Оптимизъм за икономиката на ЕС: Бърз растеж на Изток, стабилен на Запад

Най-голям икономически бум има в Румъния, а Испания и Кипър берат плодовете на реформите

по статията работи: iNews.bg | 14.05.2016 | 14:18
Оптимизъм за икономиката на ЕС: Бърз растеж на Изток, стабилен на Запад

Европейската статистическа агенция Евростат излезе с изводите си за първото тримесечие на 2016 г. Според данните БВП на Евросъюза се е увеличил с 1,7% за година. Но в едни страни е регистриран бум, а други са на ръба на рецесията, се посочва в анализ на показателите на "Дойче веле".

Икономиката на ЕС започна годината в условията на не много бърз, но стабилен растеж. Общият БВП на всички 28 държави-членки на общността нарасна с 0,5% през първото тримесечие спрямо предходното и с 1,7% на годишна база, съобщи Евростат, уточнявайки своята предишна оценка. Водещата икономика на континента - германската, регистрира най-силния си тримесечен подем за последните две години. В сравнение с последните три месеца на миналата година тя е нараснала с 0,7%.

Испания и Кипър берат плодовете на реформите

Годишните темпове на растеж на германската икономика са достигнали 1,6%. Сред петте най-големи страни от еврозоната Германия отстъпва само на Испания, където след кризата и успешните реформи продължава икономическият бум с растеж на БВП от 3,4%. В същото време Италия, която дълго време излизаше от рецесията, все още е на опашката на групата с 1%. Най-важната причина за това е продължаващият спад в италианското земеделие. Във Франция и Холандия растежът е съставил съответно 1,3% и 1,4%.

Плавното движение в най-големите страни в еврозоната все повече се изравнява и синхронизира, различията от времето на дълговата криза, когато в една от големите страни от валутния съюз БВП растеше, а в друга се свиваше, са останали в миналото. Това съдейства за стабилизирането на темповете на растеж на общия БВП на 19-те страни от еврозоната. На годишна база скоростта на развитие все още е по-малка, отколкото за целия ЕС (1,5% срещу 1,7%), но на тримесечна база, която по-точно отразява краткосрочните промени на динамиката, тя най-накрая се изравнява (и на двете места е по 0,5%).

В еврозоната наред с Испания най-бързи темпове на растеж демонстрира друга бивша проблемна страна, успешно приключила програмата с реформи: Кипър. През изминалото тримесечие икономиката на Острова на Афродита се е увеличила с 0,9%, а за година – с 2,7%. Значително по-бавно расте Португалия, която също е получила финансова помощ и провежда реформи, но с новото ляво правителство започна да дава заден ход. Тук тримесечният ръст е само 0,1%, а годишният – 0,8%. Въпреки това португалската икономика продължава да расте.

Гърция е на прага на рецесията, а в Латвия тя вече е факт

БВП на Гърция обаче отново се свива -с 0,4% за тримесечие и с 1,3% за година. Това означава, че единствената страна, която все още получава помощ от Европейския стабилизационен фонд и МВФ фактически отново е изпаднала в рецесия. Официално това още не е така, защото в края на миналата година в Гърция бе регистриран минимален (с 0,1%) тримесечен ръст.

Класическото определение за рецесия гласи, че тя настъпва след две поредни тримесечия с отрицателен растеж.

Именно това се наблюдава в момента в Латвия, където отрицателният растеж беше регистриран както в четвъртото тримесечие на миналата година (-0,4%), така и през първото на тази (-0,1%). Но забавянето на темповете на спад сочат, че през текущото тримесечие латвийската икономика може да възобнови своя растеж.

Съседна Естония от януари до март тъпчеше на едно място с нулеви показатели, докато Литва демонстрира ускоряване на плавната динамика до 0,8% на тримесечна и 2,4% на годишна бази.

Като цяло в Източна Европа темповете на растеж, както обикновено, са съществено по-високи, отколкото в Западна Европа, защото в бившите соцстрани върви процес на догонващо развитие. Но истинската изненада е рязкото забавяне на икономиката на Полша.

Забавяне в Полша, ускорение в Румъния

Полската икономика, която запази положителна динамика дори тогава, когато много нейни съседи в ЕС преживяваха спад и която в последно време растеше със скорост от 3-4% годишно, изведнъж показа отрицателни резултати - за тримесечието спадът е с 0,1%, а годишният темп се сви до 2,5%. Експертите във Варшава обясняват това с приключването на редица програми, в рамките на които ЕС оказваше на Полша многомилиардна финансова помощ.

В същото време в другите страни от Източна Европа продължава бумът, който е най-силен в Румъния, присъединила се към ЕС три години по-късно, отколкото мнозинството от останалите източноевропейски държави. Румъния за тримесечие добави това, което отне година на Германия - увеличи БВП с 1,6%. На годишна база растежът на румънската икономика се ускори до 4,2%. Така тя се превърна в лидер по растеж в Европа.

Високи темпове също така демонстрира Словакия (,6%), а на запад във Великобритания те достигнаха 2,1%. Британската икономика в момента се развива съществено по-бързо, отколкото икономиките на останалите големи западноевропейски държави, включително Германия.

Що се отнася до германския подем през първото тримесечие повечето експерти го обясняват преди всичко с топлата зима. Тя позволи на строителния отрасъл да продължи своята работа, която обикновено се забавя до пролетта. Затова специалистите предупреждават, че през второто тримесечие темповете на растеж ще са по-скромни. Но това няма да попречи на Федералната република да запази годишните си темпове на растеж на нива от 1,6-1,7%.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.