Фермерите от цялата страна са в протестна готовност, ако правителството не отговори на исканията им. Те са получили покана за среща с премиера и представители на правителството за неделя - 4 февруари, от 15 часа, съобщиха за "Фокус" от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Преди дни българските фермери обявиха готовност за ефективни протестни действия от 6 февруари /вторник/, ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Около това се обединяват членовете на БАК в декларация.

"Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им", пише в декларацията, разпространена от Българската аграрна камара /БАК/.

"Българска аграрна камара от близо една година води нестихващи протестни действия и активни преговори с цел запазване на производството.

През последните няколко седмици ставаме свидетели на ескалиращото напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, пострадали от неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите. Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните икономически и климатични условия, многобройните екологични европейски изисквания, натискът от налаганите изисквания по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, високите рентни плащания и загубата на пазарни позиции сриват производителите и убиват местното производство. 

Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година", се казва още в декларацията.

"Фокус" припомня, че след проведена среща на 30 януари 2024 г. с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е необходимо време от страна на властта да реши дали може да отговори на исканията в пакета от мерки, изпратен от БАК и Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Насрочената за неделя среща е трета поред, която ще бъде ключова за земеделските производители.