемането им се определя на 40% от националния доход на приемащата страна, 40% от населението, 10% от нивото на безработицата и на 10% от броя на бежанците, които съответната държава е настанила преди тазгодишната криза, посочва Ройтерс, цитиран от Медиапуул.

Великобритания, Ирландия и Дания не участват в политиката на ЕС за убежището. Ирландия доброволно пожела да приеме 600 души съгласно предишната схема за преразпределение на 40 000 кандидати за убежище.

Великобритания ще приеме до 20 000 бежанци през следващите пет години, но само от Сирия, обяви вчера премиерът Дейвид Камерън пред британския парламент. Бежанците, които обаче ще бъдат разселени на Острова, ще дойдат директно от лагери в съседни на Сирия страни, а не от държави в ЕС.

Камерън бе принуден да склони за приемане на сирийци, бягащи от гражданската война и от ислямистката групировка "Ислямска държава" след засиления обществен натиск, предизвикан от нежеланието на правителството да помогне на сирийските бежанци. Снимката на 3-годишното мъртво сирийско момченце, изхвърлено от вълните на плаж в Турция, предизвика вълна от съчувствие и сред британците.

Същевременно говорител на ЕК съобщи в понеделник и за намерението на ЕК да се забрани на разселените имигранти да пътуват в страните от Шенген. Те няма да имат и правото да избират в коя страна да бъдат разпределени.

Според новите предложения на ЕК България ще трябва да приеме по двама бежанци на 10 хиляди души от населението. По този показател нашата страна е на едно от последните места в ЕС заедно с Румъния, Полша, Литва и Кипър и съответно квотата й ще е една от най-малките. Става дума за 1500 души през следващите две години според публикацията на "Монд".

Ако тази бройка се потвърди, тя ще е по-висока от първите планове на ЕК от май, които в крайна сметка не бяха приети. Тогава ЕК предложи страната ни да поеме 572 имигранти, включително сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229).

Ройтерс, като се позова на европейски източник, твърди, че според новите бежански квоти България трябва да приеме 2172 души. Тази бройка включва 572-те бежанци, предложени през май, плюс още 1600 сега.

Най-много бежанци ще приемат Германия и Франция. ЕК ще им предложи да поемат през следващите две години съответно по 31 443 души и 24 031 души. Тази бройка бе потвърдена вчера от френския президент Франсоа Оланд, който даде пресконференция в Париж. Той изрази увереност, че ЕС ще успее да овладее миграционната криза и ще предложи в Париж да се проведе международна конференция по проблема за бежанците.

Според Ройтерс обаче, новият пакет от национални квоти за преразпределяне на бежанци предвижда Германия да поеме около 40 000, а Франция - 30 000 мигранти. На пресконференция в Берлин пък германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия "ще се промени" от масивния приток на мигранти, но обеща да работи, за да може промените да бъдат положителни, което според нея е възможно.

 

Говорейки за "емоционално разтърсващия уикенд", когато в Германия пристигнаха около 20 000 бежанци, Меркел изрази задоволството си, че "Германия е станала страна, с която хората свързват надеждите си. Това е много ценно, ако погледнем историята си". Тя подчерта, че Германия ще даде защита на тези, които се нуждаят от нея, но тези, които нямат шанс за получаване на убежище, ще трябва да се върнат бързо по домовете си, отбелязва Асошиейтед прес.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.