20 партии се регистрираха за изборите за национален и европейски парламент

Коалициите, които ще се явят на двата вида избори, са 11

по статията работи: iNews.bg | 09.05.2024 | 10:59
20 партии се регистрираха за изборите за национален и европейски парламент
стоп кадър/НОВА НЮЗ
Повече за:

20 партии се регистрираха за изборите за национален и европейски парламент. Коалициите, които ще се явят на двата вида избори, са 11. Само една коалиция е подала документи само за предсрочните избори на Народно събрание.

Ще гласуваме в повече от 11 800 секции в страната. Избирателите по предварителни списъци в изборите за националния парламент са над 6,6 млн., а за Европейския – малко повече от 6,1 млн. Разликата е заради изискването за уседналост за евровота. Очаква се секции да има в 60 държави. По традиция най-много секции има в Турция, Великобритания, Германия, Испания и САЩ.

Ето поглед към очертаващите се сблъсъци във всички 31 многомандатни избирателни райони в страната:

Благоевград

Сериозна се очертава да е битката в Благоевград, но тя е и добре позната, тъй като парламентарно представените партии залагат на познатите си за района лица. ГЕРБ-СДС традиционно издигат за водач в Благоевград бившия председател на парламента Росен Желязков. Този път той е водач на листата на коалицията и за евровота. Срещу него от ПП-ДБ издигат бившия регионален министър в кабинета "Денков" - Андрей Цеков. ДПС, отново, се води от Делян Пеевски, а БСП - от лидера си Корнелия Нинова. Цвета Рангелова е водачът на листата на "Възраждане", а Тошко Йорданов - на тази на ИТН.

Бургас

Без изненади от листите в Бургас. За втори път на предсрочни избори Жечо Станков ще поведе ГЕРБ-СДС. Бившият премиер Николай Денков оглавява отбора на ПП-ДБ, след като Средна европейска класа на Константин Бачийски се отказа от коалицията. ДПС отново ще заложи на родения в Айтос Севим Али. Цончо Ганев отново е начело на листата на "Възраждане". При БСП няма промяна във водачеството от 13 години - начело е Петър Кънев. И "Има такъв народ" залагат на бургазлията Ивайло Вълчев.

Варна

Един от заместниците на Бойко Борисов - Даниел Митов, отново е начело на листата във Варна. Изненада няма и при водачеството на листата на ПП-ДБ - бившият министър на иновациите Даниел Лорер. Отново водач на Движението за права и свободи за Варна е Филиз Хюсменова. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, традиционно, е начело на листата на партията в този избирателен район. БСП отново залага на Борислав Гуцанов. ИТН слага на първо място Тошко Йорданов.

Велико Търново

Без изненади и във Велико Търново при ГЕРБ-СДС. Водач отново е бившият здравен министър Костадин Ангелов. Срещу него отново се изправя Людмила Иванова от ПП-ДБ. ДПС и на тези избори залагат на добре познатия във Велико Търново Йордан Цонев. Станислав Стоянов от "Възраждане" също оглавява листата. Новото име при БСП е Атанас Зафиров, който сменя Кристиан Вигенин. ИТН залагат на Андрей Чорбанов.


Видин

Заместник-председателят на 49-ото Народно събрание Росица Кирова отново е водачът на ГЕРБ-СДС във Видин. Тя беше част и от партията на Слави Трифонов, но я напусна. Кадърът на ДБ - Любен Иванов, подобно и на миналите парламентарни избори, е начело на листата на ПП-ДБ. Останалите партии правят промяна във водачите си. Вместо Станислав Анастасов, ДПС залагат на Иво Цанев - бивш народен представител от СДС. Настоящият депутат от "Възраждане" Вера Александрова сменя Филип Попов. Румен Гечев е новият водач на листата на БСП, но партията не взе мандат на последните избори от Видин.

Враца

Във Враца начело за ГЕРБ-СДС е областният координатор на партията Красен Кръстев. И тук няма изненада. И този път Деница Симеонова оглавява листата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", Валентин Тончев от ДПС заменя Цветан Енчев. Ивайло Папов е начело на листата от "Възраждане". Промяна има при листата на БСП - Генади Събков, който беше кандидат за кмет на Мездра, сменя Атанас Зафиров. "Има такъв народ" залага на Иван Клисурски.

Габрово

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев, очаквано, повежда битката за града. За четирите мандата в Габрово срещу него се изправя Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България", Юсеин Вейселов от ДПС, Димитър Гърдев от "Има такъв народ", Иван Ченчев от БСП, депутатът Даниел Петров от "Възраждане", който запазва водачеството си, ще мерят сили.

Добрич

Депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева отново оглавява партията в Добрич. ПП-ДБ издига отново депутата Ивайло Мирчев. Константина Петрова от "Възраждане" и Ертен Анисова от ДПС са отново водачи. БСП залага на Мая Димитрова, която беше представител в 45-ия парламент на партията. Листата на "Има такъв народ" ще води Александър Александров.

Кърджали

Безспорно една от най-интересните битки. Бастионът на ДПС традиционно дава водачеството на листата на председателя на движението. И сега това е Делян Пеевски. Миналогодишният водач беше Мустафа Карадайь. ГЕРБ-СДС отново залагат на Цвета Караянчева, която не успя да спечели мандат на предишните избори. Тя е водач и на още една листа за Пловдив-област, което ѝ гарантира място в новия парламент. Изненада има при ПП-ДБ, които на предишните избори заложиха на Атанас Атанасов, но сега изборът се е спрял на общинския съветник и бизнесмен Радослав Милев. "Възраждане" залагат на Георги Георгиев, който беше и миналогодишният водач, БСП - на бившия министър на туризма Христо Проданов, а ИТН - на депутата Цветан Предов.

Кюстендил

Бившият министър на вътрешните работи в правителство на Бойко Борисов Христо Терзийски отново води листата на ГЕРБ-СДС, Георги Стамов също остава водач на листата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Листата на ДПС ще оглави Николай Златарски. БСП залага на Николай Каварджиклиев, "Възраждане" дава водачеството пак на Димчо Димчев, а партията на Слави Трифонов - на Снежанка Траянска.

Ловеч

В Ловеч позициите си запазват бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков от ГЕРБ-СДС, Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Промени има в листата на ДПС - Атидже Вели замества Станислав Анастасов, както и в тази на "Възраждане" - Ивелин Първанов ще е водач на мястото на Николай Дренчев. Начело на листата на БСП отново е Ирена Анастасова. Листата на "Има такъв народ" се оглавява от Филип Станев.

Монтана

В Монтана за първи път начело на листата на ГЕРБ ще е лидерът на СДС Румен Христов, който досега се кандидатираше от София. На миналите избори водач беше Ирена Димова. Останалите водачи са бившата областна управителка Ванина Вецина от "Продължаваме промяната - Демократична България", за ДПС начело на кандидатите отново е Димитър Аврамов. Той беше арестуван през юли 2012 г., когато беше депутат от ГЕРБ, заради обвинение за търговия с влияние. Другите водачи са - отново Петър Петров от "Възраждане", Велизар Енчев от БСП, вместо Стоян Мирчев и Владимир Владимиров от "Има такъв народ".

Пазарджик

Първото място на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик отново е за Екатерина Захариева. ПП-ДБ отново залагат на Ивайло Шотев. Изненада има при ДПС - Делян Пеевски няма да е водач на листата на движението за пръв път от няколко вота - първото си място той отстъпва на евродепутата Искра Михайлова. В надпреварата за 8-те депутатски места от района влизат пак Стоян Таслаков от "Възраждане" и Драгомир Стойнев от БСП. Андрей Чорбанов е водачът на "Има такъв народ".

Перник

В Перник е интересно при "Продължаваме промяната - Демократична България" - водач ще е Кирил Петков, вместо Бойко Рашков. Срещу него се изправят Петя Димитрова от "Има такъв народ", Георг Георгиев от ГЕРБ, който се явява от района, бившият общински съветник Борис Цветков от БСП, Искра Михайлова от ДПС, Димо Дренчев от "Възраждане" и Петя Димитрова от ИТН.

Плевен

Водач на листата на ГЕРБ-СДС отново е Пламен Тачев. ПП-ДБ замениха отцепилия се от коалицията Радостин Василев с бившия министър на икономиката Богдан Богданов. Георги Свиленски сменя Румен Гечев начело на БСП, ДПС отново избират Марио Рангелов, а "Възраждане " - Ивелин Първанов. Водач, както се и очаква, на листата на ИТН е лидерът Слави Трифонов.

Пловдив-град

Лидерска битка се чака и в Пловдив. Бойко Борисов оглавява две листи - едната за 25-и МИР София, а другата - именно за Пловдив-град. Той ще се изправи срещу съпредседателя на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Асен Василев, който ще замени Никола Минчев - водач на листата на коалицията за евровота. ДПС, "Възраждане" и БСП залагат на кандидати, които и друг път са водили листите им в града - Танер Али, Ангел Георгиев и Иван Петков, който е местният лидер на БСП. Листата на "Има такъв народ" този път ще води Станислав Балабанов, вместо Гроздан Караджов, който този път няма водачески позиции.

Пловдив-област

Изненади има при водачите в Пловдив-област. От ГЕРБ-СДС са решили да поставят на челно място бившия председател на парламента Цвета Караянчева, която на предишни избори водеше само в Кърджали. И това е втората листа, която тя оглавява. Тя застава на първо място в листата на мястото на напусналия през 2023 г. политиката Вежди Рашидов. Коалиция ПП-ДБ залага на бившия министър на икономиката Богдан Богданов, вместо на досегашния депутат Росен Костурков. Промяна има и при водачите на "Възраждане" и БСП - Кръстьо Врачев застава вместо Стоян Таслаков, а социалистите залагат на филолога Веска Ненчева, вместо на дългогодишния депутат Манол Генов. Промяна няма при ДПС и "Има такъв народ" - енергийният експерт Рамадан Аталай ще се бори за място в 13-и пореден парламент, а Станислав Балабанов - в пети.

Разград

В Разград за първи път листата на ГЕРБ-СДС ще води Делян Добрев, след като доскорошният титуляр Десислава Атанасова бе избрана за съдия в Конституционния съд. В ДПС също има промяна - мястото на бившия зам.-председател на партията Ахмед Ахмедов, подал оставка от поста през ноември след лидера Мустафа Карадайъ, ще заеме новият съпредседател на формацията Джевдет Чакъров. Промяна има и в листата на БСП, която ще бъде водена от лидера на партия "МИР" Симеон Славчев. При "Продължаваме промяната - Демократична България" водач отново е Антоанета Цонева, а при "Възраждане" - Ивайло Хъневски. Листата на "Има такъв народ" оглавява Тезджан Сабри.

Русе

В Русе, където Десислава Атанасова традиционно е първа в листата на ГЕРБ-СДС, сега мястото заема бившият общински съветник Бедрос Пехливанян. ДПС, "Възраждане" и БСП запазват досегашните си водачи - Ализан Яхова, Златан Златанов и бившия министър на земеделието Иван Иванов. За коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" листата отново повежда икономистът Мартин Димитров, а тази на "Има такъв народ" - Драгомир Петров.

Силистра

Размествания има и в челните места в Силистра. Първи в листата на ГЕРБ-СДС е Тома Биков вместо бившия депутат и областен управител Ивелин Иванов, а коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" избира Богомил Петков вместо Стоян Георгиев. БСП залагат отново на Иво Атанасов, а "Има такъв народ" - на Емил Трифонов. ДПС и "Възраждане" запазват водачите си - листата на ДПС ще води Джевдет Чакъров, а Маргарита Генчева - тази на "Възраждане".

Сливен

От Сливен без изненади ГЕРБ-СДС отново залагат на бившия земеделски министър Десислава Танева, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - на Татяна Султанова. Водачът на листата на ДПС този път няма да е Хатидже Георгиева, а Хюсеин Хафъзов, който заедно с Лютви Местан напусна ДПС през 2016 г. и стана съучредител на партия ДОСТ. През 2018 г. се завърна сред редиците на движението. Водачът на БСП в града отново е Деян Дечев, на "Възраждане" - Климент Шопов, а на "Има такъв народ" - Иван Кючуков.

Смолян

Без съществени промени са водаческите позиции в Смолян - начело на листата на ГЕРБ-СДС остава бившият депутат д-р Красимир Събев, а на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" - Михал Камбарев. Хайри Садъков пак ще води листата на ДПС, а Ангел Георгиев - на "Възраждане". За БСП на челното място се завръща бившият председател на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев, а в "Има такъв народ" то отива при Борислав Пешев.

23 МИР София

Това е най-големият избирателен район в страната, който праща в парламента 19 депутати. Начело на листата на ГЕРБ-СДС, обаче, вместо лидера на СДС Румен Христов, застава общинският съветник и бивш шеф на столичните общинари Георги Георгиев. За пореден път водач на листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде съпредседателят ѝ Кирил Петков. ДПС и "Възраждане" залагат също на нови хора - движението издига Тимур Халилов от младежкото ДПС, а "Възраждане" - зам.-председателя на партията Цончо Ганев. В БСП по традиция листата ще води Христо Проданов, а в "Има такъв народ" - Павела Митова.

24 МИР София

Начело на листата на ГЕРБ-СДС този път застава Рая Назарян, която придоби популярност покрай преговорите за ротацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тя сменя Тома Биков. Листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще води отново Христо Иванов, а на тази на "Възраждане" - отново Петър Петров. Промяна няма и при ДПС, водач е Едиз Саидов, на БСП - Георги Свиленски, а на "Има такъв народ" - Ивайло Вълчев. Районът изпраща 13 народни представители.

25 МИР София

Голямата лидерска битка е в столичния 25-и многомандатен избирателен район, който до 2013-а беше най-големият в страната, а в момента дава 13 мандата. За пореден път в района един срещу друг се изправят председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта) от името на "Продължаваме промяната - Демократична България", зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, лидерите на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Слави Трифонов. В този райони водачи на листи са още бившият главен прокурор Иван Гешев и Васил Божков.

София-област

"Продължаваме промяната - Демократична България" издигна отново за водач в София-област д-р Александър Симидчиев. Срещу него се изправят отново бившият вътрешен министър Младен Маринов от ГЕРБ-СДС, Цветан Енчев от ДПС, Ангел Славчев от "Възраждане", Иван Ченчев от БСП и Силви Петров от "Има такъв народ".

Стара Загора

В Стара Загора водачи отново са бившият образователен министър Красимир Вълчев, който води листата на ГЕРБ-СДС, Радослав Рибарски от ПП-ДБ, партийният зам.-председател на ДПС Халил Летифов и Искра Михайлова от "Възраждане". В БСП водач в района става Драгомир Стойнев на мястото на бившия социален министър Георги Гьоков, а начело на листата на "Има такъв народ" отива сценаристът Александър Вълчев.

Търговище

В Търговище отново се кандидатират бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Илина Мутафчиева от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и Джейхан Ибрямов от ДПС. Промени в челните места има в листите на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" - там водачи стават съответно Веселин Вешев, Йорданка Георгиева и Тезджан Сабри.

Хасково

В Хасково бившият министър на финансите от "Продължаваме промяната" Асен Василев за пореден път се изправя срещу бившия енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев. На челното място в листата на ДПС застава Станислав Анастасов, който заменя младежкия лидер на движението Сезгин Мехмед. В БСП Атанас Зафиров остава водач на листата на социалистите, а Георги Георгиев - на тази на "Възраждане". Водачът на "Има такъв народ" се сменя и на първото място застава Александър Марков.

Шумен

В Шумен за първи път от много време насам листата на ГЕРБ-СДС няма да води бившият образователен министър Красимир Вълчев. Вместо него първи е областният координатор в града Любомир Христов. Бившият премиер Николай Денков обаче запазва челната си позиция в листата на ПП-ДБ. В битката за депутатско място от района влизат още председателят на областната структура на ДПС Айсел Руфад, Веселин Вешев от "Възраждане", Борислав Гуцанов от БСП и Ивайло Костадинов от "Има такъв народ".

Ямбол

В Ямбол първите места повтарят почти напълно тези от предходните избори. Димитър Иванов води за ГЕРБ-СДС, Мирослав Иванов - за "Продължаваме промяната - Демократична България", Никола Димитров - за "Възраждане", Кристиан Вигенин - за БСП и Александър Марков - за "Има такъв народ". Единственото ново име е Димитър Николов, който застава начело на листата на ДПС, след като предишният водач Петър Чобанов стана подуправител на БНБ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.30...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.80
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.