PS Vita – мобилната надежда на Sony

Ултимативна портативна система или мъртвородена платформа?

по статията работи: Ивайло Коралски | 02.05.2012 | 08:10  9 Виж всички снимки
PS Vita – мобилната надежда на Sony
Sony

PlayStation Portable (PSP) на Sony предефинира развитието на мобилните технологии през 2004 година с изключително качествен дисплей, предлагащ картина в резолюция 480х272 и мощен хардуер, захранващ силни графично заглавия, като God of War, Ridge Racer, Gran Turismo, LittleBigPlanet и Mietal Gear Solid.

Много бяха обаче хората, които твърдяха, че мобилни версии на големите конзолни хитове не са идеалният формат за забавления по време на път.

След интензивен тест с наследника на PSP, Vita, можем без никакви притеснения да споделим, че за Sony, явно експериментът PSP е бил успешен.

Vita се чувства като логичен наследник на PSP – както като дизайн, софтуер, така и като графични възможности спрямо моментните конзолни платформи (в случая PS3 и Xbox 360).

Въпреки че PSP отстъпи лидерската позиция на Nintendo DS, конзолата на Sony се обособи като втората най-успешна мобилна гейм платформа издавана някога, попаднала в раниците на повече от 70 милиона играча по света.

Дали обаче Vita има шанс има да се наложи успешно на коренно различният спрямо 2004 пазар зависи изцяло от поддръжката на Sony и ценовата софтуерна политика на японския гигант. Смеем да твърдим, че избраната ценова хардуерната политика, поне за крайния купувач, е почти перфектна дори на този етап.

Дизайн:

Подобно на PSP през 2004 година, Vita се усеща като устройство от висок клас, а не играчка за деца. Трябва да признаем, че японската компания определено е работила без компромиси спрямо външния вид на Vita.

Познатия ни овален дизайн отново е налице, както и характерната за оригиналната версия на PSP изключително солидна изработка.

Добавянето на втори аналогов стик е страхотно подобрение спрямо PSP.

Увеличеният размер на дисплея също прави повече от приятно впечатление, а качеството му би оставило без думи дори най-големият критик на Sony.

Дължината на Vita е 18,5 см, височината 8,4 от същата измерителна единица, докато дебелината е едва 1,8 см. Последният показател, предвид размера и качеството на побрания в устройството хардуер, е изключително постижение.

Хардуер:

Още след първата демонстрация на системата през февруари 2011 година в Япония, беше ясно, че Sony са се прицелили нависоко.

Сърцето на Vita е 4-ядреният ARM Cortex-A9 MPCore, докато видео е друг 4-ядрен звяр – PowerVR SGX543MP4+.

Vita разполага с 512MB рам памет, и 128MB видео памет. Xbox 360 и PS3 разполагат общо с по 512MB.

Конзолата разполага с реагиращ на допир мултитъч OLED дисплей, който като качества на изображението може спокойно да се конкурира с феноменалния дисплей на iPad 3. Въпросния работи в резолюция 960х544 и е един от най-забележителните елементи на конзолата.

Иновационно е решението на Sony и задния панел на Vita да е реагиращ на допир, което в бъдеще може да предостави на разработчиците на софтуер алтернативни решенията при писането на игри и различни приложения.

Към казаното по-горе трябва да допълним и две камери (задна и предна), стерео колонки, микрофон, жироскоп и аселерометър, електронен компас, вграден GPS и Wi-Fi; Bluetooth 2.1+EDR свързаност.

По-скъпия вариант на конзолата има пълна поддръжка и на 3G, като в България, за да можете да използвате тази опция трябва да сте абонат на Mtel.

Характерно за повечето мобилни устройства, животът на батерията зависи изцяло от използваните приложения.

Според Sony, батерията при пълно натоварване трябва да издържа от 3 до 5 часа. Нашите наблюдения обаче ни отвеждат до различна теория – важни за живота на батерията, поне що се отнася до забавленията с игри е и колко е сложна 3D графиката на дадено заглавие.

Ако играете продукт като Uncharted: Golden Abyss, то батерията на конзолата ще се предаде дори за по-малко от три часа.

Ако от друга страна се забавлявате с 2D продукт, или такъв, изискващ по-малки ресурси, то батерията потенциално може да издържи и малко над 5 часа.

Ако слушате музика, батерията може да работи до 9 часа, при видео времетраенето е 5 часа.

Всички посечени по-горе резултати обаче зависят и от фактори, като включен/изключен Wi-Fi и Bluetooth, яркост на дисплея и нивото на звук. 

Софтуер:

И ако хардуерът на Vita, предвид цената, на която се продава джобната конзола е почти божествен, то софтуерът е този, който би следвало да продава устройството.

Стартовата линия от заглавия подготвена от Sony и партньорите на японската компания е повече от задоволителна. Над 20-те игри продаващи се на премиерния ден са почти двойно повече спрямо тези, предлагани от Nintendo за конкурентния 3DS.

Качеството на първата софтуерна вълна е изключително високо. От ден първи за Vita се предлага софтуер, който може да задоволи повечето видове играчи. За по-сериозните се предлагат заглавия, като Uncharted: Golden Abyss, WipEout 2048, Virtua Tennis 4 и Ultimate Marvel vs Capcom, Ninja Gaiden Sigma +, Unit 13 и Rayman Origins. За обикновените играчи се предлагат по-неангажиращи продукти, като Michael Jackson: The Experience HD, Plants vs. Zombies, Hustle Kings, ModNation Racers и Hot Shots Golf: World Invitational.

Uncharted: Golden Abyss, WipEout 2048, Virtua Tennis 4 от друга страна, предлагат визуални качества, които спокойно могат да спорят с големите конзолни игри, издавани за PlayStation 3 и Xbox 360.

Вграденият софтуер в операционната система на Vita също е на добро ниво – присъстват няколко Augmented Reality продукта, които използват всички технически характеристики на конзолата - нейната камера, аселерометър и т.н.

Въпреки че се изисква известно време за привикване, работата с операционната система на Vita е изключително приятна. Конзолата се справя чудесно и с мултитаскинга, като тестовете ни показаха, че до 6 отделни приложения могат да работят в паралел, без това видимо да натоварва системата.

Потенциални проблеми:

Всичко написано дотук звучи адски примамливо, но чистата и свята истина е, че за Sony предстои ужасно много работа, за да може Vita да се превърне в истински успешен продукт.

Днешните пазарни тенденции не са благосклонни към джобните гейм конзоли и японската компания трябва да се опита всячески да представя Vita като нещо повече от продукт, на който могат да се играят качествени игри.

За момента се предлагат безплатни приложения като Skype, Facebook, Flickr, Music Unlimited, Live Tweet, Paint Park и др., които загатват за потенциала на платформата, извън развлекателния софтуер. Мобилният браузър и Google Maps приложенията са също съществено звено от социалната част на Vita.

В перспективата на времето обаче, това едва ли ще бъде достатъчно, за да може Vita да бъде конкурентно способна на набиращите все по-голяма скорост таблети. 

Друг сериозен проблем, пред който е изправена платформата е цената на развлекателния софтуер. Цените, на които се продават по-големите заглавия са между 40 и 50 долара, което е значително по-висока сума от средностатистическите игри за iPad и Android. И ако приемем, че по-високите цени на игри като Uncharted и Unit 13 са предизвикани най-вече защото бюджетите излети в тях са близки до тези на големите конзолни заглавия, то как можем да си обясним факта, че продукт, като Plants vs. Zombies се продава на двойно по-висока цена за Vita, отколкото версията за iOS или Android?

По наше мнение върху ценовата политика на Sony що се отнася до софтуера има да се поработи още доста, преди да може Vita да влезе в пряка конкуренция с Android и iOS.

Заслужава ли си?

Всичко зависи от това, какво изисквате от вашето мобилно устройство. Ако търсите сериозни игри и много повече начини за управление, то PS Vita определено трябва да бъде ваш първи избор. Платформата предлага прекрасни графични възможности, изключителен дисплей и добра стартова порция развлекателен софтуер.

От друга страна, ако искате от Vita да бъде и заместителят на вашия таблет, то за това определено трябва да почакате.

Vita може да възпроизвежда вашите видео и музикални файлове, както и да ви свързва онлайн с любимите ви хора и социални мрежи, но като количество издадени приложения меко казано бледнее пред Android и iOS.

За цената, на която се продава в този момент обаче, Vita предлага повече от почти всяко друго мобилно устройство от подобен ценови диапазон.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 empty world 02.05.2012 | 10:29
По-скоро - мъртвородена платформа :)
3 empty world 02.05.2012 | 10:28
Не знам какво ще спаси Сони, ама това няма да е...
2 Pero Perovic 02.05.2012 | 10:16
"off topic: Ами ако не искаме да сме абонати на М-тел?:)" Тогава няма да ползваш 3G :D
1 капаче калпаче 02.05.2012 | 09:55
off topic: Ами ако не искаме да сме абонати на М-тел?:)

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо /п/
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:15 Олимпийски игри Париж 2024: Плуване...
  • 13:50 Българското село /п/
  • 14:20 Стоичков документален филм...
  • 15:50 30 години от световното първенство...
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Пътят" - документална поредица за...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Още една истинска любов" -...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Сватбена приказка" - с уч. на...
  • 14:15 "Правила на перфектната булка" - с...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.