С влизането в Европейския съюз (от 1 юли 2013 година) Хърватия ще има шанс да се докаже на международните пазари като много добър производител на вино, пише Bloomberg.
Още като част от Югославия Хърватия беше принудена да изкорени 160 хил. хектара лозя. Въпреки това бившата югославска република има два пъти повече лозя, отколкото доказан производител като Нова Зеландия.
Годишно Хърватия произвежда 60 млн. литра вино, но изнася в чужбина само 5% от това количество. При тези цифри не е чудно, че страната е трета в света по консумация на вино.
За любителите на виното със сигурност ще е интересно да научат, че популярният калифорнийски сорт грозде зинфандел произхожда точно от Хърватия.
По време на най-добрите си години като производител на вино бившата югославска република е правила 650 различни вида вино. След отделянето от Югославия обаче производството се свива и едва в края на XX век отново започва възраждане.
Името, което прави най-голямо впечатление за връщането на винената традиция в Хърватия е Миленко Гръгич. Още през 1958 година той емигрира в САЩ и под името Майк Гръгич натрупва състояние като винен производител в Калифорния. Той стои зад производството на шардоне Alexander Valley на популярната калифорнийска винарна Chateau Montelena от Напа. Реколтата на Alexander Valley от 1973 година печели първа награда в състезанието Judgement of Paris, а бутилка от това вино е изложена в музея "Смитсониън".
От 1996 година насам Гръгич живее в Хърватия и управлява собствена винарна – Grgich Vina.