Петте най-­бързи влака на света

Съвременните свръхскоростни влакове може да се състезават само помежду си

по статията работи: iNews.bg | 22.04.2015 | 12:31
Петте най-­бързи влака на света
Вести. RU

Съвременните влакове са бързи машини. Но колко бързи? Дори влаковете, получили названието bullet­train, не могат да им се опрат. Съвременните свръхскоростни влакове може да се състезават само помежду си.

Между Санкт Петербург, Нижни Новгород и Москва преминава известния Сапсан ((лат. Falco peregrinus) хищна птица от семейството на соколите). Неговата скорост е 250 км в час. След модернизацията се очаква скоростта му да стигне до 300 км в час. Влакът е разработен от Siemens специално за Русия и без затруднения се придвижва по релсите.

Много от неговите конкуренти са доста по предвидливи: те се нуждаят от специални релси или дори от магнитни монорелси. Затова тези експресни влакове са още по­бързи от Сапсан. Руският влак не влиза в класацията на петте най­бързи влака в света, чиято касация представяме по­долу.

В много страни восокоскоростните влакове се разработват още от средата на миналият век. Така например японската мрежа Shinkansen неотдавна отбеляза петдесетгодишен юбилей. Японците знаят отлично, че колкото по­бързи са влаковете, толкова по­бързо ще се развива икономиката. Хората получават възможност по­свободно да се местят от град в град, без да губят време. Не е учудващо, че именно от Япония идват такива новини: влак на магнитна въглавница удари световен рекорд по скорост на релсов път. Компаният JR Central, която е собственик на иновацията заяви, че максималната скорост е 590 км в час.

Но ето и класацията на петте най-­бързи влака в света:

5. ICE (Германия)

Германците започват да разрабоват т.нар. "влак куршум" през осемдесетте години на миналия век, но първият такъв е пуснат в експлоатация през 1991 г. Най­новата версия на експреса се нарича ICE3 и е създадена от консорциум между Siemens и Bombardier. Максималната скорост на този влак достига 407 километра в час, а експлоатационната е малко по­ниска – 320 километра в час. Руският "Сапсан" е разработен на базата на ICE3, по­ точно на версията на Siemens – Velaro E. Електромоторите на този влак са разположени отдолу, което позволява да се получи идеален центр на тежестта и да се осигури повече място за пътниците. Интересно е също, че спирачките са електромагнитни. Те не влизат в съприкосновение с релсите.

4. Shanghai Transrapid (Китай)

За създаването на този влак и на релси за него Китайскана народна република е изразходвала 10 млрд. юана. В резултат именно в Китай се появява първият експрес на магнитна възглавница или т.нар. магнитен влак. Неговата скорост достига 431 километра в час. Специално за този влак е съсзаден участък от път с дължина от 30,5 км до летище Пудонг. Влакът Shanghai Transrapid изминава това разстояние за 7­8 минути. Разходите за използването му са са откупени, тъй като ежедневно той превозва по 4 млн. пътници. Без помощта на чужденците Китай обаче не би могъл да се справи. Влакът е разработен от Transrapid — дъщерно предприятие на Siemens AG и ThyssenKrupp.

3.Harmony CRH380A (Китай)

Наричат го китайската представа за хармония: 486 километра в час е максималната скорост на влака, създаден от CSR Qingdao Sifang Locomotive и Rolling Stock. При обичаен режим той може да се движи със скорост от 380 километра в час. Този уникален влак е пуснат в експлоатация през 2010 г. , като дотогава китайците са положили големи усилия да изкопират и модернизират технологията на на японския Shinkansen. В резултат на опитите в началото се появява влакът CRH2 и едва след това CRH380A, като по думите на авторите вътрешният салон е защитен напълно от вибрации. Днес този модел може да се види да пътува по четири основни направления, в това число и по маршрута Пекин­Шанхай.

2.TVG/AGV (Франция)

Ако в Китай с разработката на "влаковете куршуми" се занимават едва през последните 20 години, то французите много отдавна се представят в света с прекрасните си влакове TGV (Train à Grande Vitesse). Първите модели излизат на бял свят още през 70­те години. Смята се, че именно Франция дава импулс на цяла Европа за разработка на високоскоростни влакове, а също и на необходимите за това железопътни релси, разработени от TGV Alstom и Bombardier. Най­бързите френски супервлакове с движат със скорост от 320 километра в час. Абсолютн рекорд обаче е поставен през 2007 г. ­ 575 километра в час. Досега този рекорд не е надминат от нито един високоскоростен влак. TVG се използват не само в Европа, но и в Южна Корея, а също и в САЩ.

1.MLX01 (Япония)

Това все пак страната, построила шампионът сред влаковете. Навярно е справедливо шампионът да е точно японски влак. Експерименталният образец на компанията JR Central успя да стигне до 590 километра в час. Авторите твърдят, че влакът може да се движи още по­бързо. През тази седмица се очаква да бъде поставен нов рекорд. Според официалната прогноза влакът може да развие до 372 мли в час, тоест до 600 километра в час. В бъдеще пък може да бъде преодоляна бариерата от 610 мили в час. Рожбата на японските инженери демонстрира не само технология. Той е създаден с конкретна цел – да осигури скоростната връзка Токио – Нагоя. Според плана новият релсов път (още не е ясно как точно ще се нарича) ще даде възможност от единия до другия град да се стига само за 40 минути.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 14:45 Хрусковците анимационен филм
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.31...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.81
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.