Хиляди стопани може да останат без преки субсидии за 2015 г.

Системата за кандидатстване по СЕПП зацикли и МЗХ удължи срока до утре със задна дата

по статията работи: Ростислава Иванова | 28.05.2015 | 17:38
Хиляди стопани може да останат без преки субсидии за 2015 г.

Около 3-4 хиляди земеделски производители са заплашени да останат без директни субсидии по Схемата за единица плащане на площ (СЕПП) за кампания 2015 г., защото са изпуснали срока за подаване на заявленията. Над 1000 души са само в Силистренска област. На други 9000 фермери, които са подали навреме документи, пък могат да бъдат наложени санкции за забавяне, защото администрацията не ги е придвижила. Проблемите идвали от грешките в софтуерната система и липсата на достатъчно персонал в областните земеделски служби, които не могат да се справят с обработката на заявленията.

Още по-тревожно е положението с постоянно затревените площи за подпомагане - ливади, пасища и мери, каза пред депутатите от земеделската комисия отговарящият за кампанията по СЕПП в МЗХ Николай Маринов.

От заявените миналата година за подпомагане 4,258 млн. дка ливади, пасища и мери, сега са подадени документи само за 2,817 млн. дка. Според експерта това означава, че преди голяма част от тези площи са били ползвани и субсидирани без правни основания. От тази година изискването влезе в сила и голяма част от незаконните ползватели на частни, общински и държавни мери лъснаха на показ.

"Тези европари няма да бъдат загубени, а ще бъдат прехвърлени за следващата година", каза Маринов. И допълни, че около 2 млн. дка заявени площи няма да бъдат приключени.

Работата спъват и нароилите се фирми с до 300 дка земя

Работата допълнително се бави и от доста по-големия брой заявления за ниви тази година, след като влезе в сила ограничението за получаване на пълна субсидия на площ до 300 дка на един собственик. "Има определени лица, които си разделиха фирмите и ги направиха до 300 дка.", обяви експертът от МЗХ. И обясни, че е много трудно да бъдат проследени нароилите се фирми на големи арендатори, тъй като не ги регистрирали на роднини, а на приятели и свои служители.

Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие, където тревожният въпрос бе повдигнат от депутати буквално в последния момент. Подаването на заявления по СЕПП без санкции за забавяне трябваше да приключи в срок до 15 май.

Заради сериозното забавяне на процеса и риска хиляди фермери да останат без пряко европейско подпомагане, а страната да не усвои средствата, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) удължи срока със задна дата с 2 седмици на подаването на заявленията. Така новият краен срок е до утре - 29 май. В рамките на този ден хиляди фермери от цялата страна ще се трупат на опашки, за да си внесат заявленията за подпомагане. Ако ли не, през следващия един месец фермерите отново ще могат да заявяват площи за подпомагане, но при санкция от 1% от полагаемата субсидия на площ за всеки просрочен ден.

Агроведомството е взело решението за удължаване с 2 седмици сред среща с браншовите организации, на която бизнесът е имал възможност да избира между вариантите: изобщо да не се удължава срока и много стопани да останат без субсидии; да се удължи с 14 дни; или да се удължи 1 месец. Браншовите организации са предпочели 2-седмично удължаване на срока.

Ударно ще се кандидатства следващите три дни - в петък, събота и неделя

И понеже на всички е ясно, че само в рамките на един ден не могат да се подадат 3-4 хил. заявления, министерството дава възможност да се кандидатства по СЕПП и през двата почивни дни – до 31 май включително, без да се налагат санкции, посочи Маринов.

Експертът от министерството отхвърли обвиненията на депутати от ДПС, че за забавянето са виновни чиновниците, които бавно обработват заявленията на хората. И обясни, че служителите в областните служби работят на пълни обороти почти денонощно, включително и в събота и неделя, при мизерно заплащане от 470-570 лв. на месец, каза той. Според Маринов проблемът е в родните производители, които са свикнали да правят винаги и всичко в последния момент.

Към момента в страната са подадени общо 110 000 заявления от земеделски производители за плащания по СЕПП за 2015 г., а 101 779 от са приключените. Останалите още се обработват, каза Маринов..

Те обхващат обработваеми територии върху 3,4 млн. хектара от общо 3,49 млн. хектара. От МЗХ увериха, че в момента общинските служби по земеделие работят по график, включитеблно и събота и неделя, за да могат да бъдат приети и обработени всички заявления.

В срок до 23 юни 2015 г. земеделските стопани могат да подават заявления с 1% санкция за всеки просрочен ден след 29 май (негласно 31 май) 2015 г., казаха от пресцентъра на МЗХ.

Всеки да провери в системата ИСАК дали земята му не се застъпва

От екипа на министър Десислава Танева отбелязват, че са въведени улеснения за земеделските стопани, за да се справят по-бързо с подаването на книжата. Те могат да виждат кадастралните имоти при очертаване на площите си, а с цел да се намалят застъпванията, те имат възможност да видят в системата ИСАК очертаните преди тях площи от другите стопани. От МЗХ изтъкват още, че са провели широка информационна кампания за производителите за новите условия за кандидтстване по СЕПП във всичките 28 областни центрове страната.

Междувременно по искане на браншовите организации е удължен и срока за подаване на документи по всички схеми за преходна национална помощ, както и за мерките по Програмите за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и ПРСР 2014-2020 г., за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане, подавано по реда Наредба № 5 от 27 февруари 2009 г.

През тази кампания на СЕПП за първи път бе въведено условието за получаване на преки помощи към производителите да представят правно основание за ползваната от тях земеделска земя или тревни площи. Целта е да се въведе справедливост в поземлените отношения, т.е. арендаторите да не получават директни субсидии за заявени от тях чужди ниви, за които не са получили съгласие от собствениците им. През 2014 г. например около 100 млн. лв. преките помощи са дадени за площи, за които не е имало правно основание за ползване.

Припомняме, че това изискване залегна с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Това означава, че ако искат да получават субсидии, всяка година фермерите трябва заедно със заявленията да предоставят доказателства, че ползват законно земята, а не са я присвоили, каквито случаи имаше масово в близкото минало.

Правното основание за ползване се доказва с: нотариални актове; решения на общинските служби по земеделие; вписани договори, с които се придобива право на собственост върху земеделски земи; договори за аренда или за наем; договори за предоставяне на земеделски земи на кооперация; заповеди за разпределение на масивите; разрешителни за паша и др. Ползватели на земеделски площи за подпомагане могат да бъдат: собствениците; арендатори; наематели; кооперации; и ползватели на земеделски масиви в резултат на сключени споразумения.

Правнтоо основание за земята е средство срещу незаконното ползване на ниви

За да няма измами с фалшиви документи, правните основания за обработка на земите се регистрират в специален софтуер на МЗХ, свързан с Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Това обаче също създаде проблеми, тъй като софтуерът бе създаден и пуснат в действие със закъснение, а производители от различни райони на страната се оплакват и че периодически се сривал. По тази причина много от стопаните още не са успели да си вкарат документите в системата. Бавно ставало и публикуването на подадените вече данни от заявленията в системата ИСАК, твърди депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова.

"Има сигнали от цялата страна, че годишният срок за приключване на очертанията изтича и хиляди земеделски стопани, които не са го направили по независещи от тях бюрократични причини, могат да останат без субсидии. В Силистренска област са над 1000 души, а също и в другите области. Има и такива, които въобще не са успели до момента да подадат заявления заради бюрократични и софтуерни проблеми. Всички те подлежат на санкции", каза тя пред комисията по земеделие. И заяви, че голямото забавяне в подаването на заявления се дължало именно на изискването стопаните да предоставят правно основание за земята.

"Това хем е вярно, хем не е", отговори лаконично представителят на МЗХ, отговарящ за кампанията по СЕПП, Николай Маринов. Той обясни, че тези законодателни промени са направени по искане на браншовите организации. Резултатите показвали, че незаконното ползване на земя у нас намалявало с всяка изминала година. Така например за стопанската 2011-2012 г. За подпомагане са заявени 3 млн. дка, а с правно основание са били само 2 млн. дка. Към днешна дата с правно основание са заявени 3,6 млн. дка, а за още 3 млн. дка не са представени такива. Това са т.нар. "бели петна" в землищата, за които ползвателите не са се споразумели, обясни Маринов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /58...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Бразди /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • Сега "Под наблюдение" - сериал, с.2, еп.2
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.11
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 3
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.