Събирайте парички за подарък: DELL Streak

12.11.2010
Време е да си сменям мобилния телефон и се ослушвам за качествени оферти. И понеже си вра носа навсякъде, издействах си щедро предложение - да тествам за десетина дни мини таблета на Dell - Dell Streak с 5-инчовия екран.

Първи впечатления
Таблетът-телефон (има място за SIM карта) е с приличен 5 инчов екран, лек и тъничък - около половин сантиметър. Като размер идеално пасва на ръчището ми и спокойно се побира във вътрешен джоб на сако или яке. За летния сезон може би няма да е много удобен да се носи просто така, но за сезоните с връхни дрехи е много подходящ.


Образът е много ясен и ярък и с добра резолюция, вижда се ок, включително и на силна слънчева светлина. Аз не харесвам гланцовите повърхности заради отблясъците и заради мазните следи, които оставят пръстите по тях, но в магазина изглежда имат по-търговски вид от матовите и затова са на мода. Ако някой e чувал за матов таблет, да докладва. Екранът е multitouch, което принципно е страхотно удобство, но освен за приближаване/отдалечаване (zoom) за друго не знам как да го използвам.

Таблетчето дойде без калъфче и без упътване, тъй че преминах истински crash course (обучение с бой) едновременно по смартфони, android и таблети.

 Ползвах WiFi интернет и съм доволен


Знам, че iPhone и iPad са само с един бутон, докато Streak има няколко. Не ми пречеха. Трите бутона на лицевата страна са „Начало“, „Меню“ и „Назад“. Отстрани са спусъкът за фотоапарата, вкл/изкл и регулирането на звука. Реагират логично и има нужда от тях, особено от регулиращия звука. Малко не ми допада бутона „Назад“, защото мина време, докато науча, че има и функцията да гаси приложенията, освен да връща един екран назад.



Връзки
Както споменах, има място за SIM карта, USB порт, Bluetooth и WiFi интернет. Не съм пробвал интернет през SIM картата, тая карта ми е резервна, предплатена и нямам интернет. Обхватът на WiFi e приличен, по-добър от този на лаптопа ми (но все пак Streak много лесно го вдигам във въздуха и го насочвам насам-натам, за разлика от лаптопа). Производителят е взел малко идиотско решение USB-то да е някакъв си негов стандарт, така че ви трябва спец $$ кабелче за връзка. Хубавото е, че същия кабел се използва и за зареждане на устройството и че може да се зарежда от компютър.



Android 1.6
Това е операционната система, с която дойде моето таблетче. За пръв път пипам смартфон, не мога да сравнявам с други системи, но андроида ми харесва, особено опциите да си свалям допълнителен безплатен софтуер от Market. Интерфейсът е съвсем поносим.


GPS
Има система за позициониране, използваща Google Maps, и още не съм открил има ли възможност да се ползва без достъп до Интернет. С интернет се ориентира бързо и доста добре. Показва разумни маршрути (не знам само съобразени ли са с ремонтите по метрото).



Клавиатура
Идва с англоезична латиница, която е доста удачно проектирана, ако пишеш само на латиница, но няма как да компенсира липсата на кирилица.

Батерия
Батерията май не държи повече от ден при интензивна употреба, а и аз никога не я оставях да свърши. Винаги гледах да ми е добре зареден, за да си цъкам ;-). Ако човек го използва по време на път, може би трябва да си носи няколко заредени батерии.

Приложения.
- Браузър
Има множество полезни приложения, които си идват със системата. Иконките са разхвърляни между 4 тематични десктопа - 1 празен, 1 интернет, 1 мултимедиен и един социален.
Вграденият браузър - вероятно някакъв Chrome, работи добре, но май не е пригоден за натоварванията, на които аз го подлагам. Когато пусна моя Google reader през уеб с около 500-600 фийда, започва да се задъхва и понякога гърми, особено на по-тежките фийдове. Много е досадно като гръмне, защото трябва да стартирам браузъра отначало, който не помни къде е бил, а и материалът, който съм четял когато се е скапал браузъра, вече е маркиран като прочетен, та трябва да правя фокуси да го издирвам отново.

Инсталирах си допълнително и Opera Mini, има по-едър шрифт, автоматично приближаване на текстове и линкове (за всички страници!), и други екстри, но някои сайтове изглеждат доста по-добре във вградения браузър по подразбиране.

- Скайп
Добре бе хора, вие нормални ли сте – skype не е част от пакета по подразбиране, и дори няма читава версия за моя android (1.6)!? Вероятно идеята е била, чрез мобилните устройства на андроид Google Talk да измести skype от първото място за гласови комуникации. Слава богу, усетили са се, че няма да успеят, и от версия 2.1. вече има пълноценен скайп. Аз открих някаква прилично работеща версия за 1.6, махната от официалния сайт – Skype Lite, с една гадна характеристика - иска пари за разговори скайп към скайп. Моля? Така и не открих софтуер, който да играе ролята на нормален скайп клиент, всеки заместник си имаше собствени трески за дялане.



- Фейсбук
Има едно вградено приложение, с което може да се следят статусите на приятелите във Фейсбук, но не може да се лайкват и да се коментират, без да се пуска браузър, което е досадно. Аз си свалих допълнително още две приложения - едно за фейсбук чат (бива) и едно за целия фейсбук - и то бива, но гърми честичко.

- Gmail
Късметлия съм, че основният ми мейл е в gmail, защото има специален клиент за gmail. Отлично приспособен за ползване през мобилна версия, нищо не ми липсва.

- Звук и видео
Вграденият плеър е добър, но му липсваха някакви кодеци, затуй свалих нов плеър. Меridian, който свалих допълнително, позволява български субтитри в srt формат, но има гаден интерфейс на управление (всъщност няма такъв ;-)) и Video плеъра, който плейва, но няма субтири. Филмите или трябва да си ги намерите преоразмерени специално за малки таблети и телефони или трябва сами да си ги ресайзнете. Аз използвах втория вариант, прекодирайки в PSP mp4 (mpeg 4 + aac) с avidemux. Всичко се получи с перфектно качество, единствено моткането е голямо, докато мине един филм от няколко гигабайта през рисайза. Плеърите определено имат нужда от по-читав интерфейс. Отделно, има отлично приложение за youtube. Вграденото високоговорителче има леко тенекиен звук, затова трябва да се ползват слушалките.

 Субтитрите са от друг филм ;-)


- Камера и фотоапарат
Работи се лесно, но все пак това не е фотоапарат и няма нормален обектив, така че не чакайте чудеса, въпреки пикселите. За инцидентно заснемане/видео става идеално обаче, ако на човек не му е подръка фотоапарата/камерата.


- Диктофон
Звукът е с добро качество, но звуча супер смешно, все едно фъфля на записа. Welcome to the future ;-)

- Четец за електронни книги
Използвам QuickOffice за четец, нормално се справя. Ако можеше и да показва страниците на книгите в continuous mode - т.е. страниците залепени една след друга, щеше да е супер. Докато свикна, че зарежда само една страница наведнъж, доста попревъртах напред-назад. Но не работи много стабилно, например за големи PDF файлове (над 20 мегабайта) на сканирани книги. Вероятно и никога не е бил мислен за такава употреба.

Добавки
Какво си свалих допълнително:

Файлов мениджър
Много дразни липсата на файлов мениджър, така че сигурно в първите 30 минути си свалих доста приличния


Българска клавиатура.
Ако българските дистрибутори нямат право да слагат разни неща в кутиите, може да дават по една брошурка допълнително как да си пуснем кирилица. Уж съм грамотен, но без помощ от приятел не се справих. Bulgarian Keyboard mоддържа БДС. Дизайнерите на българската клавиатура са поспестили някои неща. Особено ме изнервя липсата на стрелки, така че като трябва да редактирам текст, трябва да се целя особено точно с пръстчетата в мястото в текста, което искам да променям. Много лошо решение е да се разположат Backspace и Enter клавишите един до друг, което вдига риска за изпращане на кофти написано съобщение, което тъкмо съм започнал да поправям. Да, изпратих 2-3 такива. Не бяха фатални. Също е досадно и изнасянето на @ и цифрите в отделен екран. Поне @ можеше да остане при буквите.

С какво не успях да се справя

  • Не успях да подкарам торент клиент или поне дистанционно управление на торент клиент, така че зареждането с ново видео съдържание става доста бавно - трябва да ги свалям на големия компютър и след това да ги прехвърлям. Not cool.
  • Не можах да си пусна Flash – нито като плъгин, нито като отделен плеър.

Какво не харесвам
  • Липсата на скайп клиент по подразбиране.
  • Екранът реагира само на докосване с пръст, но не и с някакви други предмети. Тествах с клечка за зъби, показалец от друг смартфон, молив, изключена химикалка и т.н. Не става. Само с кебапчестите ми пръсти, а понякога много трудно уцелвам правилния линк по страниците или пък точната буква.
  • Сигурно заради Google Docs, в пакета не се предлага нормален безплатен офис пакет, а и в списъка на Market не открих, в който да мога да редактирам и да пиша документи. То ясно че никой не е луд да пише на такива машинки, но за корекции в последния момент са идеални.
  • Понякога, докато обикалям из интернет, ми се появява на екрана надпис „this page cannot be zoomed“ (тази страница не може да се приближава, а защо да не може, да се чуди човек), стои твърде дълго и не мога да разбера как да го разкарам.
  • Няма стойка за бюро.
  • Няма Flash  по подразбиране.

Какво не посмях да направя
Да си root-на телефона, т.е. да добия пълни администраторски права върху него. Това ми трябваше за да си инсталирам програма за скриншоти (да си запазвам някои екрани като картинка за илюстрации)

Да си ъпгрейдна андроида до 2.1, за да си пусна последния скайп. Не ми се рискуваше заради каръщина да остана без телефон.

Какво ме домързя

Да сложа другата SIM карта и да пробвам 3G интернета.

Списък с желания

  • Иска ми се да не беше специализиран USB порта, а да беше някой стандартен, и към него да мога да си връзвам клавиатура (една текстилна клавиатурка в джоба на раницата ще ми пасне супер) или мишка, а защо не и всякакви USB устройства. 
  • Иска ми се българската клавиатура да идва по подразбиране и да е въпрос само на настройка. 
  • Иска ми се и да имаше някаква най-елементарна светкавица към фотоапарата. 
  • Флашът да работи по подразбиране.

Окончателно мнение
Чудесна играчка, която става и за сериозни нужди, особено за път, и може да замени повечето джаджи, които влача със себе си. Цената, обаче, не кефи много, особено при тая версия на андроида, без скайп, флаш и българска клавиатура – твърде много важни ъпгрейди трябва да си правя ръчно за такава цена. Айде, клавиатурата е лесна задача, наистина. Пак заради цената сигурно бих умрял от яд ако го повредя или го загубя. Засега пари за него няма да дам, но се замислям за писмо до дядо Коледа или за фейсбук група за събиране на средства ;-)

Източник: Комитата

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.22...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.72
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.
Валидни за 07.05.2024
 1 USD = 1.82822 BGN  100 JPY = 1.18084 BGN  1 GBP = 2.28650 BGN  1 CHF = 2.00413 BGN
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.